„Proprietarul planifică să construiască o clădire cu peste 15 nivele”. Viceprimarul capitalei a venit cu precizări referitor la cinematograful Gaudeamus

„Proprietarul planifică să construiască o clădire cu peste 15 nivele”. Viceprimarul capitalei a venit cu precizări referitor la cinematograful Gaudeamus

Viceprimarul capitalei, Victor Chironda a venit cu mai multe precizări cu privire la demolarea clădirii fostului cinematograf „Gaudeamus”. Acesta spune că pe 31 august urmează a fi convocată de urgență ședința Consiliului Municipal Chișinău la care să fie anulată o decizie anterioară a municipalității, care a permis proprietarului clădirii să o demoleze și să construiască în loc o clădire cu 15 etaje.

Chironda spune că „soarta acestui cinematograf a fost decisă atunci când Ministerul Culturii a permis vânzarea acestui obiectiv către o companie privată (2004) iar primăria și consiliul municipal au vândut aceleiași companii terenul de sub clădire (2014), apoi a eliberat Autorizația de desființare a cinematografului (2018). Toate încercările ulterioare ale primăriei de anulare a acelei autorizatii s-au soldat cu deciziei Curții Supreme din 29 iulie 2020, care recunoaște dreptul proprietarului de a-și demola clădirea, în baza autorizației din 2018”.

Acesta susține că autorizația a expirat, iar proprietarul trebuie să depună la primărie o nouă cerere de eliberare a Autorizației de desființare, iar în baza ei să finalizeze demolarea clădirii.

„Astăzi proprietarul companiei mi-a promis personal că ei nu vor face demolări până nu vor avea o nouă autorizație de desființare”, a menționat viceprimarul capitalei.

Potrivit lui Chironda, proprietarul imobilui vrea să construiască o clădire cu 15 etaje. Asta fiind posibil printr-o decizie a CMC din 16 ianuarie 2019 prin care a fost aprobat un Plan Urbanistic Zonal pentru această zonă care a schimbat codul zonal al clădirii.

„Acum pregătim un proiect de decizie pentru CMC prin care să fie anulată decizia CMC nr. 9/21 din 16 ianuarie 2019 și reglementările zonei să revină la codul inițial „C3”. În această situație, proprietarul terenului nu va putea solicita certificat de urbanism și autorizație pentru un bloc cu apartamente ci va putea construi doar ceea ce se încadrează în prevederile zonei „C3”. Proiectul va fi prezentat le ședința extraordinară a CMC convocată de primarul general pentru 31 august”, a scris Chironda pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Viceprimarul capitalei afirmă că municipalitatea va „negocia” cu proprietarul să renunțe la proiectul de edificare a unui „zgirie-nori” și să valorifice acest spațiu prin construcția unui centru cultural sau expozitional și amenajarea parcului adiacent.

AGORA amintește că în noaptea zilei de 23 august, la cinematograful Gaudeamus a fost adusă tehnică pentru demolarea clădirii. Atunci primarul general, Ion Ceban, a precizat că autoritățile au cerut stoparea lucrărilor.

Precizăm că în anul 2018, când încă nu era primar, socialistul Ion Ceban propunea exproprierea terenului pe care este ridicată clădirea fostului cinematograf „Gaudeamus”. După ce edificiul a fost ba demolat, ba sistată demolarea, Ceban venea cu propunerea de a răscumpăra terenul de la proprietar și construirea unui centru de creație pe acel loc.

Citește și: Lucrările de demolare a cinematografului Gaudeamus, reluate. Primăria: „Acțiunile sunt ilegale”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal