Înregistrarea audio de la ședința ACUM: Cine și unde a făcut-o?

Înregistrarea audio de la ședința ACUM: Cine și unde a făcut-o?


Joi seară, în spațiul public a apărut o înregistrare audio făcută pe 7 iunie 2019, la o ședință a Blocului ACUM, atunci când PAS și Platforma DA decideau dacă să meargă sau nu în alianță cu PSRM și astfel să-l dea jos pe Plahotniuc. Autenticitatea înregistrării ne-a fost confirmată de deputații Blocului ACUM, care ne-au spus și unde a avut loc acea ședință. Ce cred ei despre cine ar fi făcut înregistarea și cui folosește ea acum, aflați în continuare.   

„Discuția a fost în biroul 114 de la Parlament. Dacă vă amintiți, înainte de asta a fost o alertă cu bombă la Parlament. Au venit, au verificat dacă sunt toate microfoanele puse la loc. Care a fost scopul? Ca noi sa ieșim din Parlament. Lucrul acesta nu s-a întâmplat și atunci au început diverse scenarii. Ulterior, acolo au venit socialiștii și au întins atât de mult discuțiile. Dar, înainte de asta, au fost polițiști acolo cu câini”, a declarat pentru AGORA deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.

Amintim că, în seara zilei de 7 iunie 2019, oamenii legii au anunțat încă la ora 18:22 că clădirea Parlamentului ar fi minată, după un apel recepționat la serviciul de urgență 112.

Revezi și asta: Socialiștii au ajuns la Parlament, dar poliția nu le-a dat voie să intre în clădire. Au mers la negocieri „pe propria răspundere” (VIDEO)

Blocul ACUM așteaptă socialiștii în sala de ședințe a Parlamentului

Întrebată cine crede că ar fi făcut acea înregistrare și de ce apare ea abia acum, parlamentara a subliniat că nu înțelege deocamdată ce scop urmăresc autorii.

„Este un fals (n. r. - că eu aș fi făcut înregistrarea). Eu nu am înregistrat, nu mi-am format un astfel de obicei. Scopul celor care au făcut asta este încă neclar pentru noi. Ne-a fost extrem de greu pentru a face acele lucruri care le solicitau cetățenii. Una dintre soluții a fost acea alianță conjuncturală cu cei care atunci se dădeau mari luptători împotriva lui Plahotniuc. De ce acum apare? Am veni cu speculații și ipoteze. Cine se vrea să fie învinovățit – Platforma DA sau PAS - cetățenii vor veni cu părerea lor. Reamintiți-vă că încă acum jumătate de an s-a spus în spațiul public că există o astfel de înregistrare. Noi nu avem așa obicei să facem înregistrări. Față de Platforma DA nu pot fi astfel de acuzații”, a mai adăugat Grigoriu.

Reniță a avut înregistrarea

Un alt deputat al Platformei DA Iurie Reniță spune că știa de existența acestei înregistrări încă de acum șase luni, când a primit-o pe mail.

 „Îmi pare rău că lucruri de genul ăsta se produc. Jumătate de an în urmă am făcut referire tocmai la această înregistrare, pe care am primit-o pe mail de la persoane necunoscute. Aș avea motive să cred că e vorba de SPPS. Confirm că o asemenea discuție a avut loc. Era absolut necesar de a-l debarca pe Plahotniuc de la putere. Este un fapt indubitabil, dar ați văzut care a fost abordarea mea. Am spus-o clar că nu era cazul să cedăm. Situația era de așa natură că Dodon, care a negociat cu Plahotniuc, în ultima zi a fost refuzat de Plahotniuc din cauza solicitării lui la insistența lui Kozak, pe federalizarea RM. Atunci au venit imediat la Parlament o partea dintre socialiști, iar seara a apărut și Dodon tremurând ca o vargă. Dar nu asta este acum cel mai important, ci faptul că au fost cedate nejustificat SIS-ul, SPPS-ul, armata, se încerca și Ministerul de Externe. Este regretabil, fiindcă, în acea conjunctură, Dodon se temea să fie arestat de Plahotniuc. Atunci am atenționat colegii din Blocul ACUM că știu foarte bine ce înseamnă SPPS, SIS, instituții fundamentale ale statului. Nu e cazul să blamăm sau să ne răzbunăm. Trebuie să tragem concluziile de rigoare, care au fost erorile. Colegii din blocul ACUM au crezut că dacă socialiștii le-au promis ceva, l-am apucat pe Dumnezeu de picioare. A fost o mare naivitate. Da, Plahotniuc trebuia debarcat cu orice preț, dar menținerea la putere trebuia să fie de foarte scurtă durată”, a declarat Reniță.

Parlamentarul se arată sceptic față de idee că înregistrarea ar fi făcut-o cineva dintre participanții la discuție. 

„N-aș putea să mă dau cu părerea pentru că a fost în biroul 114 de la Parlament, care e echipat și avea toate tehnicile de înregistrare. Bănuiesc că de acolo vine, SIS-ul sau SPPS-ul. În acea sală de la parter se produc majoritatea discuțiilor. Dacă a făcut-o cineva din cadrul Blocului ACUM, e o chestiune urâtă și rămâne pe conștiința lui. Eu nu am publicat-o. După ce am studiat-o, mi-am dat seama că ar fi fost corect să am asentimentul tuturor participanților la discuție, deoarece a fost o discuție internă. În orice partid, în orice echipă există discuții, mai calme, mai puțin calme”, a conchis Reniță.

Ce spune PAS-ul

„Da, a fost o perioadă foarte dificilă, mulți au ezitat, mulți nu au crezut că este posibil să dăm jos un dictator. Au existat nenumărate discuții - cu emoții, uneori cu polemici, cu supărări. Ne bucurăm că am fost insistenți, nu am renunțat și am reușit să îndeplinim promisiunea făcută oamenilor și să scăpăm țara de Plahotniuc. Le mulțumim tuturor colegilor din Platforma DA că au reușit să depășească frica și să aducem împreună un Guvern care a eliberat țara de teroare și a început să facă lucruri bune pentru oameni. Acum e momentul să scăpăm țara de Dodon, iar pentru asta trebuie sa fim uniți împotriva dușmanului comun și să luptăm împreună împotriva lui și nu unul împotriva celuilalt”, a scris la acest subiect și deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Ce conține înregistrarea

Menționăm că înregistrarea audio distribuită pe 3 septembrie, conține o discuție dintre deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Platformei DA. Vocile din audio seamănă cu cele ale Maiei Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Litvinenco, Dan Perciun, Alexandru Slusari, Iurie Reniță, Inga Grigoriu, Mihai Popșoi, Liliana Nicolaescu etc. Din discuție reiese că membrii PAS își doreau (la acea vreme) să meargă la negocieri cu PSRM pentru a-l da jos pe Plahotniuc, în timp ce membrii Platformei DA erau mai rezervați, solicitând detalii despre candidații din Ministere și alte instituții. 

AGORA a decis să nu facă publică înregistrarea, iar argumentele le-au fost explicate membrilor comunității noastre (oricine poate lua un abonament pentru a intra în comunitatea AGORA). În schimb, considerăm important să fie analizat contextul în care această secvență audio a apărut în spațiul public precum și conjunctura în care a avut loc acea discuție internă. 

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Igor Dodon, despre inaugurarea Arenei Chișinău: De la „gata în proporție de 99,9%”, la „mai sunt necesare investiții de zeci de milioane de lei” (VIDEO)

Igor Dodon, despre inaugurarea Arenei Chișinău: De la „gata în proporție de 99,9%”, la „mai sunt necesare investiții de zeci de milioane de lei” (VIDEO)

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Advertoriale
Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 3 metode simple să-ți decorezi locuința cu articole din neon
 • Banane și pancake-uri: combinația reușită pentru gust intensiv și mic dejun delicios (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  „Nu este vorba de mii de lei”. Cheltuielile pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu n-ar depăși prețul paracetamolului și vitaminei C, susține Dumbrăveanu
 • 2
  România: Poliția a dat buzna la un botez cu 250 de persoane. Organizatorul, amendat pentru încălcarea regulilor impuse pe timp de pandemie
 • 3
  Un profesor din Ocnița, acuzat că ar face politică la școală. Chicu: „Încalcă orice cod posibil prin comportament”
 • 4
  Record absolut de cazuri de coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost testate pozitiv 786 persoane
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.