Înregistrarea audio de la ședința ACUM: Cine și unde a făcut-o?

Înregistrarea audio de la ședința ACUM: Cine și unde a făcut-o?


Joi seară, în spațiul public a apărut o înregistrare audio făcută pe 7 iunie 2019, la o ședință a Blocului ACUM, atunci când PAS și Platforma DA decideau dacă să meargă sau nu în alianță cu PSRM și astfel să-l dea jos pe Plahotniuc. Autenticitatea înregistrării ne-a fost confirmată de deputații Blocului ACUM, care ne-au spus și unde a avut loc acea ședință. Ce cred ei despre cine ar fi făcut înregistarea și cui folosește ea acum, aflați în continuare.   

„Discuția a fost în biroul 114 de la Parlament. Dacă vă amintiți, înainte de asta a fost o alertă cu bombă la Parlament. Au venit, au verificat dacă sunt toate microfoanele puse la loc. Care a fost scopul? Ca noi sa ieșim din Parlament. Lucrul acesta nu s-a întâmplat și atunci au început diverse scenarii. Ulterior, acolo au venit socialiștii și au întins atât de mult discuțiile. Dar, înainte de asta, au fost polițiști acolo cu câini”, a declarat pentru AGORA deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.

Amintim că, în seara zilei de 7 iunie 2019, oamenii legii au anunțat încă la ora 18:22 că clădirea Parlamentului ar fi minată, după un apel recepționat la serviciul de urgență 112.

Revezi și asta: Socialiștii au ajuns la Parlament, dar poliția nu le-a dat voie să intre în clădire. Au mers la negocieri „pe propria răspundere” (VIDEO)

Blocul ACUM așteaptă socialiștii în sala de ședințe a Parlamentului

Întrebată cine crede că ar fi făcut acea înregistrare și de ce apare ea abia acum, parlamentara a subliniat că nu înțelege deocamdată ce scop urmăresc autorii.

„Este un fals (n. r. - că eu aș fi făcut înregistrarea). Eu nu am înregistrat, nu mi-am format un astfel de obicei. Scopul celor care au făcut asta este încă neclar pentru noi. Ne-a fost extrem de greu pentru a face acele lucruri care le solicitau cetățenii. Una dintre soluții a fost acea alianță conjuncturală cu cei care atunci se dădeau mari luptători împotriva lui Plahotniuc. De ce acum apare? Am veni cu speculații și ipoteze. Cine se vrea să fie învinovățit – Platforma DA sau PAS - cetățenii vor veni cu părerea lor. Reamintiți-vă că încă acum jumătate de an s-a spus în spațiul public că există o astfel de înregistrare. Noi nu avem așa obicei să facem înregistrări. Față de Platforma DA nu pot fi astfel de acuzații”, a mai adăugat Grigoriu.

Reniță a avut înregistrarea

Un alt deputat al Platformei DA Iurie Reniță spune că știa de existența acestei înregistrări încă de acum șase luni, când a primit-o pe mail.

 „Îmi pare rău că lucruri de genul ăsta se produc. Jumătate de an în urmă am făcut referire tocmai la această înregistrare, pe care am primit-o pe mail de la persoane necunoscute. Aș avea motive să cred că e vorba de SPPS. Confirm că o asemenea discuție a avut loc. Era absolut necesar de a-l debarca pe Plahotniuc de la putere. Este un fapt indubitabil, dar ați văzut care a fost abordarea mea. Am spus-o clar că nu era cazul să cedăm. Situația era de așa natură că Dodon, care a negociat cu Plahotniuc, în ultima zi a fost refuzat de Plahotniuc din cauza solicitării lui la insistența lui Kozak, pe federalizarea RM. Atunci au venit imediat la Parlament o partea dintre socialiști, iar seara a apărut și Dodon tremurând ca o vargă. Dar nu asta este acum cel mai important, ci faptul că au fost cedate nejustificat SIS-ul, SPPS-ul, armata, se încerca și Ministerul de Externe. Este regretabil, fiindcă, în acea conjunctură, Dodon se temea să fie arestat de Plahotniuc. Atunci am atenționat colegii din Blocul ACUM că știu foarte bine ce înseamnă SPPS, SIS, instituții fundamentale ale statului. Nu e cazul să blamăm sau să ne răzbunăm. Trebuie să tragem concluziile de rigoare, care au fost erorile. Colegii din blocul ACUM au crezut că dacă socialiștii le-au promis ceva, l-am apucat pe Dumnezeu de picioare. A fost o mare naivitate. Da, Plahotniuc trebuia debarcat cu orice preț, dar menținerea la putere trebuia să fie de foarte scurtă durată”, a declarat Reniță.

Parlamentarul se arată sceptic față de idee că înregistrarea ar fi făcut-o cineva dintre participanții la discuție. 

„N-aș putea să mă dau cu părerea pentru că a fost în biroul 114 de la Parlament, care e echipat și avea toate tehnicile de înregistrare. Bănuiesc că de acolo vine, SIS-ul sau SPPS-ul. În acea sală de la parter se produc majoritatea discuțiilor. Dacă a făcut-o cineva din cadrul Blocului ACUM, e o chestiune urâtă și rămâne pe conștiința lui. Eu nu am publicat-o. După ce am studiat-o, mi-am dat seama că ar fi fost corect să am asentimentul tuturor participanților la discuție, deoarece a fost o discuție internă. În orice partid, în orice echipă există discuții, mai calme, mai puțin calme”, a conchis Reniță.

Ce spune PAS-ul

„Da, a fost o perioadă foarte dificilă, mulți au ezitat, mulți nu au crezut că este posibil să dăm jos un dictator. Au existat nenumărate discuții - cu emoții, uneori cu polemici, cu supărări. Ne bucurăm că am fost insistenți, nu am renunțat și am reușit să îndeplinim promisiunea făcută oamenilor și să scăpăm țara de Plahotniuc. Le mulțumim tuturor colegilor din Platforma DA că au reușit să depășească frica și să aducem împreună un Guvern care a eliberat țara de teroare și a început să facă lucruri bune pentru oameni. Acum e momentul să scăpăm țara de Dodon, iar pentru asta trebuie sa fim uniți împotriva dușmanului comun și să luptăm împreună împotriva lui și nu unul împotriva celuilalt”, a scris la acest subiect și deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Ce conține înregistrarea

Menționăm că înregistrarea audio distribuită pe 3 septembrie, conține o discuție dintre deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Platformei DA. Vocile din audio seamănă cu cele ale Maiei Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Litvinenco, Dan Perciun, Alexandru Slusari, Iurie Reniță, Inga Grigoriu, Mihai Popșoi, Liliana Nicolaescu etc. Din discuție reiese că membrii PAS își doreau (la acea vreme) să meargă la negocieri cu PSRM pentru a-l da jos pe Plahotniuc, în timp ce membrii Platformei DA erau mai rezervați, solicitând detalii despre candidații din Ministere și alte instituții. 

AGORA a decis să nu facă publică înregistrarea, iar argumentele le-au fost explicate membrilor comunității noastre (oricine poate lua un abonament pentru a intra în comunitatea AGORA). În schimb, considerăm important să fie analizat contextul în care această secvență audio a apărut în spațiul public precum și conjunctura în care a avut loc acea discuție internă. 

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

 Banca Națională va modifica reglementările privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate

Banca Națională va modifica reglementările privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate

Rusia reia zborurile spre Moldova din 9 august. Vor fi trei curse pe săptămână

Rusia reia zborurile spre Moldova din 9 august. Vor fi trei curse pe săptămână

Advertoriale
Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Bodyguarzii din Moldova, printre cei mai buni din lume. Ofițerii SPPS au cucerit medalia de argint la campionatul internațional al gărzilor de corp
 • 2
  Concedierea angajaților din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală. Precizările Avocatului Poporului
 • 3
  Pașaportul de vaccinare: În ce țări din Europa este obligatoriu pentru cei care vor să meargă în locurile publice
 • 4
  Câți din deputații legislaturii a XI-a sunt la primul mandat
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.