Traseimul politic și desemnarea candidaților înainte de termen, printre constatările Promo-LEX în perioada pre-electorală

Traseimul politic și desemnarea candidaților înainte de termen, printre constatările Promo-LEX în perioada pre-electorală

În timp ce unele partide și-au desemnat candidații înainte de termen, altele și-au asumat meritele pentru activități efectuate pe bani publici. Despre acesta a precizat directorul de programe al Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postica, constatarea ce se include în primul raport Promo-LEX ce vizează rezultatul monitorizării perioadei pre-electorale cuprinsă între 21 mai – 25 august 2020.

Promo-LEX a constatat că, PPPDA, PAS, PUN și MPU au realizat activități ce pot fi calificate drept desemnare înainte de termen a candidaților.

De asemenea, cu referință la cel puțin cinci actori politici– PRO Moldova, PN, PAS, PUN, MPU – au fost raportate campanii politice cu potențial impact electoral. Iar în cazul actualului Președinte și a două partide – PSRM și PPȘ – au fost observate activități care pot fi apreciate drept asumarea meritelor pentru activități efectuate pe bani publici.

Mai mult de atât, directorul de programe afirmă că chiar dacă președintele trebuie să fie un actor neutru, Promo-LEX a observat că actualul președinte de foarte multe ori s-a implicat în activități de susținere a unui partid politic și a declarat în unele rânduri că este liderul neformal al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Un alt viciu identificat al politicului ar fi traseismul politic. Astfel, potrivit lui Pavel Postica, în actualul Parlament procentul de traseism politic este 19%, mai mulți deputați schimbându-și opțiunea politică.

Cu referire la gestionarea de către CEC a înregistrării prealabile, Promo-LEX consideră că importanța și valoarea procedurii este afectată de lipsa certitudinii că toate înregistrările depuse până la finalizarea procedurii vor fi luate în considerație.

„Subliniem că cuantificarea diferită a înregistrărilor depuse la alegerile anterioare de către alegătorii din regiunea transnistreană și cei de peste hotare, subminează obiectivitatea și veridicitatea datelor. Mai mult, lipsa unei reglementări explicite a înregistrărilor prealabile pe suport de hârtie, inclusiv a solicitărilor colective la fel afectează impactul procedurii de înregistrare prealabilă”, a menționat Postica.

Totodată, Promo-LEX atenționează asupra necesității ajustării cadrului normativ privind finanțarea campaniilor electorale și asupra unor aspecte ce țin de ajustarea cadrului normativ al CEC la modificările legislației electorale și se monitorizează și discursul de ură utilizat de către concurenții electorali în cadrul alegerilor.

Publicitate

42 de observatori pe termen lung vor monitoriza procesul electoral, fiind responsabili de un anumit teritoriu, iar alții 608 de observatori vor fi pe termen scurt și vor monitoriza de la deschiderea secției de votare până la totalizarea numărării voturilor.

În afara de acești 608 observatori statici, vor fi delegați alți observatori și echipe mobile care vor monitoriza și în afara secțiilor de votare.

Asociația Promo-LEX va desfășura și în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, o campanie de informare, educație electorală și mobilizare apolitică a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot. Aceasta va include: 25 de dezbateri TV și radio, crearea și diseminarea a unui spot video, campanie de informare și mobilizare apolitică online, precum și oferire de granturi pentru proiecte de promovare a participării la vot.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal