Pentru nașteri în siguranță și bebeluși sănătoși: Pe timp de pandemie în maternități sunt interzise vizitele, soții nu asistă, iar internarea e redusă la o zi (VIDEO)

Pentru nașteri în siguranță și bebeluși sănătoși: Pe timp de pandemie în maternități sunt interzise vizitele, soții nu asistă, iar internarea e redusă la o zi (VIDEO)


Deși este pandemie, cursul vieții este de neoprit. Familiile în continuare își planifică sarcini și copiii vin pe lume. Iar spitalele din țară se adaptează pentru a reduce riscurile de infectare cu noul coronavirus și a asigura sănătatea mamelor și a bebelușilor. La Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în acest sens au fost aplicate un șir de măsuri de prevenție. Vizitele sunt interzise, soții nu participă la nașteri, iar personalul medical se echipează suplimentar. În plus, după o naștere fără complicații, mama și copilul pleacă acasă după 24 de ore.

„Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” este instituția unde nasc femeile fără COVID-19. Totuși, la internare în spital pacientele sunt triate și se colectează anamneza epidemiologică”, explică șeful secției Obstetricală, Oleg Potacevschi.

Astfel, dacă gravida a fost în contact cu un pacient bolnav, sau suspect de COVID-19, atunci și ea intră în grupa de suspecți. Sau în cazul în care a făcut un test și acesta este cu rezultat pozitiv, atunci, aceste cazuri sunt îndreptate la Maternitatea Nr. 2, susțin medicii.

În continuare, pentru siguranța mamei și a copilului, a fost impus un set de reguli suplimentare. Din momentul internării femeia îmbracă masca chirurgicală și își dezinfectează mâinile pe tot parcursul aflării în spital așa cum indică standardele. 

Pentru a minimaliza riscurile de infectare, în timpul pandemiei s-au interzis parteneriatele. Acum soții nu mai pot participa la nașteri. Mai mult, și vizitele la spital sunt interzise, iar dacă rudele doresc să transmită unele lucruri mamei, pachetul este recepționat la intrare, prelucrat corespunzător și apoi ajunge în salon.

Totodată, și timpul aflării mamei și copilului în maternitate a fost redus. „Dacă vorbim de lăuze, după o naștere fiziologică dânsa pleacă acasă după 24 de ore. După o naștere prin cezariană – după 24-48 de ore. În funcție de starea mamei și a nou-născutului”, spune Oleg Potacevschi.

Și mobilier este mai puțin, în sala de naștere. Totul, pentru a simplifica procesul de prelucrare a suprafețelor. Dacă înainte era mingea pe care putea să stea parturienta (nr. parturientă- femeie care naște) pe parcursul travaliului, era covorașul, era un cărucior pe care se sprijinea, toate au fost scoase din salon și rămân doar lucrurile necesare, pentru a evita contaminarea suprafețelor din sala de naștere. Astfel, în sala de naștere au rămas doar: fotoliul pentru nașteri, un pat, cardiomonitorul și măsuța pentru resuscitare.

„Este obligatoriu ca personalul medical, cum este moașa, infirmiera, neonatologul, prezenți la naștere, să îmbrace un costum de unică folosință, impermiabil, cu mânecă lungă, un șorț de unică folosință. Este obligatorie masca chirurgicală, obligatoriu ochelari sau vizieră”, explică medicul.

Cât despre, echipamentul mamei, doctorul consideră necesară masca de protecție.  „Este o incomoditate pentru mamă, dar este strict necesară. În majoritatea cazurilor o putem convinge pe mamă. Le explicăm necesitatea acestor măsuri și ele sunt ascultătoare”. După naștere, mama și copilul petrec cele 24 de ore de spitalizare singuri în salon, izolați de alte paciente. 

Pe Alina Cosman, mama lui Miriam, o fetiță venită pe lume la 22 august, am întâlnit-o în ziua externării. Din cauza poziționării fătului, medicul a intervenit cu operație cezariană. Acum ambele se simt bine și sunt așteptate acasă de încă două fetițe.

„Chiar dacă suntem în situație de pandemie, oricum am avut încredere că vor fi toate regulile de igienă și conduită respectate, așa că nu am avut frică să vin să nasc. Desigur că nu a fost prezent soțul, așa cum a fost prezent la celelalte două nașteri. Ca pe timpuri am născut, ca mamele noastre în anii ’80 – ’90, fără soți. Nu am primit vizite. Am stat singurele”, spune mama.

Iar tatăl și-a văzut pentru prima oară copilul... la fereastră. „Și datorită faptului că avem acum telefoane mobile a văzut-o și prin poze și prin video-chat”, zâmbește Alina.

Medicii vin cu recomandări pentru toate gravidele, despre timpul potrivit internării. Potrivit lor, internarea trebuie să fie deja într-o perioadă activă. „Nu trebuie de adresat la primele contracții care ar putea fi insuficiente. Internarea este recomandată la contracțiile uterine care se repetă câte trei în 10 minute și cu o durată mai mult de 25-30 de secunde. Sau cu două contracții în 10 minute care durează mai mult de trei ore”, explică doctorul Potacevschi.

În perioada pandemiei, medicul spune că exista frica că mămicile vor alege să nască acasă, dar practica a arătat că nu s-a întâmplat acest lucru. 

Deopotrivă, medicii recomandă ca gravidele să vină la maternitate cu propriul transport și să evite ambulanțele pentru a reduce riscurile de infectare cu COVID-19.

În cadrul maternității, 24/24 de ore activează Call Center. La 022809545, gravidele pot afla când trebuie să se adreseze după asistență medicală, ce lucruri trebuie să ia cu sine la maternitate sau care sunt semnele clinice ale unui travaliu.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Breaking news în lumea sportului: Khabib a anunțat că se retrage. A fost ultima sa luptă în UFC

Breaking news în lumea sportului: Khabib a anunțat că se retrage. A fost ultima sa luptă în UFC

Un copil de doi ani a căzut de la etajul doi al unui bloc din Bălți

Un copil de doi ani a căzut de la etajul doi al unui bloc din Bălți

La noaptea trecem la ora de iarnă! Nu uitaţi să modificaţi ceasul!

La noaptea trecem la ora de iarnă! Nu uitaţi să modificaţi ceasul!

Advertoriale
Avantajele cardului Routex de la Petrom pentru companiile din Moldova

Avantajele cardului Routex de la Petrom pentru companiile din Moldova

Au învățat activismul, implicându-se. Povestea a trei lideri comunitari și cum reușesc să-și motiveze semenii (FOTO)

Au învățat activismul, implicându-se. Povestea a trei lideri comunitari și cum reușesc să-și motiveze semenii (FOTO)

Stai acasă și vezi online filme de Cannes, Veneţia şi Oscar, în cadrul Zilelor Filmului Românesc

Stai acasă și vezi online filme de Cannes, Veneţia şi Oscar, în cadrul Zilelor Filmului Românesc

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
  Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Hai să ne lansăm în drum! De unde s-au „catapultat” în campanie candidații și cât de reale le sunt promisiunile
 • Oameni ca tine: Cristian Serdeșniuc, tânărul profesor care și-a legat destinul, visele și viitorul de școala din sat (FOTO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • „Teroare existențială” – Mama dragonilor a sărit cu parașuta la cea de-a 34-a...
 • Ești mai mult tristă decât fericită? Exercițiu practic de la Sanda Diviricean, ca să...
Cele mai populare
 • 1
  Slusari: „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament”
 • 2
  Prognoza meteo pentru acest weekend: Ce surprize ne pregătește sfârșit de octombrie
 • 3
  Și-a cumpărat un Opel înmatriculat în Lituania cu acte expirate și îl folosea nestingherit. Acum bărbatul e cercetat de poliție
 • 4
  Valul doi de coronavirus împinge Europa în carantină. Sunt introduse restricții dure în tot mai multe țări
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.