
„Pasajele au fost selectate astfel încât să reflecte esența”: Președinția explică de ce a fost trunchiată Declarația de Independență citită la ceremonia din 27 august
„Aceste pasaje au fost selectate așa încât să reflecte cât mai mult din esența Declarației de Independență”. Este explicația instituției prezidențiale, după ce la ceremonia oficială desfășurată cu ocazia zilei de 27 august Declarația de Independență nu a fost citită integral, fiind selectate doar câteva pasaje care au fost vociferate. Despre acest lucru au vorbit câteva persoane publice, dar și unii deputați din primul Parlament.
・
„În construcția compozițională a evenimentului au fost incluse elemente de protocol, dar și artistice. Obiectivele de bază ale acestui eveniment au fost – omagierea celor 278 de deputați semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova și transmiterea ideii de bază exprimată în Declarația de Independență. Aceste pasaje au fost selectate așa încât să reflecte cât mai mult din esența Declarației de Independență dar să fie și pe înțelesul emițătorului, ceea ce presupune să fie pe înțelesul noii generații care să poată îmbrățișa valorile din Declarația de Independență”, se arată în răspunsul Președinției solicitat de AGORA.
Totodată, instituția a precizat că pe parcursul evenimentului textul integral al Declarației a fost proiectat în imagini video.
„La rândul lor, Simbolurile Naționale ale Republicii Moldova – drapelul de stat și replica Declarației de Independență au fost onorate conform regulilor de protocol”, a mai precizat Președinția.
De menționat este faptul că citirea trunchiată a Declarației de Independență a stârnit un val de nemulțumiri în spațiul public.
La 31 august, președintele PL, Dorin Chirtoacă, i-a adus daruri șefului statului, Igor Dodon. Mai exact, pe gardul Președinției, liberalul a lăsat Declarația de independență și renumitul „kuliok”, în care a pus Codul Penal.
Dorin Chirtoacă a afirmat atunci că „Declarația de Independență a fost călcată în picioare” la ceremonia festivă organizată pe 27 august.
„Este o crimă scoaterea din declarație a unor pasaje extrem de importante care reflectă adevăratul conținut. Cu toții am auzit altceva decât Declarația de Independență. Nu întâmplător sunt scoase lucruri care țin de limba română, Transnistria, integritatea teritorială. A păstrat tot ce ține de sovietizare, de nerespectarea identității noastre. Din acest punct de vedere, Dodon e pasibil de răspundere penală pentru profanarea simbolurilor naționale. A acționat ca un agent de influență a Federației Ruse”, a spus atunci Dorin Chirtoacă.
Totodată, semnatarii Declarației de Independență au expediat o sesizare în care au suprapus textul vociferat la ceremonie cu cel original al Declarației și au subliniat toate trunchierile. Deputații primului Parlament au expediat concluziile deputatului Platformei DA Vasile Năstase, care, la rândul lui, le-a făcut publice.
„Vedeți în ce s-a transformat Declarația de Independență votată de noi!” au subliniat deputații primului Parlament.
Același subiect a fost comentat și de liderul platformei DA, Andrei Năstase, care a calificat acțiunea de trunchiere a textului drept „un atentat la suveranitatea Republicii Moldova”.
„Calific această ingerință drept atentat la suveranitatea țării obținută prin sacrificiul eroilor în războiul de pe Nistru, la dreptul inalienabil al cetățenilor de a-și exprima liber voința și la integritatea actelor istorice emise de Parlamentul Republicii Moldova, forul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova şi unica autoritate legislativă a statului. De asemenea, constatăm că prin acest act criminal produs în cadrul unei manifestații desfășurate sub egida lui Igor Dodon, a fost grav încălcată Constituția Republicii Moldova”, a declarat Năstase. „Condamnăm categoric, considerându-le criminale și pasibile de pedeapsă penală, practicile voluntariste de trunchiere, cenzurare și profanare a actelor legislative după bunul plac al președintelui Dodon și a camarilei sale și, în special, a celui mai important Act Istoric al Republicii Moldova emis vreodată în toți anii de independență statală”, a mai spus liderul Platformei DA.
La ceremonia din 27 august, în timpul vociferării Declarației de Independență, au fost omise mai multe pasaje, printre care cele care se refereau la „Transnistria ca parte componentă a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru,” la hotărârile privind decretarea limbii române ca limbă de stat și reintroducerea alfabetului latin, dar și altele.