Ministerul Educației a venit cu recomandări pentru desfășurarea noului an universitar. Șarov: „Managerii instituțiilor își asumă responsabilitatea pentru metoda de studii aleasă”

Ministerul Educației a venit cu recomandări pentru desfășurarea noului an universitar. Șarov: „Managerii instituțiilor își asumă responsabilitatea pentru metoda de studii aleasă”

Studenții ar putea învăța mai mult online, iar prezența fizică la ore se va face treptat și etapizat. Cel puțin acestea sunt recomandările Ministerului Educației pentru instituțiile de învățământ superior din țară. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Igor Șarov a subliniat că managerii universităților vor purta responsabilitatea atât pentru metoda de studii aleasă cât și pentru consecințele acesteia. 

„Ministerul Educației recomandă ca în procesul de pregătire a redeschiderii instituțiilor conducerea instituției organizează renovările curente și curățenia generală, deratizarea și dezinfectarea teritoriilor. Examinează condițiile de igienă și asigură cantitățile necesare de de săpun și dezinfectant. Evaluează capacitatea instituțională de desfășurare a orelor, și stabilește modul de organizare a procesului educațional. Senatul universitar va decide asupra modului de organizare a procesului de studii. Cel puțin primele două săptămâni universitățile vor desfășura toate activitățile doar online. Fiecare grupă va trebui să cunoască orarul cursurilor”, a declarat Igor Șarov.

Ministrul Educației a adăugat că ghidarea lucrului individual al studenților pot fi desfășurate online, pentru studenții anului I se recomandă desfășurarea lecțiilor în sălilor de curs, în mod etapizat, iar studenții de la învățământul cu frecvență redusă vor studia exclusiv online.

Publicitate

„Cazarea studenților în cămine urmează să se desfășoare în mod etapizat, pe parcursul lunilor august-septembrie. Se recomandă instruirea studenților și a personalului asupra riscului de infecție cu COVID-19”.

Oficialul a mai spus că în cadrul sesiunii de bază a admiterii 2020, la ciclul 1, licență, au fost disponibile 169 de specialități, 5.000 locuri de bugetare și 3.096 de locuri la masterat. În acest an planul a fost majorat cu 55 de locuri bugetare, 35 la buget și 20 la masterat.

Astfel, la ciclul I au fost admiși 4.201 studenți la buget, cu 300 mai mult decât anul trecut, iar la ciclul II au fost admiși 3014 masteranzi la buget.

Șarov a precizat că majoritatea locurilor cu taxă au fost solicitate de instituțiile de stat.

Cele mai solicitate specialități în acest an au fost: drept, business și administrare, finanțe, design, medicină, stomatologie

Autor:

Locuri bugetare libere au rămas la următoarele specialități: științe exacte, ecologie, inginerie, științe agricole, științe ale educației.

Anterior, AGORA scria despre modelele de studiu adoptate de mai multe universități de la noi. Astfel, majoritatea instituțiilor superioare de învățământ din țară au optat pentru un program mixt, cu ore informative și evaluări desfășurate online, iar studenții fi prezenți fizic la seminare și orele practice.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal