
Designul interior scandinav: durabilitate, minimalism și influențe de mediu. Cum se descriu aceste concepte (FOTO)
În 2020, tot mai mult se discută despre minimalism în designul de interior, chiar dacă a intrat în vogă de câțiva ani. Se mizează pe acel sentiment de confort pe care îl oferă acest stil în amenajarea spațiilor rezidențiale. Designul interior scandinav îndeplinește un singur scop: de a-ți oferi o senzație aparte de căldură și intimitate.
・
Acest design este numit de nordici „hygge” sau de americani „coziness”. Pe lângă simplitatea în detalii, interiorul scandinav oferă durabilitate și o „prietenie cu mediul”. Să vedem cum o face și de ce este atât de popular printre iubitorii stilurilor nordice.
Influența istoriei și culturii nordice asupra designului interior scandinav
Pentru a înțelege elementele acestui stil de amenajare, te invităm să te întorci în istoria acestuia. Încă din timpurile străvechi, nordicii își doreau cât mai multă lumină naturală în spații de locuit. Această dorință s-a păstrat și până acum în stilul minimalist contemporan.
Se simțea nevoia unui interior practic, versatil, pentru orice tip de activitate, cu decor cât mai simplist. Încă din anii ‘50, în timpul mișcării moderniste din Europa de Mijloc și America, s-a mers pe varianta unui design ce rezolvă nu doar nevoile de bază (igienă, somn, hrană și odihnă), ci și nevoile morale, precum intimitate, confort vizual și atmosferă plăcută. Mișcarea a căpătat denumirea de „funcționalism” și s-a inspirat din natură, incluzând în decor și lemnul natural, element adăugat în anii ‘60 - ‘70. S-au păstrat și paletele cromatice din culori neutre, ce nu se vor demoda, potrivite pentru orice gusturi.
Lagom - nici prea mult, nici prea puțin
Arhitectura rezidențială în Moldova a evaluat în ritm cu celelalte țări, unde stilul scandinav este prezent în majoritatea locuințelor. E de menționat că simplitatea are o rezistență aparte, în comparație cu interioarele aglomerate cu tot felul de elemente deloc practice. Durabilitatea în funcționare este scopul principal pe care îl urmărește stilul nordic.

Designul scandinav prevede câteva metode pentru a spori rezistența oricărei încăperi, și anume:
- pereți gri prelucrați pentru a rezista schimbării temperaturilor;
- pereți acoperiți cu lemn natural durabil.
Ambele opțiuni sunt menite să creeze un echilibru perfect între rustic și elegant. De aici provine și termenul suedez Lagom - număr perfect de elemente de decor ce construiesc un ansamblu de interior. Cu alte cuvinte, e un design ce nu conține nici prea mult, nici prea puțin. Se pare că suedezii sunt învățați să caute echilibru peste tot, chiar și în amenajarea spațiilor mici.
Stil prietenos mediului - natură vie în locuința ta
Resursele naturale sunt irosite tot mai mult de către industriile ce produc cel mai mult în 2020. Tendința de a trăi într-un mediu ecologic crește tot mai mult. Influența se simte și în designul interior scandinav. Evoluția tehnologiilor înalte ne tot spune că nu putem scăpa de digitalizare și globalizare. Prin urmare căutăm să evadăm în natură sau să o aducem chiar în locuința noastră.

Stilul scandinav a apărut pentru a satisface nevoile oamenilor în materie de design interior, oferind soluții practice. Mobilă din lemn natural sau decor din lemn nefinisat, pe alocuri elemente din piatră prelucrată, detalii din lână naturală, covoare etnice, toate vin să-ți aducă natura direct în locuință, fără a-i irosi resursele.
Un portofoliu de design interior în Chișinău, demn de admirație, îl deține compania Polyart Design. Echipa de designeri a realizat proiecte inedite în stil minimalist și scandinav. Cu experiență amplă în spate, profesioniștii îți pot relata mai multe despre acest design interior și pot veni cu un plan potrivit pentru apartamentul sau casa ta.
Ești în căutarea echilibrului ca și nordicii? Sună acum la +373 69 342561 și află cum îl poți obține.