Cazul Brăguța: Au trecut trei ani de la moartea bărbatului. Avocații, nemulțumiți de tergiversarea dosarelor

Cazul Brăguța: Au trecut trei ani de la moartea bărbatului. Avocații, nemulțumiți de tergiversarea dosarelor

Justiția nu a reușit să adopte o decizie irevocabilă în cazul decesului, în august 2017, a lui Andrei Brăguța, tânărul aflat în custodia statului. Avocații familiei Brăguța și-au exprimat nemulțumirea, susținând că justiția bate pasul pe loc. Asta cu toate că au fost intentate mai multe dosare penale și contravenționale, scrie anticorupție.md.

Avocații au făcut un bilanț în care se arată că în dosarele Brăguța au fost programate cel puțin 140 de ședințe, dintre care peste o sută dintre ele nu au avut loc, fiind amânate de cele mai multe ori la solicitarea inculpaților și a avocaților acestora.

Vadim Vieru, avocatul Promo-LEX, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că există o sentință pronunțată de instanța de fond doar în cazul primul dosar intentat în cazul morții lui Brăguța, în care au fost condamnați patru deținuți și trei polițiști. Sentința a fost contestată și dosarul se află de mai mult de un an la Curtea de Apel Chișinău, iar ședințele sunt amânate de la o dată la alta.

Avocatul Victor Munteanu a făcut referință la cel de al doilea dosar penal în cazul morții lui Brăguța, în care sunt învinuiți 13 polițiști. Deși dosarul a fost expediat în judecată la 10 ianuarie 2018, acesta se află pe rol în instanța de fond, ședințele de judecată fiind amânate, la fel, din vina inculpaților. „Nu înțelegem care este scopul tergiversării examinării cauzei dacă nu sunt prevăzute termene de prescripție pentru infracțiunea de tortură”, a declarat apărătorul.

Potrivit sursei citate, Victoria Gamurari, avocată Promo-LEX, a comunicat că se tergiversează și examinarea celui de al treilea dosar penal intentat în cazul Brăguța, în care sunt inculpați doi medici de la Penitenciarul-spital nr.16. Dosarul a fost expediat în judecată în august 2018, iar de atunci au avut loc doar 15 ședințe de judecată, magistrații ajungând abia la etapa examinării probelor acuzării.

Andrei Brăguța, în vârstă de 31 ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august, 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenţie. Mai multe secvențe video, dar și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului, arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului.

Iurie Obadă, judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice a fost demis din sistemul judecătoresc. La fel, și procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguța a fost eliberat din funcție. De asemenea, trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Brăguţa. Şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal