
„Aici poți găsi întotdeauna ceva mai mult decât cărți”. Se împlinește un an de Cărturești la Chișinău (FOTO)
În acea zi de sfârșit de august, Ciprian Hordilă, librarul șef din Cărturești Palas, Iași, România, își serba liniștit nunta, ferm convins că a mai realizat un vis. Sunt trei ani de când s-a ambiționat să aducă Cărtureștii în Chișinău. A căutat locații, a propus concepte, a purtat sute de discuții pe ambele maluri ale Prutului și acum poate să-și vadă de viață, sigur că totul e pus pe roate.
・
Librăria Cărturești Chișinău s-a deschis pe 27 august 2019. Canapelele galbene așteptau picii să se tolănească și să construiască tunele din perne, rafturile de cărți atrăgeau toate privirile, obiectele de decor și vinilurile aranjate pe mese parcă abia așteptau să fie alese. Cele o mie de cărți cadou stăteau cuminți în teancuri pe mese.
„Carte, ceai, muzică, dichis” pare să fie cea mai laconică descriere a librăriei.
Cărturești aparține, de fapt, celor care și l-au imaginat. Te întâlnește cu o selecție bogată de cărți, muzică, filme de artă, vine la pachet cu ceaiuri aromate, muzică în surdină și un loc prietenos pentru întâlniri, lansări de carte și cluburi de discuții.
Cărturești a luat ființă din dorința a doi prieteni, Nicoleta și Șerban, de a forma o comunitate în jurul cărților. Prima librărie, deschisă în anul 2000 pe strada Edgar Quinet numărul 9, în inima Bucureștilor, funcționează și astăzi.
În 2003, se deschide o a doua librărie în București, pe strada Pictor Arthur Verona, într-o casă din secolul XIX, aparținând familiei Sturdza. Ceva mai târziu, în 2009, în spatele librăriei se deschide și o oază verde, spațiu pentru întâlniri cu prietenii și perfect pentru concerte - Grădina Verona.
Din 2003 până în 2019 s-au deschis în jur de 30 de librării în mai multe orașe din România și prima librărie din Chișinău. În tot acest timp, în jurul librăriilor s-au format comunități de oameni care au schimbat puțin câte puțin spațiul urban. Astfel s-a născut proiectul Street Delivery, eveniment non-profit de responsabilizare socială care își propune să pună în evidență rolul spațiului public, al importanței culturii și a memoriei istorice în dezvoltarea durabilă a orașului.
Autor:
Un alt obiectiv constant al Cărtureștilor este susținerea artiștilor locali. În fiecare librărie găsești obiecte de decor unice, dulciuri și bijuterii artizanale care se încadrează armonios în conceptul de librărie „cool”. Design-ul prietenos pentru hârtia gratuită de împachetat și grafica ce-ți bucură ochii din afișe e tot creat de artiștii români.

Aventura zilnică de salvare a lecturii ca mod de viață nu poate avea loc fără comunicarea cu cititorii. Se vorbește că aici, în Cărturești, poți găsi întotdeauna ceva mai mult decât cărți.
.jpg)
Cei care nu au timp să ajungă în librărie sau se află în alte localități, pot cu ușurință să comande cărțile și accesoriile din librărie, prin intermediul rețelelor de socializare.
Cărturești este, deci, o librărie, cu tot ce înseamnă aceasta. Aici găsești oaza ta de liniște, lectură și cele mai trăsnite accesorii. În patru cuvinte: carte, ceai, muzică, dichis.
Autor:
Cu ocazia împlinirii a unui an de activitate, Cărturești a decis să sărbătorească împreună cu toți cititorii. Astfel în perioada 27 -31 august, va aștepta toți cititorii cu un șir de promoții:
2+1 la toată colecția de carte în limba română. Adică achiți doar 2 cărți din trei, cea gratuită fiind cu prețul cel mai mic;
-10% la toată cartea în limba engleză și franceză;
-10% la toate produsele non-carte: accesorii, jucării, ceai, viniluri, muzică, filme.
Reducerea se aplică la toate produsele non carte importate, excepție făcând brandurile locale.