Strategia națională pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului pentru următorii cinci ani, aprobată de miniștri

Strategia națională pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului pentru următorii cinci ani, aprobată de miniștri

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 3 septembrie, „Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025”. Pentru aplicarea soluțiilor propuse în strategie, miniștrii au pus la vot și Planul de acțiuni. 

În document, autorii fac o analiză a situației actuale din țară, a problemelor și provocărilor existente la nivel național și internațional în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului.

Printre cele mai importante principii care urmează a fi puse la baza implementării acestui document de politici sunt cel al respectării drepturilor omului, legalității, eficienței, transparenței, ș.a.

Publicitate

Scopul Strategiei rezidă în dezvoltarea și consolidarea unui sistem naţional eficient de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului conform standardelor internaţionale în domeniu şi, în consecinţă, diminuarea acestor vicii în economia Republicii Moldova.

Totodată, se propune ca noul document strategic să fie focusat pe un șir de obiective strategice, printre care împiedicarea veniturilor infracționale și a fondurilor destinate finanțării terorismului de a intra în sectorul financiar și în alte sectoare, precum și indentificarea și raportarea acestora. Totodată, prin implementarea strategiei se urmărește identificarea și înlăturarea amenințărilor naționale și internaționale privind spălarea banilor, pedepsirea făptuitorilor și deposedarea de veniturile și bunurile infracționale.

Planul de acțiuni în acest sens prevede unele măsuri ca ajustarea cadrului legal național în domeniu, revizuirea sistemică a riscurilor noi, instruirea angajaților organelor cu funcții de supraveghere sau crearea unui mecanism de colectare a datelor statistice privind cazurile de spălare a banilor.

Document de politici prevede și acțiuni pentru identificarea și înlăturarea amenințărilor privind finanțarea terorismului, privarea teroriștilor de resurse și sancționarea persoanelor care finanțează terorismul.

Proiectul Strategiei este însoțit de Planul de acțiuni așa încât pentru fiecare activitate este stabilit termenul de implementare, instituțiile responsabile și indicatorii de monitorizare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal