Modificări la legea bugetului de stat: Mai puține venituri, dar și cheltuieli

Modificări la legea bugetului de stat: Mai puține venituri, dar și cheltuieli

Guvernul a aprobat modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2020. Astfel, veniturile se diminuează cu 649,5 milioane de lei, până la 37,2 miliarde de lei, iar cheltuiele se micșorează cu 1,8 miliarde de lei, până la 53,2 miliarde de lei. Prin urmare, deficitul bugetar este stabilit în sumă de 15,9 miliarde de lei, cu 1,2 miliarde de lei mai puțin decât în legea bugetului aprobată în iulie curent. Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament.

Premierul Ion Chicu a spus că proiectul este necesar atât pentru a încheia un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care impune diminuarea deficitului bugetar, cât și pentru a acoperi mai multe cheltuieli suplimentare, precum suportul pentru agricultori sau pregătirea sistemului educațional pentru provocările pandemiei.

Conform prognozei scontate pentru anul 2020, a fost estimată o descreștere a PIB-lui în termeni reali față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu încă 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 p.p. și a importurilor cu 2,4 p.p.

Publicitate

Modificările propuse la partea de venituri a bugetului de stat reflectă o scădere cu 649,5 milioane de lei, inclusiv la veniturile proiectelor finanțate din surse externe – cu 211,6 milioane de lei. Estimările încasărilor la impozite și taxe se micșorează cu 430,6 milioane de lei, la granturi – cu 221,7 milioane de lei și la transferurile de la alte bugete – cu 10,9 milioane de lei, iar alte venituri – se majorează cu 13,7 milioane de lei.

Volumul cheltuielilor în cadrul proiectelor finanțate din surse externe a fost diminuat cu 1,1 miliarde de lei. Se prevăd majorări de 67 milioane de lei pentru cheltuielile de personal, aceste fiind condiționate inclusiv de necesitatea achitării sporului salariale pentru personalul medical.

Așadar, se diminuează cheltuielile pentru servicii de stat cu generație națională (9,4%), pentru apărare națională (cu 2,9%), ordine publică și securitate națională (3,7%), servicii în domeniul economiei (4,8%), pentru gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (16,9%), ocrotirea sănătății (6,7%), cultură, sport, tineret (2,2%), învățământ (0,3%). În schimb, se estimează majorări ale cheltuielilor în următoarele domenii: protecția mediului (cu 0,6%), protecția socială (1,5%).

La situația din 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 75 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 4,1% față de valoarea precizată, fiind influențat de diminuarea soldului datoriei de stat externe. Soldul datoriei de stat externe va constitui 45 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 6,6% față de valoarea precizată, fiind influențat preponderent de micșorarea finanțării aferente împrumuturilor de stat externe pentru suport bugetar. Ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va micșora nesemnificativ față de valoarea precizată, cu 0,3 p.p. și la situația din 31 decembrie 2020 va constitui 36,6%.

Cum se schimbă veniturile și cheltuieli BASS

Executivul a aprobat modificări și la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020. Conform proiectului, vor fi micșorate veniturile cu 209,4 milioane de lei din contul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense, ca rezultat al diminuării fondului de remunerare a muncii.

Totodată, vor fi majorate cu 100 milioane de lei transferurile curente primite cu destinație generală între bugetul de stat și fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, cu 10 milioane de lei - veniturile din contul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă și alte venituri cu 20,8 milioane de lei, datorată încasărilor în creștere din impozitul unic perceput de la rezidenţii parcurilor IT.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal