Pentru nașteri în siguranță și bebeluși sănătoși: Pe timp de pandemie în maternități sunt interzise vizitele, soții nu asistă, iar internarea e redusă la o zi (VIDEO)

Pentru nașteri în siguranță și bebeluși sănătoși: Pe timp de pandemie în maternități sunt interzise vizitele, soții nu asistă, iar internarea e redusă la o zi (VIDEO)


Deși este pandemie, cursul vieții este de neoprit. Familiile în continuare își planifică sarcini și copiii vin pe lume. Iar spitalele din țară se adaptează pentru a reduce riscurile de infectare cu noul coronavirus și a asigura sănătatea mamelor și a bebelușilor. La Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în acest sens au fost aplicate un șir de măsuri de prevenție. Vizitele sunt interzise, soții nu participă la nașteri, iar personalul medical se echipează suplimentar. În plus, după o naștere fără complicații, mama și copilul pleacă acasă după 24 de ore.

„Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” este instituția unde nasc femeile fără COVID-19. Totuși, la internare în spital pacientele sunt triate și se colectează anamneza epidemiologică”, explică șeful secției Obstetricală, Oleg Potacevschi.

Astfel, dacă gravida a fost în contact cu un pacient bolnav, sau suspect de COVID-19, atunci și ea intră în grupa de suspecți. Sau în cazul în care a făcut un test și acesta este cu rezultat pozitiv, atunci, aceste cazuri sunt îndreptate la Maternitatea Nr. 2, susțin medicii.

În continuare, pentru siguranța mamei și a copilului, a fost impus un set de reguli suplimentare. Din momentul internării femeia îmbracă masca chirurgicală și își dezinfectează mâinile pe tot parcursul aflării în spital așa cum indică standardele. 

Pentru a minimaliza riscurile de infectare, în timpul pandemiei s-au interzis parteneriatele. Acum soții nu mai pot participa la nașteri. Mai mult, și vizitele la spital sunt interzise, iar dacă rudele doresc să transmită unele lucruri mamei, pachetul este recepționat la intrare, prelucrat corespunzător și apoi ajunge în salon.

Totodată, și timpul aflării mamei și copilului în maternitate a fost redus. „Dacă vorbim de lăuze, după o naștere fiziologică dânsa pleacă acasă după 24 de ore. După o naștere prin cezariană – după 24-48 de ore. În funcție de starea mamei și a nou-născutului”, spune Oleg Potacevschi.

Și mobilier este mai puțin, în sala de naștere. Totul, pentru a simplifica procesul de prelucrare a suprafețelor. Dacă înainte era mingea pe care putea să stea parturienta (nr. parturientă- femeie care naște) pe parcursul travaliului, era covorașul, era un cărucior pe care se sprijinea, toate au fost scoase din salon și rămân doar lucrurile necesare, pentru a evita contaminarea suprafețelor din sala de naștere. Astfel, în sala de naștere au rămas doar: fotoliul pentru nașteri, un pat, cardiomonitorul și măsuța pentru resuscitare.

„Este obligatoriu ca personalul medical, cum este moașa, infirmiera, neonatologul, prezenți la naștere, să îmbrace un costum de unică folosință, impermiabil, cu mânecă lungă, un șorț de unică folosință. Este obligatorie masca chirurgicală, obligatoriu ochelari sau vizieră”, explică medicul.

Cât despre, echipamentul mamei, doctorul consideră necesară masca de protecție.  „Este o incomoditate pentru mamă, dar este strict necesară. În majoritatea cazurilor o putem convinge pe mamă. Le explicăm necesitatea acestor măsuri și ele sunt ascultătoare”. După naștere, mama și copilul petrec cele 24 de ore de spitalizare singuri în salon, izolați de alte paciente. 

Pe Alina Cosman, mama lui Miriam, o fetiță venită pe lume la 22 august, am întâlnit-o în ziua externării. Din cauza poziționării fătului, medicul a intervenit cu operație cezariană. Acum ambele se simt bine și sunt așteptate acasă de încă două fetițe.

„Chiar dacă suntem în situație de pandemie, oricum am avut încredere că vor fi toate regulile de igienă și conduită respectate, așa că nu am avut frică să vin să nasc. Desigur că nu a fost prezent soțul, așa cum a fost prezent la celelalte două nașteri. Ca pe timpuri am născut, ca mamele noastre în anii ’80 – ’90, fără soți. Nu am primit vizite. Am stat singurele”, spune mama.

Iar tatăl și-a văzut pentru prima oară copilul... la fereastră. „Și datorită faptului că avem acum telefoane mobile a văzut-o și prin poze și prin video-chat”, zâmbește Alina.

Medicii vin cu recomandări pentru toate gravidele, despre timpul potrivit internării. Potrivit lor, internarea trebuie să fie deja într-o perioadă activă. „Nu trebuie de adresat la primele contracții care ar putea fi insuficiente. Internarea este recomandată la contracțiile uterine care se repetă câte trei în 10 minute și cu o durată mai mult de 25-30 de secunde. Sau cu două contracții în 10 minute care durează mai mult de trei ore”, explică doctorul Potacevschi.

În perioada pandemiei, medicul spune că exista frica că mămicile vor alege să nască acasă, dar practica a arătat că nu s-a întâmplat acest lucru. 

Deopotrivă, medicii recomandă ca gravidele să vină la maternitate cu propriul transport și să evite ambulanțele pentru a reduce riscurile de infectare cu COVID-19.

În cadrul maternității, 24/24 de ore activează Call Center. La 022809545, gravidele pot afla când trebuie să se adreseze după asistență medicală, ce lucruri trebuie să ia cu sine la maternitate sau care sunt semnele clinice ale unui travaliu.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor.

Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi. Sprijină AGORA astăzi cu doar 48 de lei lunar. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
SUA, în alertă înaintea învestirii lui Joe Biden. Străzi și clădiri baricadate. „Suntem pregătiți pentru ce e mai rău”

SUA, în alertă înaintea învestirii lui Joe Biden. Străzi și clădiri baricadate. „Suntem pregătiți pentru ce e mai rău”

Companiile Microsoft și Oracle dezvoltă deja „pașapoartele digitale de vaccinare”

Companiile Microsoft și Oracle dezvoltă deja „pașapoartele digitale de vaccinare”

S-a stins din viață artistul plastic Mihai Mireanu. Pictorul era infectat cu COVID-19

S-a stins din viață artistul plastic Mihai Mireanu. Pictorul era infectat cu COVID-19

Advertoriale
Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție (VIDEO)

Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție (VIDEO)

Sărbătorim 10 ani de Nivalli cu 10 premii. Compania a lansat o tombolă cu premii

Sărbătorim 10 ani de Nivalli cu 10 premii. Compania a lansat o tombolă cu premii

Premiile The Banker 2020: Intesa Sanpaolo câștigă titlul „Banca Anului în Europa de Vest” și „Banca Anului în Italia”

Premiile The Banker 2020: Intesa Sanpaolo câștigă titlul „Banca Anului în Europa de Vest” și „Banca Anului în Italia”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
 • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
 • Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Colindăm de la Mircea Druc până la Ion Chicu. O „chicat” al 20-lea Guvern și le pomenim pe toate celelalte (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • O fetiță de un anișor a ajuns la spital, după ce s-a opărit cu apă fierbinte
 • Cum fac față zodiile unei despărțiri
Cele mai populare
 • 1
  Cadavrul unui moldovean a fost găsit într-o pivniță din Franța. Victima ar fi fost bătută până la moarte
 • 2
  Care sunt cauzele creșterii prețurilor la carburanți în R. Moldova
 • 3
  Au crescut prețurile la carburanți. Cât costă un litru de benzină și motorină
 • 4
  Accident grav pe traseul Chișinău-Ungheni: Un bărbat de 50 de ani, care se deplasa prin mijlocul carosabilului, a fost lovit mortal
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.