Mesajele oficialilor: „Nu trebuie să ne dezbine limba care ne unește” sau „Pentru mulți basarabeni, limba română, a fost cenușăreasă”

Mesajele oficialilor: „Nu trebuie să ne dezbine limba care ne unește” sau „Pentru mulți basarabeni, limba română, a fost cenușăreasă”

De sărbătoarea națională „Limba Noastră”, oficialii statului și reprezentanții forțelor politice au adresat mesaje de felicitare tuturor cetățenilor. Fiecare a făcut-o în maniera sa. Șeful statului a menționat că  limba este aceeași - a noastră, indiferent dacă e numită „moldovenească” sau „română”, iar șefa Legislativului a spus că fiecare reprezentant al etniilor se poate bucura de limba vorbită. De altă parte, liderii unor partide ca Maia Sandu, Andrei Năstase sau Pavel Filip au pus accent pe noțiunea de „Limbă Română” și importanța ca aceasta să fie vorbită corect.

„Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”

În mesajul său, adresat cetățenilor, președintele țării, Igor Dodon, spune că „limba mamei, limba natală, limba poporului nostru” trebuie să fie cultivată și prețuită.

Publicitate

„Voi aminti ceea ce am spus și în alți ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește.Contează mai mult esența și magia acestei limbi: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum ne facem plăcută vorbirea, cum reușim să dialogăm prin ea și să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

Președinta Parlamentului: Moldova se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor

Șefa Legislativului a pus accent în felicitarea sa pe diversitatea de limbi vorbite pe teritoriul țării: „Este o sărbătoare care oferă fiecărui cetățean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă ca parte importantă a identității și culturii sale.

Moldova pe bună dreptate se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor. La noi, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi și gândi în propria lor limbă. Respectul față de acest drept este un angajament al conducerii Republicii Moldova, pentru că așa este civilizat și uman.

Diversitatea culturală și lingvistică este cartea de vizită a R. Moldova. De aceea „Limba Noastră” este și sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor țării”, a scris speakerul.

„Pentru mulți basarabeni, limba română, a fost multă vreme cenușăreasă”

Lidera Partidului Demnitate și Adevăr, Maia sandu a ținut să accentueze că cel mai bun mod de a sărbători este să vorbim corect limba română.

„Fiecare dintre noi începe să cunoască lumea din jur prin cuvintele limbii materne. Mai apoi învață lumile îndepărtate și prin alte limbi. Pentru mulți basarabeni, limba lor maternă, limba română, a fost multă vreme cenușăreasă. Doar după 1989 a revenit în capul mesei. Trecerea la grafie latină a fost o sărbătoare a limbii române și pentru vorbitorii de română.

Cel mai bun mod de a sărbători Ziua Limbii Române este să vorbim corect, să citim românește, să ne cunoaștem scriitorii, să transmitem limba română generațiilor următoare. Să facem acest lucru nu o dată pe an, ci zi de zi. Să ținem minte că cineva a luptat pentru a putea vorbi limba română, limba mamei”, a scris Maia Sandu, îndemnând cetățenii să aducă un omagiu oamenilor mari care și-au adus aportul în dezvoltarea limbii române.

Liderul democraților: „La mulți ani tuturor celor care vorbesc, scriu, simt și gândesc românește!”

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ales să vină cu un mesaj în versuri: „Vorbiți, scrieți românește,Pentru Dumnezeu”, scrie în poezia lui Gheorghe Sion.

„Mult e dulce și frumoasăLimba ce-o vorbim,Altă limbă-armonioasăCa ea nu găsim.

Românașul o iubeșteCa sufletul său,Vorbiți, scrieți românește,Pentru Dumnezeu.”

Iar pe final, democratul i-a felicitat pe „toți cei care vorbesc, scriu, simt și gândesc românește! La mulți ani, Limba noastră cea română”

„Suntem datori copiilor noștri să nu lăsăm limba română să moară”

Alături de echipa sa, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a mers pe Aleea Clasicilor unde a depus flori la busturile marilor poeți.

„Gândul meu pentru toți cei care astăzi sărbătorim „Ziua Limbii Române” este unul de unitate și respect, toleranță și bunăvoință, modestie, onoare și prețuire pentru tot ceea ce acum înseamnă român și românește, pentru limbă, tradiție, credință și, nu în ultimul rând, spiritualitate.

Suntem datori copiilor noștri să nu lăsăm limba română să moară, aici, în stânga Prutului. [...] Limba română este cuvântul blajin cu care alini o suferință, dar este și limba în care vorbele de îmbărbătare ne-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, la lupta împotriva regimurilor sinistre care și-au bătut joc de țară și de oamenii ei”, a scris Andrei Năstase.

Urmărește și: Strada 31 august 1989: De ce cred oamenii că a fost numită astfel și ce sărbătorim în această zi (VIDEO)

Menționăm că Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990 după Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989. Pe 31 august, după lungi și tensionate discuții, Sovietul Suprem de atunci a adoptat Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Iar o altă lege prevedea renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin. În 1994, denumirea sărbătorii a fost modificată în „Limba noastră”, așa cum este sărbătorită până astăzi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal