Facebook și Twitter denunță o nouă implicare a Rusiei în alegerile din SUA

Facebook și Twitter denunță o nouă implicare a Rusiei în alegerile din SUA

Grupul cibernetic rus implicat în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA a acţionat din nou, utilizând o reţea de conturi de social media şi un site web creat pentru a arăta ca un mediu de ştiri independent, pentru a viza alegătorii de stânga din Statele Unite şi Marea Britanie, au raportat Facebook şi Twitter, potrivit Reuters.

Potrivit Facebook, operaţiunea, axată parţial pe politica SUA şi tensiunile rasiale în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, a fost centrată în jurul unei organizaţii pseudo mass-media numită Peace Data. Site-ul a operat 13 conturi de Facebook şi două pagini, care au fost înfiinţate în luna mai şi au fost suspendate luni pentru utilizarea de identităţi false şi a altor forme de „comportament neautentic coordonat”, a declarat compania, citat de mediafax.ro.

Şi Twitter a declarat că a suspendat cinci conturi ca parte a acestei operaţiuni. Facebook a declarat că investigaţia sa „a găsit legături cu persoane asociate cu activitatea anterioară a Agenţiei Ruse de Cercetare pe Internet”, o companie din Sankt Petersburg, despre care reprezentanţii serviciilor de informaţii americane spun că a avut un rol esenţial în eforturile Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016.

Publicitate

Anchetatorii de la Graphika, o firmă de analiză a social media, au studiat operaţiunea şi au declarat că Peace Data au vizat în mod predominant grupuri progresiste şi de stânga din Statele Unite şi din Marea Britanie, dar au postat şi despre evenimente din alte ţări, inclusiv Algeria şi Egipt. Graphika a spus că doar aproximativ 5% din articolele Peace Data au vizat direct alegerile din SUA, dar că „această faţetă a operaţiunii sugerează o încercare de a construi o audienţă de stânga şi de a o îndepărta de campania lui Biden”.

FBI a declarat că a semnalat activitatea în cauză pe Facebook. Şeful politicii de securitate cibernetică a Facebook, Nathaniel Gleicher, a declarat că echipa sa a acţionat conform sugestiei FBI şi a suspendat conturile înainte ca acestea să strângă un număr mare de urmăritori online. Doar 14.000 de persoane au urmărit unul sau mai multe dintre conturile suspendate, a afirmat el. Peace Data publică în limbile engleză şi arabă şi spune pe site-ul său că este o organizaţie non-profit de ştiri, care caută „adevărul despre evenimentele cheie din lume”. Dar cele trei persoane prezentate online nu sunt reale, Graphika descoperind că profilurile utilizau fotografii generate pe calculator, care nu corespundeau unor persoane existente şi erau legate de conturi false pe Facebook, Twitter şi LinkedIn.

Site-ul recruta jurnalişti independenţi, oferind până la 75 de dolari pentru un articol, în perioada februarie-august a acestui an, fiind publicate peste 700 de articole în limbile engleză şi arabă. Cele două medii sociale au fost acuzate în 2016 de reacţie întârziată la implicarea rusă, şi chiar şi astăzi sunt acuzaţi de către funcţionari ai lor că nu acţionează suficient pentru a aborda campanii de dezinformare pe platformele lor. Acum au anunţat că au luat măsuri cu privire la alegerile din 2020 şi că au fost informaţi de acţiunea ruşilor de către FBI.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal