Ucraina, statul vecin, a cunoscut mai multe perioade istorice, fiind centrul culturii slavilor estici. Ucraina a pierdut teritorii până la independența acesteia, dar și după asta oamenii nu au încetat să lupte pentru suveranitate și valorile pe care le au. Alături de AGORA, testează-ți cunoștințele și vezi cât de bine cunoști imnul vecinilor, dar și alte evenimente importante ce au marcat emanciparea Ucrainei.
Versurile „Ще не вмерла України ні слава, ні воля" (n.e. Încă nu a murit Ucraina, nici gloria, nici soarta!) constituie o primă versiune originală ușor modificată a poeziei patriotice scrise în 1862 de Pavlo Chubynsky, un etnograf cunoscut din regiunea capitalei Ucrainei, Kiev. Mykhailo Verbytsky, un compozitor din Ucraina Occidentală și preot greco-catolic a compus muzica pentru a însoți textul lui Chubynsky în 1863. Prima reprezentație corală a piesei a fost la Teatrul Ucraina din Lviv, în 1864.
În perioada când țara era încă o republică sovietică, diaspora ucraineană a recunoscut în mod tradițional data de 22 ianuarie, istoric relaționat cu Declarația de independență a Republicii Populare Ucrainene în 1918, drept ziua independenței ucrainene.
Însă, forma actuală a sărbătorii a fost marcată pentru prima dată la 16 iulie 1991, ca fiind prima aniversare a Declarației de Suveranitate de Stat a Ucrainei, adoptată de Verkhovna Rada (n.e. Parlamentul Ucrainei) în 1990. Ulterior, Declarația de Independență a fost emisă la 24 august 1991 și confirmată prin referendumul din 1 decembrie 1991, iar data sărbătorii a fost modificată.
Vezi și aceste știri

Zece tone de alcool etilic urmau să ajungă prin contrabandă în Ucraina. Depozitele ilegale au fost depistate la Comrat

Ucraina: Număr record de infectări cu coronavirus pentru o zi. Peste o mie de persoane s-au îmbolnăvit
