Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)

Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)

Pietrele înțepenite pe jumătate în nămolul uscat de multă vreme sunt sfidate de vârfurile insistente a unei perechi de bocanci. Fără să le ocolească, calcă încrezător cu toată talpa piciorului fâșia de cărare, apoi scrutează zarea cu privirea pentru a calcula în gând cât a mai rămas până sus. Sus nu este o direcție. Sus este o destinație, un scop, uneori un vis, alteori un plan. De multe ori o realitate obiectivă. Sus este instrumentul de muncă al unui ghid montan. Radu Țurcan este unul dintre puținii oameni care și-a transformat munca în pasiune, iar odată cu ea - întreaga viața și tot modul de gândire.

Spune că totul a început în cel mai paradoxal mod cu ... frica de înălțime. A decis să se provoace, să vadă care îi sunt limitele. N-a bănuit atunci că odată ajuns în vârf de munte nu va mai putea renunța niciodată la secundele acelea de adrenalină care te încarcă cu totul și îți injectează în vene o dependență pe care o vei purta cu tine prin viață pentru totdeauna.

Publicitate

De fiecare dată când mă întorceam din munți, nu treceau nici câteva zile și iar ardeam de nerăbdare să mă întorc în golurile alpine.

Autor:

...

În spatele unor fotografii din călătoriile mele în care totul e pozitiv se ascund zeci de mii de pași, efort, răbdare, situații neprevăzute, peripeții, ploi, soare, vânt, ceață, pericole și risc.

Autor:

Pentru dragoste, consecvență și răbdare, muntele l-a răsplătit pe Radu Țurcan cu lecții prețioase de viață. Așa a învățat să fie organizat, să știe să-și păstreze calmul și să inspire cu pieptul plin fiecare dintre priveliștile care îi ies în cale.

Muntele m-a învățat să fiu organizat. Acolo sus dezorganizarea te poate costa viața.

Autor:

...

Dacă iubești ceea ce faci și o faci bine, atunci te isprăvești și cu provocările financiare. Nu de puține ori am oferit și servicii de ghidaj gratis doar de dragul naturii pe care o savurez de fiecare dată în turele mele.

Autor:

Deși adoră drumeții organizate în afara țării, Radu Țurcan nu a neglijat niciodată potențialul turistic al Republicii Moldova. Așa a creat National Moldographic - un proiect în care muncesc trei persoane, toți munțomani și iubitori de înălțimi.

„Noi vrem sa promovăm frumosul din țara noastră începând de la sate, văi dealuri, stânci și nu în ultimul rând oamenii frumoși de acasă. Moldova mea este deosebită cu oameni gospodari și locuri pitorești ca de pe desene. Bineînțeles că nu e totul roz, doar că mediul online și așa este plin de lucruri mai puțin bune și nu aș vrea să le promovez și eu. De fiecare dată când edităm episoadele, ajungem la discuții despre faptul că nu putem să ne plângem că nu suntem dezvoltați, avansați sau bogați”, spune Radu.

Facem rai din ce avem.

Autor:

Îi este greu să spună ce ar fi dacă n-ar fi călătoriile pentru că simte că anume pentru ele a fost făcut. Nu de puține ori în drum spre vârfuri montane a fost nevoit să făcut cale întoarsă. Nu a reușit să-și ducă până la capăt escapada din diferite motive: starea de sănătate a turiștilor sau condițiile meteo nefavorabile.

A merge înainte nu e întotdeauna corect.

Autor:

...

Mie îmi plac învingătorii chiar și atunci când ei sunt învinși.

Autor:

Iubește Moldova și susține că nu a fost niciodată tentat să se mute cu traiul în altă țară. Se declară îndrăgostit de pământurile de acasă pentru emoțiile unice pe care i le trezește. Familia este scutul său, pista de pe care decolează și singura cetate în care poate reveni cu capul sus, indiferent de cât de frânte îi sunt aripile.

Fără cei de acasă nu aș fi reușit sa urc nicio stâncă.

Autor:

Radu Țurcan este unul dintre puținii oameni care și-a transformat munca în pasiune, iar odată cu ea - întreaga viața și tot modul de gândire. Pentru el - sus nu este o direcție. Sus este o destinație, un scop, uneori un vis, alteori un plan. De multe ori o realitate obiectivă. Sus este instrumentul său de muncă...

*

***

Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.

Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului „Oameni ca tine” și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara.

Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal