Opinii: Moldova, Ucraina, Georgia - Țări independente sau doar niște cioburi ale URSS? (VIDEO)

Opinii: Moldova, Ucraina, Georgia - Țări independente sau doar niște cioburi ale URSS? (VIDEO)

Când anume a avut loc destrămarea URSS se poate discuta la nesfârșit. Cert este că în urmă cu 29 de ani atât Moldova, cât și Georgia, și Ucraina s-au proclamat state independente. Unde am ajuns astăzi? Ce înseamnă suveranitate și în ce măsură putem vorbi astăzi, în societatea foarte complexă și multiculturală, despre o independență adevărată? Subiectul a fost discutat în cadrul unei noi dezbateri organizată de postul de radio „Europa Liberă”, în cadrul proiectului „Antinostalgia”.

Răspunsurile la întrebările enunțate mai sus au fost oferite de la sute și chiar mii de kilometri, de către formatori de opinie din trei țări post-sovietice. Din Tbilisi, la discuție participă jurnalistul Vladimir Unanianț de la Radio „Eho Kavkaza” și Kaha Gogolașvili, directorul Fundației pentru Studii Strategice și Internaționale din Georgia. Din Ucraina, la invitație au răspuns jurnalistul Iaroslav Kreciko de la proiectul „Donbas. Realii” al Radio Svoboda și Evgheni Magda, directorul Institutului Politicii Globale de la Kiev, membru al Consiliului societății civile de pe lângă MAE ucrainean. Iar în studioul de la Chișinău s-au aflat Ivan Sveatcenko, redactorul site-ului de limbă rusă al Europei Libere, jurnalistul Vasile Botnaru, directorul Biroului din Republica Moldova al postului și Oazu Nantoi, politician și analist politic, fost director de programe la Institutul de Politici Publice.

În toate cele trei țări, își spune cuvântul — când mai mult, când mai puțin — nostalgia după URSS. Mai exact, ce fac autoritățile de la Kiev, Tbilisi sau Chișinău pentru a le vorbi oamenilor la modul realist despre acele timpuri romantizate mai ales de către actuala propagandă estică.

Nostalgie după URSS? 

„Evident că nu am. URSS a fost o violare a bunului simț, o construcție artificială care s-a prăbușit într-un final, dar încă nu a dispărut. Urmărind ce se întâmplă în acest spațiu post-sovietic, inclusiv acum în Belarus, am ajuns la concluzia că procesul de destrămare a Uniunii Sovietice, inclusiv în mentalitățile din acest spațiu, se va încheia atunci când - iertați-mi abordarea idealistă - când Federația Rusă va deveni un stat democratic și de drept. Adică trebuie să mai așteptăm încă vreo 20 de ani, dacă e să fim optimiști”, menționează politicianul și politologul Oazu Nantoi.

Acesta a mai precizat că în momentul în care Republica Moldova a devenit independentă, unii oameni încă nu realizau acest aspect.

„În momentul destrămării URSS în mentalitatea colectivă a acelor oameni care s-au trezit că sunt cetățeni ai unui stat nou nu exista idee constituirii unui stat. Nu exista. Noi nu știam ce înseamnă asta. Nici astăzi mulți nu înțeleg. Moldova este un stat situațional. Sau, cum am mai spus cu altă ocazie, un stat născut în urma unui viol politic, urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop”

Oazu Nantoi

Ce lucruri „sovietice” s-au mai păstrat în Moldova de astăzi?

Unii tineri consideră că unele clădiri din țară sunt lucrurile care au rămas a fi păstrate încă din perioada URSS. Alții însă, consideră că întregul sistem de învățământ este sovietic, care „nu este un lucru neapărat negativ, dar nici pozitiv nu e mereu”.

Era o vorbă: În colhozul mare, cine fură acela are. Și s-a cam păstrat acest lucru în oameni, am observat, să fure. Nu contează cine e - sau în Parlament, sau e un simplu muncitor…”, a spus un tânăr.

Numai clădirile cred că sunt sovietice. Și bătrânii au rămas sovietici. Mentalitatea nici pe aproape nu e păstrată din soviectic. Suntem fiecare pentru sine. Nu-i nimic bun”, a adăugat un alt tânăr.

„Nu doar clădirile, care sunt socvietice, dar și întregul sistem de învățământ este sovietic. Nu este un lucru neapărat negativ, dar nici pozitiv nu e mereu”, a subliniat un bărbat. 

„Eu zic că e mentalitatea de turmă. Noi avem nevoie de persoane care stau sus, care ar putea să dea dovadă într-adevăr de un leadership”

„Nici nu m-am gândit la așa ceva. Nu sunt dintre cei care încearcă să se lămurească cu toate acestea. Încerc să-mi trăiesc viața mea liniștit. Fie ce-o fi. Voi accepta orice schimbări”, a menționat un tânăr.

„Cred că e timpul să ne ridicăm și să nu ne mai victimizăm, și să înțelegem unde mergem, separat de ceea ce a fost”, a declarat hotărâtă o tânără.

Decomunizarea în Ucraina 

În luna mai a acestui an, Institutul internațional de sociologie din Kiev a făcut un sondaj în cadrul căruia ucrainenii au fost întrebați dacă regretă sau nu destrămarea URSS. Și 33% dintre ucraineni au răspuns că regretă.

Poate decomunizarea deveni o idee națională în Ucraina?

„Eu cred că ar fi incorect să reducem ideea națională la decomunizare, adică la demontarea unei părți a trecutului nostru. Una dintre problemele noastre este că după 1991, după proclamarea independenței Ucrainei, noi nu am avut național comuniști. Comuniștii noștri se aliniau pe direcția Moscovei ca pionerii la careul școlar. Iată de ce cred că decomunizarea este un proces obiectiv, unul necesar”, afimră directorul Institutului Politicii Globale de la Kiev și membrul Consiliului Societății Civile de pe lângă Ministerului de Externe ucrainean, Evgheni Magda.

Timp de cinci ani, de când este în vigoare Legea privind decomunizarea aprobată în 2015, În Ucraina au fost redenumite mai bine de 50 de mii de străzi, piețe și parcuri. Aproapte o mie de localități au primit denumiri noi. Au fost demontate circa 1.300 de monumente ale lui Lenin și aproape la fel de multe monumente ale altor activiști ai regimului comunist.

Se poate construi pe cioburile URSS un stat nou și independent?

„Noi nu am avut național-comiuniști după proclamarea independenței. Și ei oricum nu voiau să construiască decât un ciob al fostei Uniuni Sovietice. Pentru noi este absolut necesar, în pragul aniversării a 29 de ani de la independență, să creăm propriul nostru narativ național și să înțelegem pentru ce construim o Ucraină independentă. Cel mai probabil efectul acestei decomunizări îl vom avea doar peste vreo 10-12 ani, adică atunci când apărea o nouă generație, cea de după 2015, după adoptarea Legii”, a punctat Evgheni Magda.

Ce se întâmplă în Georgia și care e actuala politică a țării?

La fel cate și în Ucraina, Georgia are o lege care, printre altele, interzice simbolurile totalitare, atât cele sovietice, cât și cele naziste. În Georgia, legea respectivă a fost adoptată ceva mai devreme, în 2011. În perioada lui Saakașvili politica decomunizării era dusă destul de activ. Directorul fundației pentru Studii Strategice și Internaționale din Georgia, Kaha Gogolașvili spune că anume pe durata mandatului lui Saakașvili a fost demolat celebrul monument al lui Stalin din Gori, dar și monumentul dedicat victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, anume cu această formulare. Și tot în perioada lui a fost creat Muzeul Ocupației Sovietice.

„Georgia încearcă să se distanțeze de Rusia. Distanțarea are loc și la propriu, și la figurat”

Kaha Gogolașvili

„Eu cred că fiecare putere până acum a încercat să construiască o societate nouă. Cea mai importantă problemă aici este că niciunul dintre guvernele care au existat până acum în Georgia nu a avut un tablou clar despre ce fel de stat trebuie construit și ce înseamnă adevărata democrație. Încercăm să ne distanțăm de Rusia. Ne distanțăm de modelul rusesc de administrare, de modelul rusesc de gândire care de altfel, domină și astăzi în Rusia, și care conține foarte multe elemente post-sovietice. Noi în ultimii 200 de ani am fost parte a imperiului rus”, a adăugat directorul fundației pentru Studii Strategice și Internaționale din Georgia.

„Georgia este un stat foarte vechi, statlitatea a existat aproape întotdeauna. Însă în perioada modernă a pierdut foarte multe din punct de vedere istoric. Adică în ultimii 200 de ani în Georgia societatea nu a avut posibilitatea să învețe să se auto-guverneze, pentru că veneau ordine, formule decise deja direct de la Moscova”, spune Gogolașvili.

„După destrămarea URSS, altfel spus după separarea noastră de acest „factor” care ne influența, am rămas cu foarte multe calități europene. Influența Rusiei asupra Georgiei nu a schimbat societatea, nu a rusificat-o”

Kaha Gogolașvili

Directorul fundației pentru Studii Strategice și Internaționale din Georgia spune că succesul Georgiei de a se dezbina de URSS a fost faptul că încă în perioada existenței puterii sovietice un aspect foarte important a fost că acest stat, poate cel mai bine dintre toate republicile, și-a păstrat limba, obiceiurile și independența națională, simțul identității, al faptului că „aici este anume Goergia și nu o altă țară”.

„Un rol foarte important l-a avut faptul că în Georgia era foarte populară, și părinții, și întreaga societate susține asta, studierea literaturii europene, studierea societății europene. Respectiv, aveam cu ce compara. Deci, în clipa în care ne-am separat de URSS, nu am avut nevoia să ne agățăm cultural din nou de Rusia, pentru că aveam deja o idee despre ce înseamnă Europa, ba chiar ne plăcea Europa. Pentru multe republici ex-sovietice este greu să scapi de influența sovietică, post-sovietică și chiar rusească. În Georgia acest proces este mai ușor și mai eficient. Cu toate acestea, există totuși foarte mulți stimulenți relații și viziuni retrograde care ne încătușează și este suficient să relaxezi un pic arcul că acesta să revină la poziția inițială”, a precizat Kaha Gogolașvili.

Specialistul a mai spus că singura cale de dezvoltare pentru Georgia, Moldova și Ucraina va fi doar atunci când nu va exista „dezacorduri mari în raport cu atitudinea față de URSS”.

„În societatea Georgiană nu au existat dezacorduri mari în raport cu atitudinea față de URSS. Trebuie să li se explice oamenilor. Suntem la etapa când trebuie explicat clar că aceasta este singura cale de dezvoltare pentru Georgia, la fel ca și pentru Moldova și Ucraina. Cred că trebuie să ne ținem îmnpreună, să ne ținem alături de Europa, dacă vrem să construim o societate echitabilă. Din păcate, aceste lucruri trebuie explicate oameniloR”, asigură Gogolașvili.

„Trilaterala” despre provocările independenței și moștenirea sovietică, cu colaborarea redacțiilor ucraineană și georgiană ale Europei Libere o puteți urmări în întregime mai jos.

Proiectul multimedia „AntiNostalgia - Privind spre viitor” este desfășurat cu susținerea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
„Omul-piuliță în statul-fortăreață”: O temă veche, dar actuală, dezbătută la AntiNostalgia de la Europa Liberă

„Omul-piuliță în statul-fortăreață”: O temă veche, dar actuală, dezbătută la AntiNostalgia de la Europa Liberă

Războiul din filme: Realitate sau Propagandă și cum scăpăm de etichetele unei istorii în alb-negru (VIDEO)

Războiul din filme: Realitate sau Propagandă și cum scăpăm de etichetele unei istorii în alb-negru (VIDEO)

„Propaganda, mai eficientă decât tancurile, în ocuparea unui teritoriu”. Cum funcționa dez(INFORMAREA) în Uniunea Sovietică și ce tehnici mai sunt folosite astăzi (VIDEO)

„Propaganda, mai eficientă decât tancurile, în ocuparea unui teritoriu”. Cum funcționa dez(INFORMAREA) în Uniunea Sovietică și ce tehnici mai sunt folosite astăzi (VIDEO)

De ce omul sovietic accepta să fie un „șurub” în proprietatea statului: Propaganda îl făcea să se simtă mândru că era exploatat (VIDEO)

De ce omul sovietic accepta să fie un „șurub” în proprietatea statului: Propaganda îl făcea să se simtă mândru că era exploatat (VIDEO)

SUA impune noi sancțiuni Rusiei, inclusiv importul de aur

SUA impune noi sancțiuni Rusiei, inclusiv importul de aur

Un profesor din Edineț, suspectat de pedofilie a fost trimis pe banca acuzaților

Un profesor din Edineț, suspectat de pedofilie a fost trimis pe banca acuzaților

Advertoriale
La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • 2
  Vladimir Putin ar urma să participe la summitul G20. Kremlin informează că liderul de la Moscova a acceptat invitația
 • 3
  Vadim Krasnoselski dă asigurări că Tiraspolul dorește pace: Dacă Transnistria este provocată și atrasă în ostilități, va fi fatal pentru pacea din Europa
 • 4
  Din 1 iulie, toți analogii de insulină, teste la glicemie și pungi colectoare pentru stome, vor fi compensate de CNAM
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.