Finlanda oferă recompense pentru persoanele cu un comportament eco-responsabil, pentru a reduce emisiile de carbon

Finlanda oferă recompense pentru persoanele cu un comportament eco-responsabil, pentru a reduce emisiile de carbon

Orașul Lahti din Finlanda oferă locuitorilor săi bilete de transport și produse alimentare drept recompense pentru un comportament eco-responsabil, Pentru a-i stimula să reducă emisiile de carbon, informează AFP, citat de Agerpres.

Inițiativa, botezată „CitiCap” și finanțată de Uniunea Europeană, propune locuitorilor să își urmărească emisiile de carbon generate în timpul deplasărilor, grație unei aplicații care detectează dacă aceștia circulă cu mașina, cu mijloacele de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta.

În fiecare săptămână, cei care doresc primesc o „cotă de carbon” care, dacă nu este depășită la scadență, se transformă în „euro virtuali”, care pot fi schimbați pe intrări la piscină, bilete de autobuz sau, pentru gurmanzi, printr-o prăjitură la o cofetărie din oraș.

Publicitate

„Lahti este încă un oraș foarte dependent de mașină, obiectivul nostru este ca în 2030 peste 50% din toate deplasările să se efectueze via moduri de transport durabil”, a explicat responsabilul pentru acest proiect, Anna Huttunen.

În prezent, 44% dintre deplasările efectuate în orașul Lahti sunt considerate drept „durabile”. Obiectivul pe termen lung al proiectului „CitiCap” este să dezvolte o nouă metodă pentru a încuraja comportamentele mai ecologice, în special prin utilizarea unui sistem de „schimburi personale de drepturi de emisii de carbon”, care să poată fi reprodus și de alte orașe, explică fondatorii.

Conceptul se inspiră din sistemul european de tranzacționare a certificatelor de emisii, în cadrul căruia companiile și guvernele primesc credite de carbon. Dacă depășesc cotele primite, plătesc, dar dacă emit mai puțin carbon decât au convenit, pot să vândă certificatele care le-au rămas.

Aplicația pune utilizatorii în fața provocării de a-și reduce emisiile de CO2 cu un sfert, adică să înlocuiască deplasarea cu mașina pe o distanță medie de 20 de kilometri cu o distanță echivalentă prin utilizarea mijloacelor de transport în comun sau cu bicicleta.

Rămâne de văzut dacă recompense mai mari vor încuraja și mai mult cetățenii să renunțe la automobil. În condițiile în care semi-izolarea impusă în Finlanda din cauza coronavirusului a provocat o reducere drastică a călătoriilor cu automobilul, creatorii proiectului spun că deocamdată nu pot evalua care sunt efectele aplicațiile lor asupra orașului. Dar asigură că vor continua să strângă date și anul viitor, când Lahti va deveni pentru un an „Capitala Verde a Europei”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal