Examenul pentru obținerea permisului auto, pe timp de pandemie. Ce ar trebui să ştie viitorii şoferi

Examenul pentru obținerea permisului auto, pe timp de pandemie. Ce ar trebui să ştie viitorii şoferi

Școlile de șoferi au fost și ele afectate de pandemia de COVID-19. Din cauza stării de urgență, şcolile auto au fost nevoite să îşi întrerupă activitatea, iar angajaţii să-și ia concedii. În cazul în care ați avut stabilite datele pentru probele examenului de obținere a permisului auto în timpul suspendării examenelor, trebuie să știţi că acestea vor fi reprogramate ulterior, ne spune Iulie Bordeian, administratorul unei Școli Auto din capitală. 

Unele dosare ale elevilor, programaţi în această perioadă pentru susţinerea examenului auto au expirat, însă acestea au putut fi refăcute după ce şcolile de şoferi și-au reluat activitatea.

„Perioada a fost sistată, nu și anulată. Termenul de valabilitate al actelor pentru procesul de examinare și documentare a conducătorilor auto care aveau statut valabil la data declarării stării de urgență a fost prelungit cu atâta timp cât a fost suspendată activitatea școlilor auto”, a precizat Bordeian.

Publicitate

Chiar dacă examenele auto au fost reluate din data de 3 iunie, elevii nu s-au grăbit să treacă probele.

Citește și: Cum îți faci un permis de conducere în RM: Drumul de pe bancheta pasagerului - pe scaunul șoferului. AGORA te ajută să nu o iei prin hopuri (CARDURI)

„După pandemie, numărul orelor practice a scăzut, pentru că majoritatea „s-au refugiat” la țară. Astfel, au amânat studiile pe la toamnă”

Iulie Bordeian

Autor:

Odată cu reluarea examenelor și lecțiilor pentru obținerea permisului de conducere, Iulie Bordeian ne spune că s-au impus și reguli stricte. Candidaţii nu trebuie să fie atenţi doar la regulile de circulaţie, ci şi la cele de protecţie, pentru că, înainte de a începe examenul, obligatoriu trebuie să îşi pună masca de protecţie. Aceleași reguli sunt valabile și pentru examinatori.

„Fiecare cursant trebuie să aibă asupra sa masca de protecție. În cazul în care nu o are, lecția nu poate începe. Aceeași regula este și în cazul examinatorului. După fiecare tură, mașina se aerisește. Examinatorul dezinfectează volanul și schimbătorul de viteze, și își pune, după caz, vizieră”

Iulie Bordeian

Autor:

În ciuda faptului că în timpul pandemiei orele teoretice au loc de la distanță, rata de susținere a examenelor este totuși obișnuită.

„Ne uităm la examinări și vedem că a scăzut puțin procentul de susținere a examenelor, dar nu cu mult. Noi am crezut că o să scadă foarte mult procentul de susținere a examenelor, dar nu este așa. Elevii sunt responsabili. Cei care vor să conducă, învață”, a declarat administratorul.

Amintim că, la data de 20 mai membrii Cabinetului de miniștri au aprobabt proiectul privind reglementarea unor aspecte ce țin de procedura de examinare și documentare a conducătorilor auto. Astfel, termenele de decădere și de valabilitate ale actelor necesare a fi prezentate pentru procesul de examinare și documentare a șoferilor care aveau statut valabil la data declarării stării de urgență se va prelungi cu 90 de zile calendaristice.

Potrivit notei informative de la Guvern, din cauza stării de urgență, 11.381 de candidați nu au putut susține examenul.

Precizăm că valabilitatea examenului teoretic expiră după un an, iar după aceasta trebuie susținut din nou. La fel este și în cazul certificatului de școlarizare în școlile auto.

Examenele de obţinere a permisului de conducere şi procesului de documentare a conducătorilor auto în Chişinău au fost suspendate începând cu data de 16 martie și reluate peste trei luni, mai exact la data de 3 iunie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal