
Salvează-ți zâmbetul cu ajutorul chirurgiei dentare moderne
În 2020, stomatologia te poate uimi printr-o mulțime de metode de tratament eficient și proceduri estetice pentru un zâmbet sănătos. Totuși, uneori te poți confrunta cu probleme dentare ce necesită intervenții chirurgicale complexe. Clinicile stomatologice din capitală îți pot oferi toate serviciile necesare pentru a te scăpa de dureri, infecții sau traume orale. Pentru a te ține informat și a te scăpa de frici la acest capitol, specialiștii clinicii private din Chișinău Imperial Dent vin cu un articol util despre aspectele importante și cazurile în care chiar trebuie să apelezi la chirurgia dentară.
・
Ce presupune chirurgia dento-alveolară și când ai nevoie de intervenții chirurgicale dentare?
Terminologia stomatologică nu pare a fi simplă pentru tine, ca pacient obișnuit. Pentru început e nevoie să cunoști definiția completă: chirurgia dento-alveolară este o ramură separată a stomatologiei care se află între 2 domenii destul de ample – stomatologia aplicată și chirurgia oro-maxilo-facială. Această diviziune a științei stomatologice se ocupă intensiv de afecțiunile inflamatorii și traumele dinților, precum și oaselor maxilare. Așadar, în categoria serviciilor medicale intră tratarea bolilor dentare complexe, precum: periodontita, periostita, osteomielita, abcesul, flegmoanul etc.
De regulă, stomatologii recomandă pacienților să vină la consultații cât mai devreme pentru a evita bolile dentare ce duc la inflamații complicate. O fac pentru a putea trata minim invaziv afecțiunile la stadii mai ușoare.
Totuși, când ai consultat un dentist și s-au depistat afecțiuni dentare precum dinții „de minte” complet sau parțial incluse în gingie, tumori benigne, chisturi sau granuloame, fii sigur că ai nevoie de operații chirurgicale.
Operații dentare urgente sau planificate?
Probabil, când auzi termenul „operație”, ai asocieri negative și simți o frică încă neînțeleasă. Oricum ar fi, află că acestea sunt extrem de importante pentru sănătatea cavității bucale.
În chirurgia dentară ai de-a face cu 2 tipuri de intervenții chirurgicale: urgente și planificate. Care este diferența dintre ele și de ce trebuie să ții cont de timpul efectuării acestora?
Operațiile urgente sunt realizate în cazuri acute când forma dinților sau durerea acestora deranjează zilnic viața pacientului. În această categorie intră:
- extracția dinților afectați, distopici, ce nu mai pot fi salvați în faza acută;
- deschiderea și prelucrarea focarelor supurate în periostita acută;
- abcese, limfadenite sau osteomielita;
- repoziționarea mandibulei în caz de luxații;
Într-o altă tabără, la fel de vitală, stau intervențiile planificate ce pot scăpa pacientul de probleme ce nu îl deranjează permanent, dar îi cauzează disconfort moral. În lista operațiilor planificate avem:
● implantarea, transplantarea și replantarea dinților;
● hemisecționarea, rezecția vârfului rădăcinilor dentare;
● operația de adăugare a țesutului osos pentru implant dentar, când acesta este insuficient;
● excizia tumorilor benigne de dimensiuni mici a țesuturilor moi și osului zonei dento-alveolare;
● preluarea țesuturilor pentru biopsie etc.
Ambele tipuri de intervenții necesită și o perioada de reabilitare monitorizată de către chirurgul stomatologic. Pacientului îi rămâne doar să opteze pentru servicii stomatologice de înaltă calitate la timp și să nu scape vizitele de rutină și sesiunile de profilaxie dentară, pentru a evita în măsura posibilităților intervențiile complexe.