Prezidențiale 2016: 10 promisiuni făcute atunci de candidata PAS, Maia Sandu

Prezidențiale 2016: 10 promisiuni făcute atunci de candidata PAS, Maia Sandu

La 18 iulie, curent, membrii Partidului Acțiune și Solidaritate au decis să o desemneze pe lidera partidului în calitate de candidat în alegerile prezidențiale planificate în acest an pentru ziua de 1 noiembrie. Confruntarea ar urma să fie a doua experiență electorală prezidențială pentru Maia Sandu, după ce în 2016 a cedat fotoliul de președinte al Republicii Moldova în favoarea lui Igor Dodon. Vă propunem mai jos să ne reamintim care au fost principalele promisiuni de atunci ale liderei PAS, în eventualitatea repetării acestora și în acest an.

În 2016, Maia Sandu și-a intitulat programul electoral „Contract social cu cetățenii”. Iată 10 din promisiunile de atunci:

1. Președinția, casa și vocea oamenilor. „Voi consulta cetățenii, inclusiv prin referendum, pe toate subiectele importante. Securitatea și bunăstarea fiecărui om sunt prioritatea mea și vor deveni prioritate națională.”

2. Republica Moldova, mai aproape de Uniunea Europeană. „Voi face tot ce-mi stă-n putință pentru ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană și pentru a aduce valorile și nivelul de trai europene la noi acasă.”

3. Doar oameni integri, în funcții de răspundere. „Oameni care nu au comis sau tolerat acte de corupție (prim-ministru, procuror general, șef al autorității naționale pentru integritate, director al Serviciului de Informații și Securitate, judecători, președinți și vicepreședinți de instanțe, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, diplomați). Voi scoate Procuratura Generală de sub influența politicului și a intereselor criminale și voi lupta cu judecătorii corupți din sistem.”

4. Bani pentru fiecare localitate și familie. „Voi lucra cu instituțiile statului pentru a stimula crearea locurilor de muncă, pentru a aduce bani în fiecare localitate și în fiecare familie.”

5. Acces interzis pentru companii offshore. „Voi interzice, prin inițiativă legislativă, orice relații dintre instituțiile publice și firmele offshore rezidente în jurisdicții dubioase și nu voi permite ca aceste firme să dețină acțiuni în instituțiile financiare.”

6. Investigarea furtului miliardului. „Voi cere asistență internațională în investigarea furtului miliardului, pentru ca banii să revină în țară, iar cei vinovați să fie pedepsiți.”

7. Puterea în mâinile primarilor. „Voi iniția legi care să aducă puterea în mâinile primarilor, oamenilor pe care i-ați ales, pentru ca aceștia să nu fie la cheremul politicienilor corupți.”

8. Transparență în instituțiile statului. „Voi face publice toate informațiile de interes național și voi supraveghea ca toate instituțiile statului să lucreze transparent, în interesul cetățenilor.”

9. Crearea unui nou sistem politic. „Voi începe de la Președinție crearea unui nou sistem politic, care să nu mai permită acapararea puterii de către un oligarh sau un grup de oligarhi. Voi obliga partidele să dea socoteală pentru modul în care cheltuie banii și să declare sursele de finanțare.”

10. Presă independentă. „Voi promova dezvoltarea presei independente pentru ca cetățenii să fie informați corect.”

Rămâne să vedem care va fi programul electoral al Maiei Sandu din acest an. Va păstra retorica de acum patru ani sau va veni cu un program nou și cu promisuni noi.

În 2016, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, s-a calificat în turul doi al alegerilor prezidențiale acumulând aproape 39% din voturile alegătorilor. În al doilea tur, a pierdut însă lupta în favoarea candidatului PSRM, Igor Dodon, înregistrând un scor de 47,89% (766.593 de voturi), în timp ce contracandidatul său s-a bucurat de – 52,11% (834.081 de voturi). În acest an, alegerile prezidențiale sunt planificate pentru data de 1 noiembrie.

* Autor: Ana Baciu, participantă în cadrul Academiei de Jurnalism Participativ

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal