Autostop-ul este definit prin încercarea de a ajunge din punctul A în punctul B cu ajutorul mașinilor de ocazie pe care le oprești ținând degetul mare ridicat în sus. Fenomenul este destul de popular în lume, unii temerari încercând și reușind chiar să facă înconjorul globului bazându-se doar pe propriile picioare și pe bunătatea șoferilor care ar fi dispuși să oprească pentru a lua un pasager. Cum stăm la acest capitol în Moldova, însă? Am încercat să vedem cât de popular este acest fenomen printre locuitorii țării noastre și ce ar trebui să se întâmple pentru ca un șofer să pună piciorul pe frână și să deschidă ușa mașinii pentru o persoană străină.
Deseori în zona Gării de Sud sau pe traseele mai puțin populate din țară puteam vedea mai mulți oameni, de diferite vârste care încearcă să oprească mașinile pentru a ajunge într-o anumită localitate. Deseori, tentativele lor pot dura ore la rând, întrucât puțin sunt șoferii care ar fi dispuși să oprească și să accepte compania unui străin.
„N-am făcut niciodată autostopul, dar am luat în mașină o persoană străină, în vârstă. O observasem ca stă la oprire de ore bune și era disperară pentru că nimeni nu oprea. Persoanele în etate au slabe șanse să ajungă la locul destinației prin autostop. Predomină, din păcate, stereotipuri învechite care se trag din lipsa de compasiune și educație”, povestește Victoria.
Se pare, însă, că pandemia a devenit un factor care a amplificat și mai mult scepticismul moldovenilor la capitolul autostop:
„Am luat persoane străine in mașina și nu numai odată , însă înaintea pandemiei. Pentru mine acesta era un gest de mic ajutor în favoare persoanei care avea nevoie să ajungă la o anumită destinație”, explică Sanda.
„De multe ori merg în sat la părinți, doar eu și fetița mea în mașină. Nu iau pe nimeni pentru că-mi este frică, dar mi-i foarte milă de sărmanii oameni care așteaptă în drum cu orele”, spune Alina.
Maria este o tânără care a făcut autostop-ul ani la rând. Era singura ei șansă de a ajunge la liceu, care se afla în satul vecin. Fata spune că deși a trecut prin această experiență și a avut nevoie să fie ajutată de unii șoferi, acum nu ar opri pentru a lua un străin în mașină.
„Trei ani de liceu am mers așa. În satul vecin nu aveam microbuze direct și din satul de unde vin mergeam cu microbuzul care merge spre oraș (coboram la ieșire din sat) apoi așteptam la margine de drum și urcam în mașini de ocazie. Nu e cea mai plăcută experiență. Dar dacă aș lua sau nu pe cineva, mai degrabă nu decât da. Mi-e atât de frică de oameni. Și cred că frica asta am luat-o tot de atunci când mergeam cu autostopul”, mărturisește Maria.
De ce apelează oamenii la călătoriile prin metoda autostop-ului?
Primul și cel mai important motiv ține costuri. Oamenii au înțeles că pot ajunge dintr-un punct în altul fără a scoate bani din buzunar. Asta în formula clasică a acestui fenomen, întrucât există și excepții când călătorul se oferă să plătească pentru drumul parcurs, iar șoferul acceptă.
Un alt argumet este flexibilitatea. Pleci când vrei, mergi unde vrei și oprești unde ai chef. Tot de ce ai nevoie este timp berechet la dispoziție, răbdare și consecvență.
Unele persoane aleg călătoriile cu autostop-ul pentru gradul de confort pe care le oferă acestea în comparație cu transportul în comun, de exemplu. Vara ai șanse să nu te topești de căldură într-o mașină cu climă, iar iarna este aproape imposibil ca mașina să nu aibă încălzire.
De asemenea, autostop-ul poate fi o idee bună atunci când într-o anumită zonă, la o anumită oră, nu există un alt mijloc de transport.
Persoanele care fac autostop-ul bifează la capitolul argumente tari și posibilitatea de a cunoaște oameni noi, de a purta discuți interesante și poate chiar de a-ți face noi prieteni.
Scepticismul moldovenilor vs. pericolele reale ale autostop-ului...
În Moldova autostop-ul nu pare să fie privit cu ochi buni. Rari sunt șoferii dispuși să oprească pentru a lua un străin în mașină. Conducătorii auto susțin că li se pare periculoasă interacțiunea în mers cu un străin, mai ales că nu puține sunt scenariile de filme în care șoferii de taxi sunt atacați de clienți, de exemplu. O altă problemă pe care o bifează moldovenii ține de lipsa de dorință de a interacționa preț de câteva minute sau de câteva ore cu oameni străini. Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus a apărut și frica pentru propria sănătate, întrucât autoritățile recomandă intens să limităm interacțiunea cu persoanele străine.
Există și riscurile accidentelor rutiere, la care se supun autostopiștii. Mai ales că ei nu au de unde sa știe cât de experimentat este șoferul în a cărui mașină urcă.
În jurul lumii cu autostop-ul...
Până acum înconjorul lumii cu autostop-ul a făcut făcut de doi francezi, doi polonezi și un american. Florin Slabu este un tână din România care a fost cu autostop-ul cam peste tot în Europa (mai puțin în extremitățile ei geografice – Insulele Britanice, Peninsula Scandinava, Rusia), iar în afara Europei am fost în Maroc, Cuba, Iran, Emiratele Arabe Unite, India, Thailanda, Malaezia, Singapore, Noua Zeelandă, Chile, Argentina, Uruguay, Brazilia, Paraguay, Peru și Ecuador.
Un alt român, Timotei Rad, a mers la autostop din Portugalia pana la Vladivostok, Rusia.
Oleg Babara este un tânăr din Moldova care a decis să vadă până unde poate ajunge cu autostop-ul fără a avea niciun ban în buzunar. Așa a ajuns la Minsk, apoi la Moscova, apoi în orașul Jeglava din Letonia. Apoi la Riga, Varșovia, Cracovia, Copenhaga și lista poate continua.
Vezi și aceste știri

Cei care își anulează călătoriile ar urma să aștepte 540 de zile pentru a-și primi banii achitați companiilor turistice

Călătorii din R. Moldova vor solicita un nou tip de autorizații pentru a intra în Spațiul Schengen, începând cu 2021

10 călătorii gratuite cu trenul: Măsura inedită a Guvernului Belgiei pentru a ridica economia și turismul local

A pus stop pe grijile cotidiene și a pornit într-un tur în jurul lumii. Moldoveanca Natalia Ciobanu, despre pasiunea pentru călătorii (VIDEO)

VIDEO. Croaziera în jurul lumii care durează 8 luni. Care este prețul unei asemenea aventuri

Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
