Tărăgănarea a devenit tradiție? Inaugurarea gazoductului Ungheni-Chișinău se amână

Tărăgănarea a devenit tradiție? Inaugurarea gazoductului Ungheni-Chișinău se amână

Autoritățile de la Chișinău au obișnuit deja societatea cu noi și noi termene pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. După ce au anunțat că lucrările au fost finisate, iar gazoductul va fi inaugurat pe 27 august, de Ziua Independenței, șefii de la Guvern s-au răzgândit în ultimul moment și au declarat că evenimentul de inaugurare se amână pentru altă dată. Serviciul de presă al Executivului nu a oferit detalii despre motivele amânării și nici informații despre când va avea loc evenimentul.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău are în spate o adevărată epopee.

În 2014, Iurie Leancă și Victor Ponta, aprindeau flacăra pe un tronson de gazoduct ce lega orașele Iași de Ungheni. Gazoductul trebuia să fie dat în exploatare în 2017, la final de an, iar de atunci oficialii au oferit diverse termene.

Publicitate

Într-un final, compania românească Transgaz a anunțat, în aprilie 2019, că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar lucrările trebuiau să înceapă în luna mai 2019. În toamna anului trecut, ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, spunea că nu poate oferi un termen de finalizare a lucrărilor, dar a auzit că gazoductul va fi gata în martie 2021.

După ce în luna aprilie, ministrul Economiei, Sergiu Railean, dădea asigurări că lucrările sunt pe ultima sută de metri, apoi în iunie premierul româniei, Ludovic Orban a declarat că lucrările vor fi finisate cât mai curând, la începutul lunii iulie, în cadrul ședinței de la Guvern șeful de la Economie „a bătut în cuie” luna august - ca termen final.

Pe 7 august, premierul român, Ludovic Orban, a anunțat că lucrările de reconstrucție a gazoductului Ungheni-Chișinău au fost încheiate.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu compania rusă Gazprom, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut.

Amintim că, lungimea totală a conductei este de 120 km, iar proiectul prevede și construirea a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni). Capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Momentan, chiar dacă gazoductul devine funcțional și poate fi utilizat, nu există nici un contract comercial pentru aducerea de gaze românești în Republica Moldova. De altfel, principalul furnizor de gaze din Moldova este Gazprom. Contractul dintre Republica Moldova și Gazprom expiră în acest an, iar Guvernul va trebui să organizeze o licitație pentru gaze.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal