Cetățenii reveniți în contextul COVID-19 reprezintă o oportunitate pentru Moldova (STUDIU)

Cetățenii reveniți în contextul COVID-19 reprezintă o oportunitate pentru Moldova (STUDIU)

O parte din cetățenii reîntorși în R. Moldova au declarat că vor emigra din nou. Totuși, persoanele care au revenit acasă în contextul COVID-19 reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru Moldova, întrucât mulți revin cu abilități sau sunt gata să investească. Asta arată unele rezultate finale ale Studiului sociologic aprofundat al profilului migranților moldoveni din șase țări de destinație.

Cercetarea evidențiază anumite aspecte necesare care trebuie implementate în țară. Astfel, Republica Moldova trebuie să ofere servicii educaționale și de sănătate calitative, astfel ca să-și motiveze cetățenii să rămână în țară, inclusiv pe membrii familiilor care au rude plecate la muncă peste hotare. Este necesară încheierea acordurilor bilaterale privind migrația de muncă și securitatea socială cu țările în care există un număr mare de cetățeni care muncesc.

Totodată, este necesară asigurarea transparenței plăților aferente organizării plecării la muncă peste hotare și responsabilizarea agențiilor de recrutare din Republica Moldova privind angajarea persoanelor peste hotarele țării și se recomandă identificarea unui mecanism de reglementare și monitorizare a agențiilor private care intermediază plasarea în câmpul muncii peste hotare a persoanelor recrutate pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă aceștia sunt cetățeni și/ sau a altui stat.

Publicitate

Inclusiv în situații de criză, este necesară îmbunătățirea comunicării și conlucrării reprezentanțelor diplomatice ale Republicii Moldova cu cetățenii. Programele naționale de angajare, procedurile de înregistrare, de investiții/sprijin pentru ÎMM-uri și alte servicii trebuie să fie mai accesibile.

Studiul mai arată că implementarea programelor de reintegrare socială, profesională și relansarea, deschiderea afacerilor în Moldova de migranții reveniți este esențială pentru valorificarea competențelor lor și reintegrarea cu succes acasă.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.344 de migranți moldoveni aflați în șase țări de destinație (Polonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Israel și Spania), inclusiv reîntorși în Republica Moldova în perioada decembrie-mai 2019. Rezultatele au fost complementate de un eșantion de 1.186 respondenți în cadrul sondajului cu lucrătorii migranți și reprezentanții diasporei din 10 țări de destinație, desfășurat în perioada aprilie-mai 2020.

Cercetarea a fost elaborată de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Elveției.

Pentru a complementa datele colectate în țările destinație, inclusiv cele care vizează impactul pandemiei, în prezent OIM realizează o nouă cercetare de teren privind impactul COVID-19 asupra migranților moldoveni reveniți și a gospodăriilor casnice dependente de remitențe.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal