Astăzi a avut loc conferință de presă organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu tema „Rezultatele primului an de implementare a Programului de granturi pentru grupurile de producători „Acces la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale MAC-P”

În cadrul conferinței a fost anunțată lansarea celui de-al treilea apel de selectare a dosarelor în cadrul programului de granturi MAC-P. Proiectul a început să fie implementat în țara noastră din 2014 împreună cu AIPA și cu suportul Băncii Mondiale.

”Acest proiect ne dă posibilitatea să implementăm organizarea producătorilor agricoli, care este o problemă în țara noastră și astfel să  devenim mai competitivi și să modernizăm sectorul agricol,” a declarat Ministrul Agriculturii, Ion Sula.

Anul trecut 17 grupuri de agricultori au beneficiat de suport sub formă de grant pentru infrastructura post recoltare în cadrul acestui proiect. În total din proiectele investiționale au  fost în valoare de 110 milioane lei, dintre care granturi au fost 42 milioane de lei.

„Acesta este un program de granturi destinat în special sectorului horticol (fructelor și legumelor) și care are drept  scop să faciliteze  asocierea grupurilor de producători, care trebuie să fie cel puțin 5 membri. Asociația de producători trebuie să facă în comun investiții în linii frigorifice, de sortare, ambalare, procesarea primară, etc. Agricultorii trebuie să fie din mediul rural și să aibă cu cel puțin 3 ani de activitate.

Proiectul oferă granturi de 50% din valoarea investițiilor eligibile, iar valoarea maximă a acestuia este de 350 mii de dolari. Condiția prioritară este ca grupurile să vină cu investiții proprii de cel puțin 50%. În acest an s-a decis ca granturile să fie în dolari SUA, iar termenul de eligibilitate să fie extinse până la 9 luni,” ne spune Olga Sainciuc, reprezentantul unității de implementare a proiectului MAC-P.

Aceasta afirmă că „de astăzi și până 30 mai 2015, toți doritorii vor putea depune cererile în cadrul celui de-al treilea apel de granturi. Se lucrează deja cu 10 grupuri de agricultori, care au dat curs proiectului și suntem deschiși să lucrăm cu toți producătorii din țară care doresc să-și unească eforturile și să facă investiții comune.”

În cadrul conferinței de presă mai multe grupuri de agricultori au primit certificatele de grant din partea Băncii Mondiale, pentru investițiile pe care le-au realizat în cadrul acestui program.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!