Buchete, căpșuni, ciocolată. Speranța la o viață mai bună l-au ajutat să-și creeze propria afacere. Cunoaște-l pe Kirill Rabiciuk, fondatorul berry.md

Buchete, căpșuni, ciocolată. Speranța la o viață mai bună l-au ajutat să-și creeze propria afacere. Cunoaște-l pe Kirill Rabiciuk, fondatorul berry.md

Kirill este fondatorul unei afaceri roditoare cu căpșuni în ciocolată, denumită berry.md. Din 2019 își dedică timp și pasiune pentru a confecționa adevărate opere de artă. Astăzi vă povestim cum și-a transformat ideea într-o sursă de venit.

Cum și când a început afacerea cu căpșuni? De unde această idee?

Afacerea a început în februarie 2019. Ideea mi-a venit în 2018, iar în 2019 am hotărât să o realizez. Priveam diferite programe cu idei de business-uri, pentru că întotdeauna am avut o atracție pentru așa ceva. Am văzut un video al unei companii din Moscova care se ocupă cu asta. Mi-a plăcut mult. Ideea mi-a intrat în suflet și am hotărât să o pun în practică.

Publicitate

De ce anume berry.md?

Mă gândeam la denumire foarte mult. Nu știam ce să aleg. Să fie o denumire în limba rusă sau în română? Dar nu voiam să fie accent pe o limbă. Așa că am ales să fie în engleză. E scurtă și clară.

Din ce produceți căpșunile în ciocolată și de unde cumpărați produsele?

Căpșunile sunt proaspete, nu sunt înghețate (cum mulți mă întreabă). Ciocolata e belgiană, nouă pe piața autohtonă, importată din Europa. Decorațiunile la fel sunt aduse de peste hotare. Chiar și căpșunile cel mai des le aducem din altă țară, cu excepția perioadei de vară, pentru că vindem pe tot parcursul anului.

...

...

Cum decurge procesul de confecționare?

Este un proces mai greu. De exemplu, confecționarea unui buchet din 25 căpșuni durează aproximativ două - trei ore. Mai întâi se spală căpșuna și se usucă, timp în care se încălzește ciocolata. După, căpșuna se pune în ciocolată și apoi în frigider pentru ca ciocolata să se întărească. Urmează decorarea și adunarea căpșunilor într-un buchet ca florile. Procedura este mult mai grea decât confecționarea unui buchet de flori.

Aveți clienți fideli?

...

Cum promovați produsele?

Mai mult prin intermediul publicității pe Instagram, Facebook, cu ajutorul bloggerilor. Organizăm și concursuri. Acum mai mult ne axăm pe pagina de Instagram, dar vom reveni și pe Facebook.

Cum v-a afectat pandemia?

Primele zile când țara a intrat în pandemie, multe servicii și-au stopat activitatea. La fel și noi, am anunțat că ne închidem. În acea perioadă aveam comenzi, dar le refuzam. În mai, ne-am redeschis. Deja erau deschise magazinele și erau și căpșuni pe piață și am decis să reluăm activitatea.

Administrați afacerea singur sau împreună cu familia?

Am început singur. Eu administram comenzile, tot ce ține de livrare, de reclamă, iar mama făcea căpșunile. Eu am învățat-o după o tehnică studiată. Apoi, am testat să văd cum merge cu prietenii și am început să le confecționăm. Acum deja altă persoană se ocupă de asta, iar mama asigură contabilitatea. Eu fac livrările. Când eu nu pot, chem curierul sau taxi. Dar în mare parte comenzile le duc eu, seara după lucru.

Care a fost și este până în prezent cheia succesului în această afacere?

Cred că gândurile despre o viață mai bună, pentru a avea plăcere din ceea ce faci. Nu trebuie să renunți niciodată. Chiar dacă sunt momente grele, trebuie să treci peste ele. Deci cred că speranța e cheia.

Care este cea mai frumoasă amintire din istoria berry.md?

Atunci când oameni scriu părerea lor după ce au primit buchetul. Feedbackul atunci când nici nu îi întrebi, dar singuri scriu. Pentru mine asta e ceva super, mai bine nu poate fi.

Dar cea mai mare dificultate?

...

Care sunt planurile de viitor?

Cred că rămân aceleași. O să continui activitatea pe rețelele de socializare, pentru a promova. Mă gândeam la deschiderea unui magazin, dar nu prea are sens pentru că online e mult mai comod, persoanele doar stau acasă, comandă și primesc produsele la ei acasă.

...

Ce te-a învățat această experiență și care ar fi mesajul pentru alți tineri antreprenori?

M-a învățat că în viață poți să faci totul, să creezi, să te faci ceea ce îți place, să-ți aducă un ban și emoții. Este extraordinar atunci când le aduci emoții și bucurii altora și știi că e datorită ție.

Viitorilor antreprenori le spun să creadă în succesul lor. Când ai încredere în tine, reușești totul.

Vă mulțumim.

* Autor: Mihaela Zgardan, participantă în cadrul Academiei de Jurnalism Participativ.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal