Deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu insistă ca Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Generală să verifice declarațiile de avere și interese a deputaților Corneliu Furculiță, lui Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, despre care spun că ar fi implicați în scheme de spălare de bani în cazul „Bahamas”. Cei doi parlamentari au prezentat documente ce ar demonstra împrumuturi de 0,5 -1 milioane de lei, care nu figurează în declarațiile de avere a socialiștilor menționați.
„PG și ANI a prezentat un punct de vedere că în cazul Bahamas și anume în cazul lui Corneliu Furculiță, lui Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, n-ar fi motive de a fi inițiate investigații din partea ANI și că ei ar fi procedat corect că n-au declarat sume de la jumătate de milion până la 1 milion de lei pe care conform legii erau obligați să le prezinte în declarația de avere și interese. Asemenea abordări nu pot fi tolerate și e clar că instituțiile sunt subordonate politic”, a spus Iurie Reniță în cadrul unei conferințe de presă.
Cei doi deputați, Iurie Reniță și Octavian Țîcu, susțin că firma din Bahamas și SRL Exclusiv Media au încheiat contracte în sumă totală de 1,5 milioane euro .
În continuare, deputații prezintă trei contracte de împrumut încheiate între deputați PSRM și SRL Exclusiv Media în 2016. Potrivit documentelor, Corneliu Furculiță ar fi solicitat un împrumut de 1 milion de lei de la SRL Exclusiv Media. Reniță prezintă și declarația de plată. Faptul însă, menționează deputatul, nu figurează în declarația de avere la capitolul „datorii”.
Același lucru se întâmplă și în cazul deputaților Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco care semnează cu administratorul SRL Exclusiv Media, Petru Burduja, contracte de împrumut de 500.000 lei. Drept dovadă, deputații prezintă și declarația de plată. Și de această dată, spun parlamentarii, sumele nu au fost declarate.
„Sunt lucruri ce cad sub incidența codului penal și trebuie cercetate de ANI și PG”, a menționat Octavian Țîcu. Iar Iurie Reniță a spus că joi urmează să adreseze interpelări oficiale în privința datelor prezentate.
„Nu avem motive să avem încredere în ANI și PG mai ales după ce la conducere a venit Alexandru Stoianoglo, apropiat a lui Igor Dodon. Nu vreau să fie tratat ca interferență în activitatea celor două instituții. Vrem să prezentăm probele și ele să fie examinate. Să fie un consiliu civil care să examineze activitatea acestor instituții și să prezintă rapoarte, iar dacă sunt negative să fie schimbată conducerea”, a mai spus Reniță.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
