Cum îți faci un permis de conducere în RM: Drumul de pe bancheta pasagerului - pe scaunul șoferului. AGORA te ajută să nu o iei prin hopuri (CARDURI)

Cum îți faci un permis de conducere în RM: Drumul de pe bancheta pasagerului - pe scaunul șoferului. AGORA te ajută să nu o iei prin hopuri (CARDURI)

Ne-am convins cu toții că viața nu se oprește în pandemie, iar pentru mulți dintre noi un permis de conducere este o necesitate sau un document mult râvnit. Află că poți să faci rost de el chiar și pe timp de pandemie. În funcție de școala auto pe care o alegi și timpul investit, poți să fii șofer într-o perioadă de 90 de zile. Însă, până când îl ai în format fizic și mergi cu mașina fără autocolantul „semn începător” este nevoie de un set de acte pe care le pregătești atunci când dorești să-ți iei permisul de conducere. AGORA te ajută să te informezi despre toți pașii pe care trebuie să-i faci atunci când vrei să devii un șofer la categoria B, de la dorința de a șofa până la permisul din plastic.

Primul pas - școala auto

După ce ai prins la curaj și ai decis să-ți faci permis, trebuie să știi de unde începi. Ei bine, primul lucru e să-ți alegi o școală auto.

Publicitate

Oficial în Republica Moldova sunt înregistrate 159 de școli auto, dintre care 52 dintre ele sunt în mun. Chișinău, 13 în mun. Bălți, iar în orașul Cahul se numără trei școli.  

Cursul teoretic durează trei luni, iar acesta în medie costă 1.200 lei în funcție de școală și durata orelor. Pentru a fi înscris la cursuri trebuie să ai vârsta minimă de 17 ani, să ai cu tine buletinul de identitate (inclusiv o copie de pe acesta, pentru dosar), dar și să prezinți două certificate: narcologic și cel medical.

Certificatul narcologic îl dobândești la Dispensarul Republican de Narcologie, situat pe strada P.Rareş nr.32. Să ai cu tine și o fotografie 3×4 și vei achita la casă taxa de 59 lei, iar fără el nu poți să faci rost de cel medical.

Certificatul medical, de tip F-027e este eliberat de medicul de familie, în care se indică maladiile cu care persoana se află sub supravegherea medicului de familie. Mai ai nevoie de certificatul F-083 care se eliberează de Comisia medicală auto. O găsești pe strada Columna 47, Chișinău, iar înregistrarea actelor are loc până la 17:30. Taxa pentru trecerea comisiei medicale este de 133 lei. 

Partea practică a învățării la școala auto

De obicei, partea practică durează 40 de ore academice (a câte 45 de minute). Unele școli auto îți propun curs integral, adică achiți atât pentru teorie, cât și pentru practică, iar la altele oferă posibilitatea de a achita separat.

În medie, instruirea practică variază între 90 - 100 lei pentru o durată de 45 de minute, iar pentru 90 de minute, respectiv, taxa e de 200 lei. În cazul în care nu sunt suficiente orele practice oferite, poți solicita altele adiționale care vor fi achitate din cont propriu. Pe parcurs vei deprinde niște abilități de șofare: rampa, intrarea în garaj, ograda (pe poligon) și traseul în oraș.

Astfel, pe parcurs susții examenul intern la școala auto ce presupune testul grilă unde verifici cunoștințele teoretice și apoi testarea practică.

Ai terminat școala auto. Acum ce faci?

După ce ai învățat toate semnele de circulație și regulile unui comportament responsabil pe carosabil e timpul să-ți testezi cunoștințele. Pentru a crea dosarul pentru examenul auto ai nevoie de următoarele actele necesare:

a) Cerere tip de admitere la examen (se primește și se completează la școala auto) sau o găsești aici; 

b) Fișa de școlarizare;

c) Adeverința medicală;

d) Avizul psihologic obținut în urma susținerii testului psihologic;

e) Permisul de conducere, obținut anterior (în cazul solicitării unei noi categorii/subcategorii).

f) Alte documente de care ai nevoie sunt copia buletinului de identitate și chitanțele de plată a taxelor de examen (se achită în sediul autorității de examinare).

Dosarul pentru examenul auto este creat pe parcurs de personalul școlii auto și acesta poate fi solicitat la sfârșitul pentru a fi depus de tine la Comisia de examinare sau acesta va fi depus de administrația școlii.

Examenul auto și cum acesta funcționează

Examenul auto conține partea teoretică și cea practică. Programarea prealabilă la serviciile ce vizează calificarea conducătorilor auto - examinare la proba teoretică și examinare la proba practică de conducere - se efectuează gratuit.

O sugestie ce ți-ar prinde bine este să te prezinți cu 30 min înaintea timpului programat de examinare, pentru înregistrare și urmarea procedurii de verificare a corespunderii documentelor prezentat. 

Durata examinării a teoriei este de 25 minute și pentru calificativul „Admis” este necesară prezentarea răspunsurilor corecte la cel puţin 18 întrebări. 

Partea practică: poligonul și traseul

După ce ești „Admis” urmează și a doua parte a examenului la șoferie. În partea practică vei testa îndeplinirea manevrelor speciale de conducere din punct de vedere al siguranţei traficului rutier şi pe traseu (subproba pe poligon şi subproba pe traseu). Dacă ai acumulat mai mult de 12 puncte în poligon și 16 puncte, atunci proba practică va fi declarată eșuată. Pentru fiecare tentativă nouă de susținere a modulului practic se va achita o taxă de 200 lei. 

Pentru categoriile/subcategoriile B, BE, D1, D1E și D în Chișinău sunt create cinci rute care prezintă grafic punctul de pornire și final al deplasării prin oraș.

Contenstare și legalitate

În cadrul probei practice ești asistat de un examinator (care va sta pe locul din dreapta). Atunci când ajungi în fața volanului trebuie să începi să te pregătești de plecare și anume: vei regla scaunul în funcție de pedala de ambreiaj (în cazul mașinii cu o cutie manuală de viteze), vei regla oglinzile și cupla centura de siguranță. Când examinatorul va spune că puteți pleca, vei porni motorul și aplica toate cunoștințele căpătate pe parcurs.

În cazul în care nu ești de acord cu rezultatul examenului, poți contesta rezultatele examenului în totalitate sau parţial la una dintre probele/subprobele examenului, teoretică sau practică, în termen de două zile lucrătoare de la data desfăşurării examenului contestat. Acest termen poate fi prelungit la prezentarea unui act ce atestă temeinicia depășirii acestuia.

Documente necesare pentru eliberarea permisului de conducere

Acest proces are loc la Agenția Servicii Publice, iar pentru perfectarea primară a permisului de conducere, ai nevoie de următoarele documente:

a) actul de identitate, iar în cazul în care actul de identitate este altul decît cel aprobat prin Legea nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, actul de identitate şi copia acestuia;

b) cererea-tip, semnată de solicitant (se completează la momentul documentării);

c) adeverinţa medicală ce certifică starea de sănătate, calităţile fizice şi aptitudinile necesare unui conducător de autovehicul;

d) adeverinţa de şcolarizare;

e) chitanţele de plată a taxelor respective.

Permisul de conducere temporar (pe suport de hârtie) se eliberează la solicitare, costul căruia este de 80 lei. Ulterior solicitantul se documentează cu permis de conducere şi se fotografiază la staţia grafică. 

Tarifarea și termenii de eliberare a permisului de conducere

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal