Comisia Europeană a semnat, joi, contractul negociat cu AstraZeneca pentru achiziția, în numele statelor UE, a unui lot de 300 milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de companie în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, cu opțiunea de a cumpăra ulterior încă 100 milioane de doze, scrie profit.ro.
Contractul, anunțat pe 14 august, a intrat astăzi în vigoare, a anunțat Comisia. Este primul acord semnat de Comisie în cadrul strategiei UE privind achiziția de vaccinuri potențiale împotriva COVID-19.
Contractul va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donații către țările cu venituri mici și medii sau reorientarea unor doze către alte țări europene.
Negocierile pe marginea contractului au fost inițiate de Alianța europeană pentru vaccinuri (IVA) în luna iunie și au fost continuate de Comisie în numele tuturor statelor UE, la solicitarea țărilor care formează alianța, respectiv Germania, Franța, Italia și Olanda. În paralel, Comisia va continua să negocieze acorduri similare cu alți producători de vaccinuri, potrivit Executivului de la Bruxelles, care amintește că a finalizat discuții preliminare cu Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac și Moderna.
AstraZeneca estimează că primele doze din vaccinul său potențial, aflat în stadiu avansat de testare, vor fi livrate până la finele anului, după obținerea aprobărilor relevante.
Vezi și aceste știri

Masacru într-o școală din Texas, SUA: Un tânăr a împușcat mortal 19 copii și doi adulți

Moldovagaz solicită tarife mai mari pentru consumul de gaze naturale: Un metru cub ar putea ajunge la 22 de lei din 1 iunie (DOC)

Î.S. Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei vor primi asistență tehnică în valoare de 800 mii de euro din partea Franței
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
