Chirtoacă: Fără un candidat comun la prezidențiale, riscul de infectare cu coronavirus - mai mare (FOCUS)

Chirtoacă: Fără un candidat comun la prezidențiale, riscul de infectare cu coronavirus - mai mare (FOCUS)

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, consideră că riscul de infectare cu coronavirus se va intensifica dacă forțele pro-europene și cele unioniste nu vor avea un candidat comun la prezidențialele din 1 noiembrie. Totul în contextul în care potențialii candidați urmează să colecteze semnături pentru a intra în cursa electorală contactând cu „sute de mii de persoane”.

„La 1 septembrie este prima zi de campanie prezidențială, în plină pandemie. Tot de atunci este prevăzută începerea colectării semnăturilor. Chestiunea legată de un singur candidat împotriva lui Dodon nu s-a rezolvat până în prezent. Să avem un singur candidat unionist și un singur candidat pro-european, cel mult doi, tot nu s-a rezolvat. Rezultă că de la 1 septembrie vom avea entități politice care vor lua de la CEC liste de subscripție pentru a colecta semnături. Câte 20 de mii fiecare. Colectarea semnăturilor pentru zece candidați, spre exemplu, înseamnă contactarea a peste 200 de mii de persoane pentru a lua semnătura și a peste 3-4 sute de mii de persoane pentru a discuta cu ei”, a declarat Chirtoacă în cadrul unei conferințe de presă.

„În acest proces vor fi încadrați cel puțin 100 de colectori pentru fiecare candidat. Ceea ce înseamnă că vom avea o mie de oameni care vor fi permanent expuși riscului de a fi contaminați cu coronavirus și, respectiv, ei să fie purtători și receptori. Și riscăm cu viața a circa 400 de mii de oameni”, a subliniat liderul PL.

Publicitate

Chirtoacă a ținut să menționeze că mișcarea politică UNIREA s-a adresat anterior la Comisia Electorală Centrală (CEC) cu solicitarea de a modifica legea și a exclude prevederea „abuzivă” care implică colectarea semnăturilor pe timp de pandemie.

„Din păcate nu am fost auziți”, a menționat Dorin Chirtoacă.

Așadar, mișcarea politică UNIREA a cerut autorităților să se expună „încotro mergem”.

De menționat este faptul că până la 24 august, în Republica Moldova, au fost înregistrate 33.478 de cazuri deinfectare cu noul tip de coronavirus.

AGORA amintește că, până în acest moment, și-au anunțat participarea la prezidențiale Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (UNIREA).

Citește și: Prezidențiale 2020. Până când trebuie să se înregistreze candidații în cursă sau când începe perioada electorală

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal