Consilierii municipali nu doresc un bloc locativ pe locul cinematografului Gaudeamus. Decizia anterioară, anulată

Consilierii municipali nu doresc un bloc locativ pe locul cinematografului Gaudeamus. Decizia anterioară, anulată

Consilierii municipali au anulat decizia din ianuarie 2019 prin care destinația teritoriului pe care se află cinematograful Gaudeamus a fost schimbată în „zonă rezidențială cu densitate medie”, fiind posibilă construcția unui bloc locativ. Automat, regiunea revine la zona cu codul anterior -  C3, unde se permite construcția spațiilor comerciale.

Consilierii municipali s-au arătat îngrijorați de viitoarea construcție. Potrivit lor, regiunea nu este prevăzută cu infrastructura necesară, așa încât să fie posibilă ridicarea unui bloc locativ sau a unei construcții multietajate.

Astfel, prin votul a 43 de aleși locali, decizia CMC din 16 ianuarie 2019 a fost anulată. Aceasta prevedea modificări la Regulamentul local de urbanism, destinația terenului trecând în zonă cu codul R7, sau zonă rezidențială. După anularea modificării, destinația teritoriului rămâne pentru centre comerciale cu circa cinci nivele.

Publicitate

Consilierii au votat și un amendament prin care se propune punerea în sarcină Direcției generale urbanism și arhitectură elaborarea unui proiect de modificare a zonei în una de tip „S”.

Aleșii locali au mai menționat că autorizația de demolare a cinematografului a expirat în luna martie curent. Totuși, aceștia au constatat că procesul nu poate fi oprit la nesfârșit.

„Nu-i autorizație pentru aceasta, dar nimeni nu va putea să refuze desființarea. Între un cimitir și un monument, pe osemintele celor de acolo să nu apară un zgârâie -nori ca să aglomereze zona”, a menționat consilierulul Andrei Năstase.

Printre propunerile consilierilor a fost și cea de-a propune agentului economic un alt lot de teren în schimbul celui existent așa încât acesta să revină în proprietatea statului. De această opinie a fost consiliera Platformei DA, Aliona Mandatii. Propunerea, însă, nu a fost susținută.

Amintim că pe 23 august, la cinematograful Gaudeamus a fost adusă tehnică pentru demolarea clădirii. În dimineața următoarei zile autoritățile municipale au cerut stoparea lucrărilor. În timp ce agentul economic spunea că are autorizație, municipalitatea susține că a suspendat această permisiune anterior.

AGORA precizează că în anul 2018, când încă nu era primar, socialistul Ion Ceban propunea exproprierea terenului pe care este ridicată clădirea fostului cinematograf „Gaudeamus”. După ce edificiul a fost ba demolat, ba sistată demolarea, Ceban venea cu propunerea de a răscumpăra terenul de la proprietar și construirea unui centru de creație pe acel loc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal