
Au fost numărați maidanezii din capitală: circa 14 câini la fiecare km pătrat. SCPA vine cu recomandări
Pe străzile din capitală sunt în jur de 1.714 de câini maidanezi, aproximativ 14 animale la fiecare km pătrat. Asta o arată datele prezentate de Secția de Control și Protecția a Animalelor (SCPA) mun. Chișinău în urma unei numărări folosind o aplicație mobilă. Aceasta nu include câinii ținuți la baze, șantiere, parcări și zone private.
・
Autorii susțin că numărul total de câini maidanezi per un km pătrat este destul de mare în comparație cu alte orașe. Astfel, în Odessa numărul total de câini 1.882 câini (11 câini pe un km pătrat), în Kiev - 3.034 de câini (4 câini pe un km pătrat), Kryvyi Rih - 5.192 câini (12), iar în Lviv - 405 câini (doi pe km pătrat).
Totodată, câinii cu clipse, care sunt sterilizați condiționat, constituie 30%, iar cei care trebuie să fie supuși acestei proceduri - 70%.
Studiul mai arată că singurul lucru care este imposibil de verificat este dacă acești câini vagabonzi sunt doar purtători de clipse sau sunt și sterilizați de facto, întrucât există destule cazuri când câinii cu clipse au născut.
Motivul principal al creșterii numărului de câini pe străzi este iresponsabilitatea proprietarilor care permit animalelor de companie să se plimbe liber, nesupravegheate. Acești proprietari sunt în mare parte cei de pe șantiere, de la întreprinderi, baze și cooperative de garaj.
Autorii au elaborat și recomandări pe această temă. Printre acestea se enumeră:
- Crearea de programe de sterilizare preferențială pentru proprietarii de animale de companie
- Crearea unei baze de date și înregistrarea în masă a animalelor cu stăpân
- Sterilizarea în masă a animalelor de la baze, cooperative de garaj și întreprinderi private
- Programe extinse de adopție a animalelor
- Închiderea cutiilor de gunoi deschise și a depozitelor de gunoi
- Programe pentru bunăstarea umană și responsabilă a animalelor
În perioada 13-15 august 2020, de la 7:00 la 9:00, reprezentanți ai orașului Chișinău au efectuat numărarea câinilor, fiind realizată folosind o metodă recunoscută la nivel internațional dezvoltată de Societatea Mondială pentru Protecția Animalelor (WSPA) și aprobată de Coaliția Internațională pentru Tratamentul Animalelor de Companie (ICAM Coalition), folosind o aplicație mobilă dezvoltată de echipa animal-id.net