Prețurile la măștile medicale au scăzut la trei sau patru lei, asta pe când în perioada de criză prețurile ajungeau și la peste 10 lei. Despre acesta a vorbit șeful Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, într-un interviu pentru Sanatateinfo.md.
Potrivit lui, producătorii autohtoni au început să concureze cu importatorii la măștile chirurgicale sau echipamentele de protecție.
„Concurența aceasta a dus la diminuarea prețurilor la măștile medicale, de exemplu. Există o tendință în care sunt formate stocuri nu doar din produse de import, dar și din produse autohtone, ceea ce ne duce la concluzia că în perioada imediat următoare suntem asigurați cu medicamente și dispozitive necesare pentru profilaxia și tratamentul COVID-19”, a menționat Priseajniuc în cadrul interviului.
Acestea vor fi în continuare importante, dar vor fi pe piață și măști din partea producătorilor autohtoni în suficiente stocuri, fiind o dinamică bună și speră ca această diminuare să nu se oprească odată cu apariția mai multor jucători pe piață.
Instituția își propune să mențină prețurile la medicamente la nivelul anului trecut, conform Catalogului Național de Prețuri. Prețul substanțelor active, care sunt importate, a fost majorat pe fonul situației de criză.
Amintim că, la începutul pandemiei, în capitală nu erau de găsit măștile medicale de unică folosință, asta în timp ce la nivel național autoritățile au instituit cod galben de coronavirus. Reporterii Agora, care au mers în mai multe farmacii pentru a procura măști, însă de cele mai multe ori au primit același răspuns: „Nu mai sunt”. Mai mult decât atât, cele câteva farmacii, care mai dispuneau de stocuri de măști, au majorat prețurile până la aproape cinci lei pentru o bucată.
Vezi și aceste știri

Studiu: Aproape 80 la sută din moldoveni sunt de acord cu purtarea măștilor în locurile publice, iar 60% cred că mass-media exagerează relatările despre COVID-19

OMS: Copiii de la 12 ani ar trebui să poarte măști la fel ca adulții. Ce recomandă organizația pentru copiii mai mici

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
