Deputatul Lilian Carp va sesiza Procuratura Generală despre posibile ilegalități la cariera de la Micăuți. Potrivit deputatului, extracția de zăcăminte s-ar petrece cu grave încălcări ale legislației și cu încălcări ale normelor ecologice.
Deputatul a examinat situația de la S.A Cariera Micăuți în urma unei adresări a localnicilor. Deputatul spune că a intervenit miercuri la fața locului, încercând să stopeze lucrările.
„După ce am făcut ieri un live la fața locului, despre faptul că se încearcă să se facă explozii la cariera Micăuți pentru a scoate ilegal dintr-o zonă care trebuie recultivată, azi poliția a asigurat propriu zis extragerea ilegală din acea zonă. Acum acolo este un cordon de poliție. Ieri am reușit să-i convingem să plece de acolo, azi e altă situație”, a spus deputatul într-o conferință de presă.
Ilegalitățile constatate țin de destinația terenului pe care se efectuează extracția. Carp a menționat că potrivit legislației ca terenurile agricole să poată fi folosite în alte scopuri decât cele agricole, trebuie schimbată destinația acestora, iar extragerea zăcămintelor minerale este posibilă doar din subsolurile terenurilor cu destinație specială. Mai mult, ulterior terenurile trebuie recultivate și înapoi întoarse în circuitul agricol.
„Extragerea zăcămintelor în lipsa schimbului destinației terenurilor agricole, fără compensarea pierderilor agricole, pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol, în lipsa proiectelor tehnice, planuri de dezvoltare, a devenit normalitate pentru Cariera Micăuți care a extras și continuă să extragă zăcăminte minerale de pe terenurile proprietate a administrației publice locale din comuna Micăuți”, a aspus Carp.
Potrivit deputatului, în 2017, de către Institutul de Proiectare pentru Organizarea Teritoriului a fost întocmit un act de stabilire a hotarelor sectoarelor de teren în scopul elaborării planului geometric. Actul a fost aprobat de primarul comunei Micăuți prin care printr-un proces verbal se efectua delimitarea terenului, fiind identificate și formate două terenuri cu suprafața de 13,7 și 14,9 ha.
„Astfel, după schimbarea destinației terenurilor pentru exploatare primăria Micăuți urma să încaseze 9 milioane de lei pentru fiecare suprafață, în total 18 milioane. Iar cu celelalte taxe suma ajunge la 24 de milioane de lei. Banii nu au ajuns în bugetul primăriei Micăuți”, precizează Carp.
Aceasta pentru că terenurile au primit un număr cadastral provizoriu, apoi urma înregistrarea, care nu a avut loc. Alte contracte nu au fost încheiate.
„Pentru a respecta legislația era nevoie ca să terenurile să fie scoase din circuitul agricol, să fie valorificate terenurile conform legislației și să fie scoase la licitație, să existe un contract de extragere a zăcămintelor miniere coordonate la Ministerul Agriculturii și Mediului. Trebuia să existe planul anual de extragere. Permis pentru explozii pentru extrageri”, a spus deputatul.
În plus, cariera ar provoca și pagube ecologice. „Extragerea minieră se efectuează cu grave încălcări ale legislației, fără respectarea distanței față de râul Ichel de minim 300 metri. Este o grămadă mare de moloz în apropiere care în timpul ploilor se scurge în râul Ichel”, spune Carp.
Deși încă cercetează ilegalitățile care se întâmplă la carieră, Lilian Carp a menționat că cel târziu vineri va adresa sesizări la Procuratura Generală a fi investigat cazul în baza probelor colectate.
Vezi și aceste știri

Un maistru de defrișare din cadrul „Spații Verzi”, recunoscut în calitate de bănuit pe cazul decesului fetiței de un an, produs în Parcul „Alunelul”

Active în sumă de peste 150 de milioane de lei, puse sub sechestru în dosarul portului Giurgiulești
