Fără flori și cu reguli stricte impuse de autorități. Cum a arătat prima zi de școală la unele licee (VIDEO)

Fără flori și cu reguli stricte impuse de autorități. Cum a arătat prima zi de școală la unele licee (VIDEO)

Dis-de-dimineață, curțile liceelor din țară au devenit anul acesta cu mai puțini elevi, decât anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus. Și asta pentru că fiecare elev și părinte erau rugați să aștepte după poartă înainte de a intra în instituție. Jurnaliștii AGORA au mers la mai multe instituții de învățământ din capitală pentru a prinde atmosfera evenimentului. Astfel, în timp ce unele școli au optat totuși pentru ceremonia tradițională cu intonarea imnului și darea primului sunet, chiar dacă acestea au fost interzise prin decizia CNESP, altele au renunțat la careu și i-au poftit pe învățăcei direct în sala de studiu.

Una dintre instituțiile care a renunțat la tradiționalul careu este liceul „Mihai Viteazul”. Aici părinții au fost nevoiți să-și petreacă odraslele doar până la poarta instituției.

„Fetița mea se duce în clasa I-a. Așteptăm să intrăm”,a menționat o mamă.

Publicitate

„Am adus copilul la școală. Au fost date toate planurile peste cap. Era un plan inițial să aducem copilul la ora 8:00 și îl luam după amiază, iar acum o să fie niște cheltuieli în plus”, a spus o femei.

Elevii nu le-au putut aduce nici flori profesorilor. Unii au luat buchetele acasă, iar alții le-a lăsat la poarta instituției.

„Ne-au anunțat ca să venim fără flori, absolut fără nimic. Văd că spun să lese florile după poartă, iar copii să intre fără flori”, ne-a mai spus o femeie.

„Florile... Abia la ora 21:00 am fost anunțați că nu avem dreptul să aducem flori. Îmi pare foarte rău. Dacă totuși nu o să permită, o să le iau acasă”, menționeană o mămică.

Elevii din acest liceu vor învăța pe schimburi, așa cum prevede modelul doi de studiu, propus de Ministerul Educației.

„Suntem în două schimburi. O săptămână de dimineață, alta după masă, facem rotație”, a spus o femeie.

„Este foarte dificil pentru un părinte singur cu două schimburi. Azi dimineață, iar peste o săptămână vină la ora 11:00. Respectiv eu de fiecare dată trebuie să-mi cer voie”, precizează altă femeie.

„Suntem împotriva lecțiilor online. Am stat acasă perioada aceasta și nu suntem satisfăcuți”, a precizat un părinte.

...

„Asta este atât de solemn. Nici nu știu cum să-mi exprim emoțiile. Este din tot sufletul, nouă ne este foarte bine”, a spus emoționantă bunica unui elev.

„Sunt atât de mari emoții. Păcat că este anume așa, însă... totul s-a primit frumos. Ne-au spus ca copii să-i aducem aici, iar noi să așteptăm după poartă”, a adăugat părintele unui elev.

Precizăm că din cele 1.252 de școli din țară, 19 instituții nu au început anul de studii cu elevii prezenți în sălile de clase.

Amintim că, la 31 august, la piața angro de flori de la Calea Basarabiei din capitală a fost mare aglomerație. Zeci de părinți și copii s-au îmbulzit ca să cumpere buchete pentru prima zi de școală. Comercianții au venit cu oferte pentru toate gusturile şi buzunarele, iar unii au pregătit și compoziții florale speciale. De partea cealaltă, însă unii cumpărători au spus că prețurile au fost majorate, comparativ cu anul precedent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal