*Categoria „Tribuna partidelor” este una care reflectă activitatea diferitor formațiuni politice. Materialele nu sunt știri publicate de redacția AGORA. Acest material este sponsorizat.

Andrei Năstase: Apel la victorie!

Andrei Năstase: Apel la victorie!

Suntem în preajma alegerilor prezidențiale, în curând vom intra în procesul de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea în cursa electorală. Platforma Demnitate și Adevăr are unică experiență de colectare a celor peste 405 mii de semnături pentru Referendumul Constituțional de modificare a constituției în sensul alegerii și demiterii șefului statului de către intreg poporul. Anume așa ne-am obținut dreptul nostru fundamental, constituțional. Avem experiența colectării de semnături în alte exerciții electorale, prin urmare avem certitudinea că vom reuși. Important e ca în permanență să respectăm toate recomandările impuse de specialiști, inclusiv pe parcursul adunării semnăturilor, pentru a ne proteja de virusul ucigaș și a nu admite răspîndirea lui în cadrul exercițiului electoral indicat. ÎNDEMNUL MEU VIZEAZĂ RESPONSABILITATEA ȘI PRUDENȚA. Dar lucrurile importante nu se termină aici.

Împreună cu colegii mei din Platforma DA am depus eforturi consistente în ce privește identificarea unui candidat comun și apartinic, care să ne unească pe toți, inclusiv partidele noastre, în jurul unor valori de civilizație europeană. Țin să reiterez că ideea unui candidat comun am lansat-o chiar eu și la alegerile prezidențiale precedente, pierdute, din păcate, de candidatul desemnat doar în baza sondajelor care de care mai prelucrate în laboratoarele propagandei și a intereselor străine.

Se întâmpla în martie 2016, și propunerea nu se reduce doar la alegerile prezidențiale de etapă. Încă de atunci am propus să avem un front comun, o echipă comună, un staff comun ca să oferim oamenilor o alternativă politică unită, sănătoasă, de lungă durată, așa cum au cerut oamenii în stradă.

Am optat atunci pentru un tandem pe termen lung dintre Platforma Demnitate și Adevăr și PAS, dar și cu alte partide, cu societatea civilă ca să venim cu un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, să alegem cea mai bună candidatură pentru un viitor Prim-ministru, să venim cu o listă comună de oameni profesioniști și integri pentru alegerile parlamentare și să identificăm cei mai buni oameni pentru cabinetul de miniștri. Ca mai apoi să continuăm la fel de uniți în campaniile următoare, locale și prezidențiale.

Selectarea unui candidat comun trebuia făcută și atunci, dar și acum prin organizarea de conferințe teritoriale comune cu ieșirea în fața oamenilor a potențialilor candidați, organizarea unui congres comun al partidelor - parte a angajamentului de participare la alegeri cu un candidat comun care ar încununa munca oamenilor buni, cinstiți și curajoși. Departajarea doar prin sondaje dubioase nu este decât o capcană pentru candidați, având de câștigat doar guvernarea de factură geopolitică și nu oamenii poporului nostru, așa cum s-a întâmplat în 2016. 

Anume prin asemenea metode asumate, responsabile și complet transparente noi, Platforma DA ne-am manifestat respectul față de cetățenii care trebuie să știe pentru cine își vor da votul, să cunoască programele candidaților, să le aprecieze prestația.

Instituția președinției trebuie pusă în slujba întregii societăți. Şanse de victorie au cei care sunt ataşaţi cu adevărat valorilor statului de drept, respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, care au o poziţie intransigentă, demonstrată în timp, faţă de regimul oligarhic şi luptă pentru oameni, este aproape de aceștia, îi ascultă, îi înțelege și îi sprijină necondiționat și nu în ultimul rând sunt oameni de onoare și își țin întotdeauna cuvântul dat.

Principalele arme în această luptă sunt adevărul şi demnitatea, iar principalele calităţi ale unui preşedinte ales de popor trebuie să fie integritatea, profesionalismul și curajul. De caractere avem nevoie.

Am toată convingerea că, susținut de oamenii cu demnitate, raționali, înțelepți și dornici de schimbarea în bine a Moldovei voi câștiga împotriva lui Igor Dodon, cu atât mai mult cu cât mă voi baza pe încrederea și voința liber exprimată a tuturor cetățenilor, indiferent de culoarea politică, confesiune, apartenență etnică. E timpul să abandonăm duplicitatea geopolitice de care beneficiază unii politicieni în mod nemeritat.

Așa cum afirmam mai sus, am depus toate eforturile pentru a desemna un candidat unic și apartinic, chiar și atunci când angajamentul partenerilor încă era în vigoare. Dar din păcate, ideea sigur câștigătoare a candidatului unic apartinic promovată de Platforma DA a fost respinsă. 

Deși campania electorală prezidențială încă nu a demarat oficial, deja ne parvin informații îngrijorătoare din diferite regiuni ale țării în care sunt semnalate cazuri de corupere a cetățenilor, de utilizare a resurselor administrative.
Îngrijorarea noastră ţine de faptul că, prin aceste acțiuni ilegale, manipulări şi presiuni, scrutinul poate fi fraudat. De aceea mă adresez către toate forțele politice pro-europene și naționale, celor care acceptă o competiție corectă, liberă, să facem măcar un minim front comun, să ne apărăm votul acordat de cetățeni.

În acest sens, reiterez propunerea de conjugare a eforturilor pentru:

- a desemna candidaturile pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul II, pentru a acoperi întreaga țară;

- a desemna candidaturile pentru constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare, pentru a acoperi întreaga țară;

- a desemna observatori în fiecare secție de vot, inclusiv în cele de peste hotare.

Partidele parlamentare au această posibilitate de a fi implicate nemijlocit în procesul electoral și de a nu permite o potențială fraudare a alegerilor nici de factorii electorali și nici de autoritățile responsabile, din dublă calitate: ca membri plenipotențiari ai organelor electorale dar și ca observatori ai procesului electoral.

Din păcate, în 2016 acest lucru nu s-a întâmplat și în mai multe raioane, în special din sud, secțiile de vot au rămas nesupravegheate, astfel dându-se mînă liberă la abuzuri, fraude și ilegalități.

Un alt apel vizează necesitatea implementării cît mai operative a recomandărilor Comisiei de la Veneția formulate prin Avizul comun urgent pe marginea proiectului de lege nr.263, de modificare a Codului Electoral și a Codului serviciilor media audiovizuale din 18.08.2020.
O atenție aparte urmează să o acordăm intențiilor autorităților de a prolifera și intensifică una din cele mai mari modalități de fraudare a alegerilor, ce s-a executat prin utilizarea remunerată a alegătorilor din regiunea transnistreană. Am observat o intensificare a relațiilor dintre Igor Dodon și așa-zisul lider transnistrean. Mai mult, este îngrijorătoare și intenția CEC de a deschide mai multe secții de vot destinate cetățenilor din regiunea transnistreană.    

În această privință, la nivel legislativ urmează să insistăm, de comun, asupra instituirii sancțiunilor riguroase pentru faptele de transportare organizată a alegătorilor și pentru votarea remunerată – ele fiind, fapte de corupere a alegătorilor.
În ziua scrutinului va trebuie să depunem efort conjugat maxim pentru a nu permite fraudarea acestuia și a nu admite furtul voturilor conștiente ale cetățenilor, dar și pentru a exclude, în totalitate, voturile remunerate, cu pedepsirea fiecărei persoane ce admite și comite astfel de fapte.

Este mult mai rațional și eficient să combatem fraudarea votului pană și în momentul realizării acestuia, decât să fim nevoiți mai apoi să contestăm în stradă rezultatele alegerilor.

Îndemnul meu vizează responsabilitatea și necesitatea acționarii în prevenire și neadmitere a experienței Belarusi, dar mai cu seamă a celei din 7 aprilie 2009.

Suntem pe ultima sută de metri! 
Spun asta și în calitatea mea de organizator al multiplelor proteste de nivel național păstrate, în albia non-violenței și a tuturor coordonatelor pașnice și democratice.

De responsabilitatea de astăzi a fiecăruia dintre noi, depinde succesul de mâine al nostru, al tuturor.

P.

Vezi și aceste știri
Andrei Popov este noul ambasador al R. Moldova în Grecia

Andrei Popov este noul ambasador al R. Moldova în Grecia

Ultima oră! CSE ia sub control prețul uleiului. Adaosul comercial și retrobonusul au fost limitate

Ultima oră! CSE ia sub control prețul uleiului. Adaosul comercial și retrobonusul au fost limitate

Prețul benzinei a depășit pragul psihologic de 30 de lei. Câți bani va trebui să scoatem din buzunar pentru motorină

Prețul benzinei a depășit pragul psihologic de 30 de lei. Câți bani va trebui să scoatem din buzunar pentru motorină

Advertoriale
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Experții americani explică de ce Rusia a fost de acord să evacueze militarii ucraineni din Mariupol
 • 2
  Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei
 • 3
  SINTEZĂ | Ce se coace la Moscova în timp ce alte țări vor să adere la NATO, cum războiul a închis jumătate din afacerile ucrainești și când ne paște o criză de grâne
 • 4
  Rusia ar putea interzice schimbul militarilor din Azovstal. Între timp, Ucraina mizează pe aducerea lor acasă (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.