„Vin cu această propunere referitoare la licențierea controlului de activități tip dutty-free în punctele nationale de trecere a frontierei de stat cu Ucraina pe teritoriul temporar necontrolat de autoritățile constiotuționale ale Republicii Moldova. Până acum autoritățile responsabile au primit mai multe solicitări din partea unor agenți economici din Transnistraia ca aceste activități să fie licențiate, solicitări care au fost respinse. Mecanismul este unul special dar pe deplin securizat și controlat de autoritățile publice din Moldova, nu introduce concepte noi în legislație”, a declarat Victor Osipov în ședința din 3 aprilie a Guvernului.

În context, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, și-a manifestat susținerea deplină pentru această inițiativă chiar dacă aceasta nu a fost inclusă în proiectul inițial și nici supusă consultărilor publice.      

După cinci zile de la aprobarea Proiectului politicii bugetar fiscale, Guvernul Gaburici a decis să-și asume răspunderea pentru implementarea acestuia. În varianta finală, regăsim patru articole noi completate care vin să reglementeze activitatea magazinelor tip duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale. Astfel, aceste magazine urmează a fi deschise în punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat iar mărfurile vor fi comercializate fără perceperea drepturilor de import și doar persoanelor care pleacă în străinătate. De asemenea, mărfurile comercializate în aceste magazine vor fi supuse declarării obligatorii organelor vamale.

La instituirea magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale nu se creează zonă de control vamal.

„Mecanismul este unul special dar pe deplin securizat și controlat de autoritățile publice din Moldova”. Victor Osipov.

În aceste magazine vor putea fi plasate orice mărfuri, cu excepţia celor prohibite sau restricţionate de a fi introduse şi scoase de pe teritoriul vamal. Mărfurile autohtone vor fi plasate sub regimul vamal de export, iar cele străine sub regim vamal de reexport.

Magazinul duty-free în regiunea transnistrerană va putea fi înfiinţat de o persoană juridică care deţine licenţă, eliberată de Camera de Licenţiere de la Chișinău. 

Fără magazine Duty Free

Amintim că în 2013 Guvernul a venit cu inițiativa de a închide magazinele tip duty-free de la hotarele Republicii Moldova. Acestea urmau să funcționeze doar în aeroporturi, porturi maritime şi la bordul aeronavelor care efectuează curse internaţionale de pasageri. 

Viceministrul Finanțelor de atunci Victor Barbăneagră a argumentat inițiativa prin faptul că în țara noastră legislaţia în domeniul comercializării mărfurilor prin intermediul magazinelor Duty Free este diferită de cea a Uniunii Europene.

Cine controlează piața duty-free în Moldova

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova piaţa de vânzare de tip duty free este reprezentată de trei operatori: reţeaua internaţională LE BRIDGE CORPORATION LTD, proprietar al căreia este businessmanul francez Frank Arif, MOLDCLASSICA INTERNATIONAL SRL şi DUFREMOL SRL. Potrivit presei, ultimele două ar aparține businessman-ului Ilan Shor.   

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!