Ancheta în cazul laundromatului rusesc a fost încheiată: Plahotniuc, Platon și Usatîi, anunțați în căutare internațională

Ancheta în cazul laundromatului rusesc a fost încheiată: Plahotniuc, Platon și Usatîi, anunțați în căutare internațională

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din Rusia anunță că ancheta în cazul laundromatului rusesc a fost încheiată, iar dosarul urmează să ajungă în instanță de judecată. Drept urmare, fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, omul de afaceri Veaceslav Platon și primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, au fost anunțați în căutare internațională. 

„Departamentul de investigații al Ministerului Afacerilor Interne din Federația Rusia anunță că a finalizat ancheta dosarului penal în care figurează opt membri ai comunității criminale internaționale, acuzați că ar fi retras peste 500 de miliarde de ruble rusești prin tranzacții valutare ilegale” a declarat Irina Volk, reprezentanta Ministerului rus de Interne.

Potrivit anchetei, în perioada iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, Veaceslav Platon, împreună cu ex-liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, care ar avea legături comerciale în sectorul bancar din Rusia, ar fi dezvoltat o schemă pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.

Publicitate

Potrivit Irinei Volk, pentru a-și pune în practică planurile, învinuiții l-ar fi implicat în presupusa schemă de spălare de bani pe Renato Usatîi și pe proprietarii unor bănci rusești - Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin.

Prin intermediul instrumentelor aplicate în operațiunile bancare, zilnic ar fi fost asigurate transferuri de sute de milioane de dolari și euro în conturile unei bănci moldovenești.

Autoritățile ruse informează că în prezent, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, sunt dați în căutare internațională, iar instanța a decis să aplice drept măsură arestul preventiv în lipsa lor.

AGORA amintește că Laundromatul se presupune că este cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istorie. Schema a funcționat din 2010 până în 2013 și au participat companii ruse, Moldindconbank din Moldova (controlul a fost atribuit lui Veaceaslav Platon), companii din diferite jurisdicții, inclusiv Marea Britanie, instanțe din diferite regiuni ale Moldovei și persoane fizice cu cetățenie moldovenească.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal