Reluarea procesului de învățământ, subiect de dispută la CMC: „Nimeni nu știe unde-i primarul” sau „votez acest haos”

Reluarea procesului de învățământ, subiect de dispută la CMC: „Nimeni nu știe unde-i primarul” sau „votez acest haos”

Consilierii municipali s-au certat timp de câteva ore pe marginea subiectului care prevede reluarea activității instituțiilor de învățământ. Și asta pentru că unii insistau că, potrivit legii, această decizie trebuie luată de primarul general Ion Ceban. Într-un final, proiectul a fost, totuși, aprobat cu 41 de voturi pro și două abțineri.

Fracțiunea PL a propus un amendament, care nu a mai ajuns să fie votat: „Se pune în sarcina primarului general, președintelui comisiei municipale extraordinare de sănătate publică examinarea și luarea deciziei cu privire la reluarea activității instituțiilor de învățământ, așa cum prevede legea cu privire la statutul municipiului Chișinău”.

„Azi e 31 august, e ultima zi de vacanță. S-a creat un haos. Dacă votăm acest amendament, îi aruncăm primarului responsabilitatea. El nu-i, de două săptămâni nu știe nimeni unde-i. Sunt de acord cu ce s-a propus, dar, ca părinte, votez acest haos”, a menționat consilierul PUN, Corneliu Pântea.

Publicitate

„Articolul 15 din legea 136 spune expres cine în așa situații ia aceste decizii. Nu se umblă pe la mare și „curorturi” (n.r. – stațiuni turistice), dar să vină să facă ceea ce trebuie să facă prin lege și să nu pună responsabilitatea pe umerii altcuiva”, a spus președintele fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru.

„Să nu inventăm bicicleta. Legea prevede expres cine e responsabil de toate activitățile în starea de urgență în sănătate publică – Comisia extraordinară de sănătate publică. Nu suntem noi doctori, specialiști. Voi acum o să-i faceți o mare favoare președintelui Dodon votând această decizie”, a declarat consilierul Mișcării „Forța Nouă”, Sergiu Tofilat.

„Tu n-ai treabă cu copiii, dar noi avem. Asta e treaba”, a ripostat socialistul Dinari Cojocaru la declarația lui Tofilat. „Cineva transformă această problemă politic. O parte din consilieri idee nu au ce e asta copii. Voi vreți un oraș întreg să întoarceți împotriva dvs?”, a adăugat el.

Iar primarul Ion Ceban venit cu un comentariu pe Facebook: „Îmi voi asuma personal responsabilitatea pentru ca școlile și grădinițele să fie redeschise de mâine, chiar dacă este la limita legii. Toate condițiile au fost create pentru ca copiii să revină în grădinițe și școli”.

Amintim că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a propus șapte modele pentru reluarea învățământului școlar din 1 septembrie. Majoritatea școlilor au optat pentru prezența fizică de 100% la ore, iar o bună parte a combinat câteva modele.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal