„Pute sau nu pute?” Șefii de la Primărie au găsit cine se va face vinovat de mirosul urât din capitală

„Pute sau nu pute?” Șefii de la Primărie au găsit cine se va face vinovat de mirosul urât din capitală

După ce mirosul urât s-a făcut simțit, din nou, în capitală, șefii de la Primărie au creat un grup de lucru și au încercat să identifice cine se face vinovat de acest lucru. Primarul Ion Ceban susține că de vină ar fi agenții economici care revarsă ape uzate și grăsimi în canalizarea orașului, dar și șefii de la S.A. „Apă Canal” care, deși dețin pârghii legale, nu au acționat așa cum se cuvine pentru a-i pedepsi pe făptași.

„Este straniu că au fost tolerate niște încălcări care au dus la acest miros. În loc să depunem tot efortul ca agenții economici, care revarsă apele uzate în râu, să nu mai facă asta, îi taxăm dublu iar ei sunt confortabil cu asta. Agenții economici nu sunt motivați să-și creeze spații de pre-epurare. De la aceste ape, grăsimi adunate, în consecință avem și sursa care ajunge la bazinele de aerare și contribuie la emanarea acestui miros neplăcut. Norma concentrațiilor admisibile este depășită de zeci de ori. Cei de la Ministerul Mediului le spun celor de la Apă Canală că pentru asemenea situații au dreptul să intervină și să debranșeze agentul economic. Nu vom schimba situația dacă nu vom debranșa agenții economici. Nu poate să pută tot orașul din cauza unor agenți economici. Așa îi vom învăța minte”, a declarat Ceban.

Primarul a precizat că deși norma de concentrație a început să crească de pe 24 iunie, alarma nu a fost bătută, iar la fiecare ședință operativă persoanele responsabile dădeau asigurări că nu miroase:

Publicitate

„Măsurile nu au fost luate imediat, s-a așteptat să împuțim orașul, apoi să adăugăm soluții care trebuiau să remedieze soluția cât de puțin”.

Viceprimarul Ilie Ceban a adăugat că deși Apă-Canal deține toate pârghiile necesare pentru a stopa fenomenul deversării apelor uzate în râul Bîc, instituția nu a făcut nimic în acest sens.

„Apă Canal are pârghii legale pentru a interveni și pentru a deconecta agenții economici de la apă. Apă Canal nu face acest lucru și recurge doar la metode de taxare a agenților economici. Apă Canal are un management defectuos”, a spus viceprimarul.

Potrivit edilului, până vineri toate persoanele care se fac responsabile vor fi sancționate.

AGORA precizează că acum trei zile, directorul Apă-Canal Chișinău, Anatolie Lichii, a declarat că mirosul insuportabil al stației de epurare a apei nu mai persistă în Chișinău.

La începutul săptămânii trecute, primarul Ion Ceban a dispus crearea unui grup de lucru pentru a depista cauza putorii.

Potrivit reprezentanților Stației de epurare a apelor uzate, în ultima perioadă de timp a crescut concentrația deversărilor provenite de la agenții economici care nu dispun de stații de pre-epurare. Astfel, apele utilizate în procesul tehnologic, care depășesc limitele admisibile de poluanți, sunt revărsate în sistemul public de canalizare.

Lucrările la Stația de epurare urmează să fie finalizate până în anul 2021. Mai exact, sunt desfășurate lucrări de acoperire cu strat de geotextil a unei lagune de deshidratare a nămolului, se întreprind lucrări la bazinele aerare și se dezinfectează nămolul cu soluții speciale.

Menționăm că, anterior, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul poluării apei și a aerului în municipiul Chișinău, cât și pe faptul gestionării incorecte a mijloacelor financiare, ceea ce a adus prejudicii de circa 70 milioane lei. Procurorii au scos la iveală că poluarea s-a produs din cauza nerespectării procesului tehnologic la Stația de epurare.

*

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal