Premieră în tehnologie: A fost creat primul deget printat 3D

Premieră în tehnologie: A fost creat primul deget printat 3D

Cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Cruz și Universitatea Ritsumeikan din Japonia au proiectat și fabricat recent un deget robotic inspirat de structura endoscheletală umană. Acest deget robot biomimetic, prezentat la International Conference on Ubiquitous Robots and Ambient Intelligence (URAI), a fost asamblat folosind o imprimantă 3D,  scrie Playtech.ro.

...

Roboții, din ce în ce mai umani

„Utilizarea tipăririi 3-D în procesul de proiectare ne-a dat libertatea de a dezvolta structuri tridimensionale de tendon și ligamente, permițându-ne totodată crearea unui robot condus prin cablu într-un singur tipar”, a explicat Tebyani. „Materialele de imprimare visco-elastice au încorporat flexibilitatea mecanică pe care o căutam, deoarece acestea permit producerea unor comportamente pasive cu adevărat interesante. În esență, acest proces permite utilizarea proiectării mecanice pentru a programa anumite funcții în robot”, a explicat acesta.

Degetul robot conceput de cercetători are o geometrie osoasă, structuri de ligamente, mușchi artificiali și tendoane viscoelastice care seamănă cu ceea ce au oamenii. Toate aceste componente au fost sintetizate ca o singură parte, folosind o imprimantă 3D. De asemenea, Tebyani și colegii ei au dezvoltat un model de deget folosind un popular motor de simulare pentru fizică, numit MuJoCo. Acest lucru le-a permis să compare rezultatele obținute de degetul lor robotizat în simulări cu cele obținute de un prototip imprimat al degetului în setările lumii reale.

Metodele pe care le-au folosit le-au permis fuzionarea folosirii materialelor visco-elastice omniprezente în robotică și practicile de robotică mai tradiționale, ceea ce a dus la o reproducere mai atentă a structurii endoscheletului uman.

Publicitate

Un început promițător pentru a crea roboți cu funcții cât mai apropiate de realitate

„Protetica de ultimă generație și robotica tele-operată au făcut progrese interesante în interfațarea cu utilizatorii umani. Încercăm să ajutăm acest progres prin proiectarea de platforme, care sunt o extensie naturală a formei umane, iar modelele personalizabile sunt integrate în realizarea acestui lucru”, a explicat omul de știință.

În prezent, echipa lucrează la extinderea acestui design la întreaga mână și la încheietură, pentru a permite manipularea obiectelor. „De asemenea, avem planuri de a dezvolta modele care se bazează pe o variație a metodei de fabricație prezentată, astfel încât aceste sisteme să poată fi realizate cu ajutorul imprimantelor 3D care sunt mai accesibile pentru alți roboți”, a spus Tebyani.

În viitor, procesul de proiectare și fabricație folosit de această echipă de cercetători ar putea fi aplicat la crearea mai multor structuri robotice bio-inspirate, cum ar fi alte membre umane sau inspirate de animale. În plus, degetul biomimetic pe care l-au realizat ar putea fi folosit pentru a dezvolta o mână robotizată, care ar putea fi apoi atașată atât la roboții existenți, cât și la cei noi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal