Cel puțin 40 de delfini au murit într-o zonă din Mauritius în urma scurgerilor de petrol de pe o navă

Cel puțin 40 de delfini au murit într-o zonă din Mauritius în urma scurgerilor de petrol de pe o navă

Cel puțin 40 de delfini au murit în mod misterios într-o zonă din Mauritius, afectată de o scurgere de petrol de pe o navă japoneză, au declarat vineri reprezentanți ai autorităților și martori, printre decese numărându-se și cele ale unui pui și a mamei sale, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Activiștii de mediu au solicitat o investigație a circumstanțelor morții delfinilor pentru a se afla dacă decesele au survenit în urma scurgerilor de petrol de pe nava japoneză, scufundată luni după ce a eșuat pe un recif, în luna iulie.

Numărul exemplarelor moarte ar putea crește. Pescarul Yasfeen Heenaye a declarat că a văzut între 25 și 30 de delfini ce păreau a fi morți, plutind vineri dimineață în zona lagunei, printre numeroase alte viețuitoare pe care pescarii încercau să le îndepărteze de zona poluată.

Publicitate

„A fost o mamă și puiul ei”, a povestit el. „El era foarte obosit, nu înota bine. Dar mama a rămas alături de el, nu și-a lăsat copilul în urmă ca să meargă cu grupul. A rămas cu el până la sfârșit. Încerca să-l protejeze'”, a declarat pescarul care a filmat moartea puiului.

După ce barca lui Heenaye a rămas fără combustibil, acesta i-a făcut semn lui Reuben Pillay, operator profesionist de dronă și activist de mediu, care a urmărit femela. Inițial, ea s-a comportat normal. „Dar după câteva minute, s-a întors pe o parte, cu o înotătoare în apă și una la suprafață și început să dea rapid din coadă”, a povestit Pillay.

În aceeași zi, un reprezentant al Ministerului pentru Pescuit din Mauritius, Jasvin Sok Appadu, a declarat pentru Reuters că 38 de carcase au fost găsite pe plaje.

Rezultatele autopsiilor a 25 de delfini morți, găsiți eșuați miercuri și joi, sunt așteptate în următoarele zile, a spus el. Până în prezent, medicii veterinari au examinat doar doi dintre delfini, care prezentau semne de rănire, dar nu și urme hidrocarburi în organism, potrivit rezultatelor preliminarii ale autopsiilor. Testele efectuate asupra acestor prime două exemplare de delfini au fost realizate de Centrul de Cercetare în domeniul Pescuitului Albion.

Delfinii au murit într-o zonă afectată de o scurgere de petrol cauzată de eșuarea unei nava japoneză, MV Wakashio, care a lovit luna trecută un recif de corali. Greenpeace a solicitat joi guvernului din Mauritius o „anchetă urgentă pentru a stabili cauza deceselor și orice legătură cu deversarea de petrol de pe Wakashio”.

Potrivit agenției DPA, din navă s-au scurs cel puțin 1.000 de tone de petrol, care au ajuns pe coaste - inclusiv în zone protejate, cu păduri de mangrove și specii pe cale de dispariție - și în apele cristaline, o atracție pentru numeroși turiști.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal