Începând cu acest an, în Franța se va preda cursul opțional de Limbă, cultură și civilizație românească

Începând cu acest an, în Franța se va preda cursul opțional de Limbă, cultură și civilizație românească

Franța devine, începând din acest an, a șaptea țară din Europa în care va fi predat cursul opțional de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), ca urmare a demersurilor întreprinse de către Institutul Limbii Române (ILR) și Ambasada României în Franța, precum și a sprijinului oferit de către Primăria localității Le Blanc-Mesnil, scrie Agerpres.

„Sunt bucuros că acest demers prinde viață! Avem o relație excelentă cu Thierry Meignen, primarul orașului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. Astfel că, din această toamnă, în trei școli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească pentru elevi români și nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franța și sunt convins că vor urma și altele”, a declarat ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Cele trei școli vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesați, nu doar elevilor de origine română, numărul estimat de cursanți fiind de 150.

Publicitate

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării din România (MEC), protocolul pentru desfășurarea acestui curs în orașul Le Blanc-Mesnil a fost semnat în luna iulie, iar la finalul săptămânii trecute, Institutul Limbii Române a încheiat procedura de selecție a personalului didactic care îl va susține.

Franța se alătură, astfel, celorlalte șase țări în care se derulează programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), însumând 128 de colaboratori, 446 de unități școlare, 849 de grupe de elevi și aproximativ 13.200 de cursanți.

Cursul opțional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunității românești, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit. Pe lângă orele de curs, profesorii și elevii sunt implicați în activități culturale, de promovare a culturii și civilizației românești în mediile educaționale și în comunitățile de care aparțin.

Conform MEC, în Belgia, limba română a fost preluată și în programa școlară, prin cursurile de multiculturalism, susținute tot de colaboratorii Institutului Limbii Române.

Obiectivele principale ale cursului de Limbă, cultură și civilizație românească (lansat, inițial, în Italia și Spania, în anul școlar 2007-2008) sunt integrarea elevilor de origine română în țările de adopție, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identității naționale - limbă și cultură, facilitarea reintegrării în învățământul preuniversitar și universitar românesc a elevilor români din diaspora, în momentul reîntoarcerii în țară, facilitarea parcursului școlar al elevilor de origine română în țările de adopție (în Irlanda și Franța, aceștia pot susține o probă de Bacalaureat la disciplina Limba română), promovarea limbii și a culturii românești în țările în care se predă cursul (având în vedere că acest curs este deschis și elevilor din aceste țări, grupele putând fi mixte).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal