Studiile trebuie combinate cu exerciții fizice. Specialiștii Star Kids, despre cum sportul influențează pozitiv dezvoltarea copilului

Studiile trebuie combinate cu exerciții fizice. Specialiștii Star Kids, despre cum sportul influențează pozitiv dezvoltarea copilului

Mulți părinți se întreabă ce poate influența reușita copilului la școală. Cu siguranță, totul începe de la perseverența și dragostea față de învățătură, care se formează încă din primii ani de viață. Totuși, un aspect la fel de important, iar despre el mulți nu cunosc: impactul activității fizice asupra proceselor cognitive. Aici apare întrebare „Cum?”, despre care vom vorbi în următoarele rânduri.

Ce spun cercetările despre legătura dintre procesul educațional și sport?

Cercetătorii universității Granada au ajuns la o concluzie - pentru ca majoritatea copiilor să învețe mai bine, trebuie să facă în mod regulat exerciții fizice. În urma studiilor s-a observat că adolescenții care sunt implicați în efort fizic au mai multă materie cenușie în zonele creierului ce răspund de citit și comunicare verbală.

Publicitate

Scopul cercetărilor a fost depistarea diferențelor dintre creierul copiilor dezvoltați fizic față de cei mai puțin dezvoltați și cum influențează gimnastica pentru copii reușita școlară. În studiu au participat 100 de copii, cu vârsta cuprinsă între 8-11 ani, cu surplus de greutate. Jumătate dintre aceștia au făcut antrenamente cardio de minim trei ori pe săptămână, a câte 90 minute. În rezultat, s-a depistat o creștere a substanței cenușii în șapte zone ale creierului, la cei implicați în antrenamente. La cealaltă jumătate nu a fost observată nicio schimbare.

În urma unui alt studiu, neurologii americani, a Universității din Illinois, au ajuns la concluzia că activitatea fizică ajută la îmbunătățirea controlului conștient și a concentrației, care duc la îmbunătățirea rezultatelor școlare. Cea mai accentuată schimbare în capacitatea de asimilare a informației, s-a observat în rândul copiilor de 9 ani, exact după ce au alergat 20 de minute. Pentru testarea activității creierului a fost utilizat encefalograful. De asemenea, oamenii de știință au înregistrat că, datorită exercițiilor fizice obișnuite în timpul școlii, au existat modificări ale semnalelor neuroelectrice ale creierului, care ajută la stimularea atenției.

Cum motivezi copilul să facă sport?

Dragostea față de modul sănătos de viață se învață încă din perioada grădiniței. Atunci copilul este energic și predispus să încerce diferite tipuri de sport. Totuși, un rol important îl joacă atât părinții, cât și instituția de învățământ unde merge micuțul.

Instituțiile preșcolare au prevăzute, în program, ore pentru exerciții fizice, dar calitatea acestora variază în funcție de pregătirea specialiștilor. Totuși, există opțiuni alternative, precum Centrul de dezvoltare pentru copii Star Kids. Aceasta este o grădiniță privată din Chișinău, unde se pune accent pe combinația dintre elementele de bază, necesare în procesul de creștere a copilului - studiu, sport, joacă și timp pentru recreere.

Programul zilnic al grădiniței private Star Kids include neapărat 20 de minute de gimnastică dimineața și 10 minute după somnul de la prânz. Plus, micuții sunt implicați în lecții de înot, în bazinul clubului Aquaterra. Astfel, aceștia reușesc să suplinească necesarul de activitate fizică, care le garantează o mai bună capacitate de asimilare a informațiilor primite pe parcursul zilei.

Cu toate acestea, indiferent de instituția unde va merge copilul tău, este important să-i formezi unele deprinderi sănătoase. Lucrul dat este benefic atât pentru dezvoltare fizică, cât și cea cognitivă. Plus, orice persoană care a făcut sport în copilărie este mult mai predispusă să păstreze modul de viață activ și în maturitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal