
Slusari, despre „Chișinău Arena”: Nu mă voi liniști atâta timp cât autorii schemei nu vor fi trași la răspundere penală
„Nu mă voi liniști atâta timp cât autorii schemei cu Arena Națională nu vor fi trași la răspundere penală”. Declarațiile aparțin deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari, care cere Procurorului General, Alexandr Stoianoglo sau adjunctului acestuia să vină cu o informație detaliată pe dosarul Arenei Chișinău. Politicianul mai spune că este un „caz de risipă a banilor publici în proporții deosebit de mari”.
・
„Este vorba de 69 hectare de teren agricol, sustrase din circuitul comunei Stăuceni, unde oamenii nu au primit cotele în urma reformei agrare. Parlamentul lui Plahotniuc a votat acest lucru, iar Dodon l-a promulgat. Totul în baza unui studiu de fezabilitate elaborat prost și cu rea intenție la comanda ministerului economiei condus de Gaburici. Arena a fost construită pe zece hectare, iar celelalte 59 au fost gajate și poate regajate, iar Moldova riscă în orice clipă să le piardă.
Slusari mai afirmă că cheltuielile bugetare inițiale de 43 mln euro deja s-au ridicat la 48 de milioane.
„Când obiectul va fi dat în exploatare nu cunoaște nimeni. Dosarul penal a fost pornit în octombrie 2019, deja de aproape un an decurge ancheta, dar eu, în calitate de deputat, primesc „отписки” de la CNA și procuratură. Cer public Procurorului General sau adjunctului său să iasă într-un briefing sau să vină la Parlament cu informația detaliată pe acest caz de risipă a banilor publici în proporții deosebit de mari”, susține Alexandru Slusari.
Precizăm că, mai mulți proprietari ai terenurilor din vecinătatea „Chișinău Arena”, au spus, sub protecția anonimatului, că în perioada guvernării democraților, au fost supuși presiunilor pentru a renunța la bunurile pe care le dețin, fără a pretinde să primească vreo despăgubire, iar alții, deși spun că nu au fost presați în vre-un fel, afirmă că nu își pot folosi terenurile așa cum ar fi dorit din cauza incertitudinilor și refuzului autorităților de a le elibera actele permisive de construcție, suferind astfel pierderi, scrie Ziarul de Gardă într-o ediția tipărită.
„Chișinău Arena” urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, în februarie 2020, după o vizită a președintelui Igor Dodon la complex, a fost anunțată o nouă dată - 1 mai 2020. Oficial, pandemia provocată de noul tip de coronavirus le-a stricat autorităților planurile, iar complexul sportiv nu a fost dat în exploatare nici în luna mai. Într-un răspuns oficial primit de ZdG de la Agenția Proprietății Publice (APP) se menționează că darea în exploatare a „Chișinău Arena” este preconizată pentru lunile octombrie-noiembrie 2020. În același răspuns se precizează că lucrările de construcție în cadrul obiectivului „Chișinău Arena”, asumate de către partenerul privat, firma „SAM Investment Company”, au fost executate în conformitate cu prevederile contractului, în proporție de 100%, la 24 decembrie 2019 fi ind recepționat certifi catul de fi nalizare substanțială a lucrărilor, mai scrie sursa citată.