Comentator politic: „Nu este niciun interes pentru R. Moldova să facă acum alegeri anticipate”

Comentator politic: „Nu este niciun interes pentru R. Moldova să facă acum alegeri anticipate”

Președintele Igor Dodon a anunțat că în următoarele zile se va decide soarta coaliției de guvernare. El şi-a exprimat convingerea că actualul legislativ ar trebui dizolvat şi că alegerile parlamentare anticipate ar trebui organizate după alegerile prezidenţiale. Editorialistul și comentatorul politic Nicolae Negru spune pentru Radio Europa Liberă că guvernarea nu mai are majoritate parlamentară.

„Soarta coaliției de guvernare e în dezechilibru, să spunem așa, au mai plecat doi deputați de la PD, au mai rămas 11, înseamnă că formal, cel puțin, guvernarea nu are majoritatea parlamentară, 51 de voturi, deși mai există acești trei deputați, doi care au ieșit din PD și unul care este independent, ei zic că vor vota împreună cu această majoritate parlamentară. Și atunci nu văd de ce s-ar alerta dl Dodon, probabil nu e sigur de cei doi deputați sau, dimpotrivă, e un prilej această ieșire a acestor deputați să facă o altă mișcare pe care o pune el la cale de mai demult. Eu sunt înclinat să cred că e o mișcare de-a lui, el a mai fost pe la Moscova, a mai fost pe la Athos și se vede că pune ceva la cale. Acum iarăși aleargă la Moscova, se vorbește că are și consilieri electorali de la Moscova și această întârziere de a-și anunța candidatura tot este legată probabil cu anumite sfaturi sau cu anumite chestiuni pe care el trebuie să le rezolve înainte de anunțarea candidaturii. Eu cred că e vorba de manevre, pur și simplu”, susține Nicolae Negru.

Cât despre alegerile parlamentare anticipate, comentatorul politic se întreabă retoric de ce acestea nu au fost organizate pe timpul când a fost demis Guvernul Sandu.

Publicitate

„Cândva îl auzeam pe Dodon că el nu este interesat de alegeri parlamentare anticipate... Dar după ce a demis Guvernul Maiei Sandu nu puteau fi organizate alegeri? De ce nu a organizat el atunci alegeri sau ce contează că unii deputați au ieșit pur și simplu din Partidul Democrat? Ei nu au aderat la altă formațiune, pe dânșii nu ai putea să-i numești transfugi, ei au fost nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în Partidul Democrat și au ieșit din acest partid – e cu totul altceva. Doi deputați sunt transfugi, să zicem, cei care au mers la fracțiunea Șor și mai sunt acum niște deputați. Deci, Dodon speculează, nu are dreptul să spună că s-a schimbat ceva, nu s-a schimbat absolut nimic”, afimră editorialistul.

Menționăm că mai mulți deputați din Parlamentul R. Moldova au spus pentru jurnaliștii AGORA că guvernarea nu mai are majoritate parlamentară.

Deputatul Dumitru Diacov afirmă însă că „chiar dacă sunt unele nemulțumiri”, în Legislativ mai există totuși majoritate parlamentară.

„Eu mă gândesc că există. Sunt deputați care ar fi capbili să voteze. Eu cred că noi suntem raționali, chiar dacă avem unele nemulțumiri, chiar dacă nu suntem satisfăcuți în deplină măsură, noi trebuie să sprijinim aceste mișcări”, spune Diacov.

Precizăm că, pe 17 iunie, deputata PDM Efrosinia Grețu a părăsit formațiunea politică și a aderat la Pro Moldova. Astfel, democrații și socialiștii nu mai dețin majoritatea parlamentară, având împreună 50 de mandate. PDM, care a intrat în Parlament, în februarie 2019, cu 30 de mandate, a rămas acum cu 13 deputați în fracțiune.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal