„80-90% din angajamente, îndeplinite”: Cu ce se laudă Igor Dodon pe final de mandat

„80-90% din angajamente, îndeplinite”: Cu ce se laudă Igor Dodon pe final de mandat
Foto: privesc.eu


„Circa 90% dintre promisiunile din campania electorală din 2016 au fost îndeplinite”. Este declarația actualului șef al statului, Igor Dodon, care a prezentat, la 26 august curent, raportul pentru 3,5 ani de activitate. Reiterând de nenumărate ori „la inițiativa președintelui”, Dodon a vociferat mai multe acțiuni și realizări, unele dintre ele - „revoluționare”, după cum spune el. 

Caracter, echilibru și responsabilitate. Sunt calitățile pe care și le-a atribuit Igor Dodon la începutul conferinței de presă. 

„M-am străduit și am dat dovadă de caracter, echilibru și responsabilitate. Fără caracter, niciun conducator nu poate face față provocărilor. Responsabilitate. Mă refer la responsabilitatea față de cetățeni. Responsabilitatea socială, economică. Echilibrul. Echilibrul pe extern și pe intern, mă refer”, a spus Igor Dodon. 

Dodon și-a împărțit timpul în care a fost la conducerea statului în două perioade. Prima - din 2016 până în iunie 2019 când, potivit lui a avut o luptă fără precedent cu Guvernul și Parlamentul. Tot atunci s-a ocupat de politica externă și comunicarea cu cetățenii, spune el.  A doua perioadă ține de o colaborare strânsă cu toate instituțiile statului. 

Așadar, actualul șef al statului a vorbit despre întreaga activitate la Președinție în mai multe părți:

Statalitatea, neutralitatea, identitatea

Igor Dodon s-a lăudat cu faptul că, la inițiativa lui, a fost instituită Ziua Statalității Republicii Moldova. Totodată, președintele a afirmat că au fost publicate mai multe cărți de istorie a Moldovei, dar și a unui film în trei episoade „difuzat masiv”.  În același timp, Igor Dodon a reiterat că este un promotor al ideii: „Biserica Ortodoxă este pilonul statalității Moldovei”. La același punct, președintele s-a referit și la familie. Acesta a precizat că anul 2019 a fost declarat anul familiei, iar la Chișinău, în premieră, a fost organizat festivalul mondial al familiei.

Te-ar putea interesa: „Profanare și diletantism”. Ce spune istoricul Ion Varta despre maniera reflectării evenimentelor în filmul „Ștefan cel Mare”, executat sub patronajul lui Igor Dodon

Sfera socială și „inițiativele revoluționare”

Actualul președinte a enumerat o serie de inițiative legislative pe care le-a numit revoluționare pentru Repubilca Moldova și nu a ezitat să spună că au fost ințiativa lui. A vorbit despre indexarea pensiilor de două ori pe an. „Cred că această lege va rămâne în istorie ca legea propusă de Dodon”, a precizat acesta. 

Totodată, președintele s-a lăudat cu inițiativa de oferire a pensiei celui de-al doilea membru al familiei, în cazul în care primul moare. „Cred că este o inițiativă revoluționară”, a ținut să sublinieze Igor Dodon.

La aceeași temă: Indexarea pensiilor de două ori pe an, adevărată doar pe jumătate? Cum un socialist a schimbat legea în ultimul moment


Sănătate 

„A fost declarat anul lucrătorului medical”. Este primul lucru vociferat de Igor Dodon din seria relizărilor în domeniul sănătății. Ulterior, președintele s-a lăudat cu inițiativa de dublare a salariilor medicilor și ajutorul unic de 16 mii de lei pentru cadrele medicale infectate cu coronavirus.

Igor Dodon a ținut să precizeze că insistă pe păstrarea instituțiilor medicale raionale, dar și pe mărirea îndemnizațiilor oferite tinerilor specialiști. 

De menționat este faptul că, anterior, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că mărirea îndemnizațiilor tinerilor specialiști este inițiativa ei, iar Igor Dodon și-o atribuie lui.

„Este inițiativa mea personală din prima zi de când am venit la minister. Și este o rușine că atunci când în domeniul educației aceste indemnizații au fost majorate”, a declarat Nemerenco în noiembrie 2019.

Economie și infrastructură 

Inițial, actualul președinte s-a lăudat cu crearea consiliului economic. Mai mult, Igor Dodon a declarat că a reușit să restabilească relațiile bilaterale cu Federația Rusă, „partenerul nostru strategic”.  De asemenea, a mai subliniat faptul că exportul de legume a crescut de șase ori. 

Printre realizări, Dodon a menționat: Iluminarea stradală în localități, salubrizarea și lichidarea gunoiștilor neautorizate și reparația drumurilor publice. 

Despre Agricultură, Dodon nu a vorbit prea mult. A menționat repetat despre seceta acută din ultimul timp și a declarat că, la inițiativa sa, a fost permis accesul la exploatarea apelor subterane. 

Vezi și: Organizațiile de mediu atenționează despre pericolul irigării terenurilor cu ape subterane. Ce riscuri poate aduce metoda

Justiție și securitate 

Președintele a afirmat că „ne-a reușit să avansăm” în Justiție, principalul scop fiind identificarea celor care se fac vinovați de furtul miliardului. 

„La propunerea Președintelui țării, Guvernul a elaborat Proiectul de lege cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei pentru compensarea „legii miliardului”, prin care a fost pusă pe umerii cetățenilor întoarcerea banilor furați din sistemul bancar. Legea a fost adoptată la data de 5 martie 2020. Astfel, 50% din profitul BNM se redistribuie la bugetul de stat”, a declarat Dodon. 

 „Am avansat foarte mult pe această dimensiune”, a mai precizat el. 

Citește și: ExpertGrup: Inițiativa lui Dodon de a realoca o parte din profitul BNM în bugetul de stat e un atentat la independența instituției bancare

Cât despre acticitatea Consiliului Suprem de Securitate, Dodon a sublinit faptul că a semnat decretul unei noi componențe. Componență în care „nu se mai regăsesc reprezentanți din conducerea partidelor politice”.

Reintegrarea țării

Igor Dodon susține că a fost intensificat dialogul privind reglementarea transnistreană, menționând că a avut opt întrevederi cu liderul transnistran Vadim Krasnoselski.

„Așa agendă consistentă nu a avut niciun președinte din 2009 încoace”, a precizat Dodon.

Șeful Statului s-a mai lăudat cu deblocarea activității Comisiei Unificate de Control și  asigurarea, din 2018, a accesului fermierilor moldoveni la terenurile lor agricole din raionul Dubăsari. 

Iogor Dodon a menționat, în discursul său, și  reluarea  circulației pe podul de peste Nistru în preajma localităților Gura Bâcului – Bâcioc.

Citește și: Năstase a sesizat PG: Cere inițierea unei anchete după ce Dodon l-a numit președinte pe Krasnoselski

Politica externă

Președintele Republicii Moldova a vorbit despre ideea unei politici eterne echilibrate: „Relații bune și cu Estul și cu Vestul”. 

În perioada sa de mandat, Dodon afirmă că a avut 70 de deplasări în străinătate, care au costat statul circa 5 milioane de lei. Totodată, Igor Dodon a ținut să pună în lumină cealaltă parte a monedei: „Am economisit 5,5 milioane de lei. Nu am utilizat banii statului ca să merg la business class”.

Vezi și: Deplasările lui Dodon și ale angajaților Președinției, în cei trei ani de mandat, au costat statul peste cinci milioane de lei

Referitor la politica externă promovată a mai spus că „efect direct este de jumătate de miliard de lei”. Dodon a precizat: În 2019 agricultorii care au exportat în Rusia nu au plătit taxele și au fost economisiți 300 de milioane de lei. A fost reparatăclădirea Președinției cu 190 de milioane de lei, iar din fiecare vizită am adus rezultate concrete. 

 „Tractoare de la Lukașenko sau kamazuri din Rusia”, a punctat Dodon.

Comunicarea cu cetățenii

Dodon s-a lăudat că în timpul mandatului său a vizitat peste 600 de locaități din Republica Moldova și a vorbit cu peste 70 de mii de persoane. 

Te-ar putea interesa: De ce nu respectați regulile CSE? Igor Dodon: „Da' voi ce, ați fost cu metrul lângă mine?” sau „Nu există regulă care impune peste tot purtarea măștilor”

„Prezența masivă a cetățenilor la întrevederi- le cu Președintele demonstrează dorința oameni- lor de a discuta cu conducerea țării, de a-și spune păsul, de a se face auziți și ascultați”, se arată în raportul de activitate al președintelui.

Pe final, Igor Dodon a ținut să spună că a reușit să îndeplinească promisiunile din campania electorală din 2016 în proporție de circa 80-90%. Totul, în pofida blocajelor pe care le-a avut în prima parte a mandatului, a declarat el.

Raportul integral al activității lui Igor Dodon îl poți vedea aici.

 

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Va candida sau nu Dodon la prezidențiale? „Voi începe un proces de consultări”

Va candida sau nu Dodon la prezidențiale? „Voi începe un proces de consultări”

Comemorarea victimelor regimurilor totalitare sau operațiunea Iași-Ungheni. Ce marchează Dodon, Sandu și Năstase

Comemorarea victimelor regimurilor totalitare sau operațiunea Iași-Ungheni. Ce marchează Dodon, Sandu și Năstase

Cu drapele și lozinci „anti-Dodon”, mai mulți oameni protestează în PMAN (LIVE)

Cu drapele și lozinci „anti-Dodon”, mai mulți oameni protestează în PMAN (LIVE)

Advertoriale
Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 3 metode simple să-ți decorezi locuința cu articole din neon
 • Banane și pancake-uri: combinația reușită pentru gust intensiv și mic dejun delicios (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  „Nu este vorba de mii de lei”. Cheltuielile pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu n-ar depăși prețul paracetamolului și vitaminei C, susține Dumbrăveanu
 • 2
  România: Poliția a dat buzna la un botez cu 250 de persoane. Organizatorul, amendat pentru încălcarea regulilor impuse pe timp de pandemie
 • 3
  Un profesor din Ocnița, acuzat că ar face politică la școală. Chicu: „Încalcă orice cod posibil prin comportament”
 • 4
  Record absolut de cazuri de coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost testate pozitiv 786 persoane
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.