
DE ACASĂ: Elena Vetrici face agricultură și trăiește povestea de succes a fructelor de goji în Moldova (VIDEO)
Elena Vetrici s-a impus în agricultura moldovenească și a reușit să scrie povestea de succes a fructelor de goji în Moldova. Cultura este relativ nouă în țara noastră, nu are o istorie de generații în spate, iar acest acest lucru a inspirat-o. „Am adus două sute de plante în Republica Moldova, nu m-am gândit să o fac ca o afacere, a fost adus mai mult pentru consum propriu. Văzând beneficiile culturii, trei ani de zile am fost testată de Ministerul Agriculturii și am înregistrat în Registrul de Stat al Republicii Moldova cultura de goji, mai exact - soiul Miracol”, spune Elena.
・
Acum, Elena administrează o plantație de arbuști fructiferi, o uscătorie performantă și îngrijește peste 100 de familii de albine.
„În câmp sunt practic toată ziua. Lucrul în câmp se termină la ora 19:00 pentru lucrători iar eu pot să stau câteodată și până la orele zece, unsprezece în câmp. Dacă sunt zile de recoltare trebuie să cântăresc ceea ce s-a recoltat”.
„Toată activitatea mea, la moment, a devenit ca o plăcere în primul rând, în al doilea rând este o sursă de venit, fiindcă plantația de goji este una profitabilă”
Elena Vetrici
Autor:
În Republica Moldova, cultura de goji crește pe o suprafață de aproximativ de 30 de hectare. Elena colectează toate pomușoarele și le exportă în Polonia și România.

„Investiția la plantațiile mele nu au fost așa extraordinar de mari, pentru că materialul săditor mi l-am făcut eu singură. Investițiile mari au fost când ne-am decis când am pus șpaler și sârmă. Iată atunci am ajuns la 400 de mii, în 2018, investiția a fost doar pentru materiale, am schimbat sistemul de irigare care ne-a costat vreo 80 de mii de lei. După care am făcut vreo 60 de mii de lei investiția pe iarbă. Am semănat iarbă între rânduri ca să ne fie mai ușor”.
„Dacă cineva, totalmente, ca să investească pentru un hectar de goji cam ajunge la 250 de mii la hectar din primul an, dar este un plus. Investiția se recuperează repede pentru că plantele plantate în toamnă, în a doilea an începe recoltarea. Nu este o recoltă mare dar 100-150 de grame de la fiecare butaș chiar din primul an se culege”
Elena Vetrici
Autor:
Pentru cei care nu le-au gustat niciodată, pomușoarele au gust deosebit de fin.
„Pentru mine ele sunt extraordinar de bune, pentru că sunt ale mele, Are un gust dulce, puțin amărui la sfârșit, dar anume gustul amărui la sfârșit are proprietățile de a curăța organismul de toxine”, spune Elena.
*
În perioada stării de urgență, AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care, prin idei inovative, talent și dăruire, dau formă și culoare noțiunii de „autentic”.