Hronicul gazoductului Ungheni-Chișinău. Care au fost principalele file din istoria conductei, promisă și amânată timp de șase ani (VIDEO)

Hronicul gazoductului Ungheni-Chișinău. Care au fost principalele file din istoria conductei, promisă și amânată timp de șase ani (VIDEO)

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, conducta care permite diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale ale Republicii Moldova, a fost finalizată la începutul lunii august, după mai mulți ani de tărăgănare. Anunțul a fost făcut de către premierul României, Ludovic Orban. După ce s-a anunțat încheierea lucrărilor de construcție a conductei, premierul Ion Chicu a anunțat că evenimentul de inaugurare a construcției urma să aibă loc pe 27 august, cu participarea șefului Cabinetului de miniștri din România, Ludovic Orban, însă de Ziua Independenței, autoritățile au anulat evenimentul de inaugurare, fără a oferi detalii despre motivele amânării și nici informații despre când va avea loc evenimentul. Epopeea lucrărilor de reconstrucție a gazoductului s-a desfășurat timp în care au fost anunțate mai multe termene de finisare a lucrărilor.

Iată principalele momente din istoria gazoductului Ungheni-Chișinău:

Publicitate

August 2014: Primele discuții despre continuitatea gazoductului pe tronsonul Ungheni-Chișinău au avut loc în 2014, când Iurie Leancă și Victor Ponta, aprindeau flacăra pe un tronson de gazoduct ce lega orașele Iași de Ungheni. Continuitatea gazoductului trebuia să fie dat în exploatare în decurs de maximum doi ani.

Septembrie 2014: Uniunea Europeană a alocat suplimentar 10 milioane euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chișinău. Aceasta plată suplimentară urma să fie efectuată în 2015. Despre aceasta a anunțat Pirkka Tapiola, pe atunci șeful Delegației UE în Republica Moldova, în cadrul unei conferințe comune cu ministrul Economiei de atunci, Andrian Candu.

Decembrie 2014: Prim-ministrul în exercițiu din acea vreme, Iurie Leancă, a lansat un apel de susținere pentru valorificarea, începând cu anul 2017, a capacității depline a conductei, și anume extinderea gazoductului către Chișinău.

Aprilie 2015: Se anunța că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi dat în exploatare în anul 2017, cu un an mai târziu decât declara anterior fostul ministru al Economiei în acea perioadă, Andrian Candu. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere al Programului „Suportul reformei în sectorul energetic”. Mariana Botezatu, șef Direcția generală securitate și eficiență energetică pe atunci, menționase că la acel moment erau în curs de elaborare studiul de fezabilitate, care urma a fi finalizat către luna iulie a anului 2015

Octombrie 2015: Ministrul adjunct al Economiei pe atunci, Valeriu Triboi, anunța că în câteva luni ar trebui să înceapă lucrările de construcție a gazoductului, iar darea în exploatare este estimată pentru mai 2018.

Aprilie 2016: Invitat la emisiunea Punctul pe Azi a postului de televiziune TVR Moldova, ambasadorul României în Republica Moldova pe atunci, Marius Lazurcă a explicat în detaliu procedura de construcție a gazoductului Iași-Ungheni. Realizarea proiectului se preconiza pentru anul 2018.

Iunie 2016: În legea bugetului de stat pentru 2016, pentru combustibili și energie au fost prevăzute 537,9 milioane de lei. Din această sumă, 60 de milioane vor fi destinate construcției gazoductului Ungheni - Chișinău, finanțat anul trecut cu aproape 300 de milioane de lei.

Octombrie 2016: Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre privind semnarea Programului de cooperare pe anul 2016. Aceasta stabilește procedurile și modalitățile juridice de alocare a banilor ce vor fi primiți din partea României pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Guvernul României va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă de 550 de mii de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Aceasta fiind faza a doua a construcției gazoductului care interconectează sistemele de transport de gaze naturale din România și Republica Moldova.

Decembrie 2016: Sprijinul Băncii UE și al BERD în construcția gazoductului între Republica Moldova și România Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă fiecare un împrumut de 41 milioane euro Republicii Moldova, pentru finanțarea construcției gazoductului de 120 km de la Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova - frontiera cu România până la Chișinău. Pe lângă cele două împrumuturi, UE oferă un grant de 10 milioane de euro pentru proiect.

Februarie 2017: Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a afirmat pentru DW.com că extensia Ungheni-Chișinău, ar putea fi dat în exploatare în doi ani. „Știu că în prima parte a acestui an proiectul tehnic al extensiei Ungheni-Chișinău va fi finalizat, urmând ca după aceea să fie finalizată etapa următoare, care presupune construcția propriu-zisă, cu obiectivul comun ca proiectul să fie finalizat în 2018, iar la începutul lui 2019 să fie dat în exploatare”, a promis ambasadorul român.

Martie 2017: Are loc întâlnirea prim-miniștrilor din acea perioadă Pavel Filip și Sorin Grindeanu, ambii premieri au dat asigurări că proiectul va fi realizat până în 2019, termenul limită vehiculat în ultima vreme.

Iunie 2017: 64 de deputați care erau atunci în Parlament au votat în a doua (și ultima) lectură Legea privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze pe direcția Ungheni-Chișinău. Totodată, Parlamentul a votat în prima lectură ratificarea a două acorduri de împrumut în valoare totală de 82 de milioane de euro, bani destinați construcției conductei de transport gaze pe direcția Ungheni-Chișinău cu o lungime de 117 km.

Septembrie 2017: Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a eliberat Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz” certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni - Chișinău.

Iunie 2018: Consilierii municipali de atunci din Chișinău au aprobat, în unanimitate, proiectul de decizie privind proiectarea și construcția gazoductului Ungheni-Chișinău pe teritoriul Capitalei. Proiectul de decizie prevede formarea unui lot de pământ pentru construcții din intravilan, în domeniul privat al municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, cu suprafața de 1,0593 ha

August 2018: Președintele Parlamentului din acea perioadă, Andrian Candu declară că construcția gazoductului Iași-Chișinău pe tronsonul Ungheni-Chișinău va începe luna august, mai aproape de Ziua Independenței.

Septembrie 2018: Ministrul Economiei și Infrastructurii de atunci, Chiril Gaburici, susținea că Transgaz poate începe construcția gazoductului Ungheni - Ghișinău. Potrivit lui, autoritățile moldovene au îndeplinit toate condițiile necesare, iar la finele acestei săptămâni la Chișinău va veni o delegație din România pentru a demara etapele predecesoare construcției, iar dacă va fi respectat planul, la finele anului 2019, tronsonul Ungheni-Chișinău va fi funcțional.

Aprilie 2019: Compania românească Transgaz anunță că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi emis la data de 2 mai 2019.

Iulie 2019: Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, spune că nu poate oferi un termen de finalizare a lucrărilor, dar a auzit că gazoductul va fi gata în martie 2021. Declarațiile au fost făcute la „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Aprilie 2020: Autoritățile de la Ministerul Economiei dau asigurări că lucrările sunt pe ultima sută de metri. Administratorul „Vestmoldtransgaz”, Iulian Butnaru, a declarat că lucrările se derulează conform termenilor planificați. Potrivit lui, din 120 de km de tronson linear, 106 au fost deja finalizați.

Mai 2020: Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean a anunțat că magistrala de gaze Ungheni-Chișinău urmează a fi finalizată până la 1 august 2020.

Citește și: „Colac de salvare sau proiect cu lacune? Experții în energetică spun dacă gazul european va ajunge în Chișinău și regiuni prin conducta Ungheni-Chișinău”

Iunie 2020: Premierul României, Ludovic Orban a declarat că în acest an vor fi finalizate tronsonul de pe teritoriul României al proiectului BRUA și gazoductul Ungheni-Chișinău, ambele sub coordonarea Transgaz.

Iulie 2020: Ministrul Economiei, Sergiu Railean, în cadrul ședinței de la Guvern șeful de la Economie „a bătut în cuie” luna august - ca termen final. Și premierul Ion Chicu declara în urmă cu câteva zile că gazoductul va fi funcțional începând cu 31 iulie și își exprima speranța că inaugurarea investiției va fi realizată împreună cu premierul României, Ludovic Orban.

August 2020: Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău a fost finalizat. Anunțul a fost făcut de către premierul României, Ludovic Orban.

12 august 2020: Premierul Ion Chicu a declarat că gazoductul Iași-Chișinău va fi lansat la 27 august, de Ziua Independenței a Republicii Moldova și că „în adresa șefului Cabinetului de miniștri din România, Ludovic Orban, a fost remisă invitația de a participa la acest eveniment”.

27 august 2020: De Ziua Independenței, autoritățile au anulat evenimentul de inaugurare, fără a oferi detalii despre motivele amânării și nici informații despre când va avea loc evenimentul.

Septembrie 2020: Prim-ministrul Ion Chicu susține că gazoductul Ungheni-Chișinău este o posibilitate alternativă de a aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze, atunci când trasul tradițional nu va funcționa. Despre gazoduct a vorbit și președintele Igor Dodon. Potrivit lui, acesta conducta este funcțională, dar „cred că gaz se va duce mai mult în colo decât încoace”.

Rețeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău.Prima etapă a construcției gazoductului Iași-Ungheni a fost finalizată în iulie 2014

Gazoductul Iași-Ungheni – Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu compania rusă Gazprom, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut.

Amintim că, lungimea totală a conductei este de 120 km, iar proiectul prevede și construirea a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni). Capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar valoarea estimată a proiectului este de circa 80 mln euro, conform devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.

Momentan, chiar dacă gazoductul devine funcțional și poate fi utilizat, nu există nici un contract comercial pentru aducerea de gaze românești în Republica Moldova. De altfel, principalul furnizor de gaze din Moldova este Gazprom. Contractul dintre Republica Moldova și Gazprom expiră în acest an, iar Guvernul va trebui să organizeze o licitație pentru gaze.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal