Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a înmânat recent premierului Chiril Gaburici un set de recomandări, unele dintre acestea ar trebui implementate pe parcursul primelor 100 de zile de mandat, altele pe parcursul a șase luni, iar altele - pe parcusrul primului an. Oficialul a declarat în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Justiţie Echitabilă pentru Fiecare” de la Radio Moldova că pricipalele așteptări sunt legate de sectorul justiției.
,,Pentru primele 100 de zile, am recomandat Guvernului să înființeze un grup de lucru la nivel înalt în sectorul justiției, cu participarea tuturor actorilor cheie, inclusiv a liderilor de echipă a celor patru proiecte de asistență tehnică ale noastre. De la început, s-a observat un angajament puternic din partea prim-ministrului, a lui Chiril Gaburici. Săptămâna trecută, am convenit cu Chiril Gaburici să organizăm prima ședință a acestui grup de lucru la nivel înalt la mijlocul lunii aprilie. Grupul de lucru va discuta principalele provocări cu care s-a confruntat Republica Moldova în implementarea reformei justiției, și își propune să găsească soluții viabile pentru aceste provocări. Procesele verbale ale ședințelor acestui grup vor fi puse la dispoziția publicului”, a declarat Pirkka Tapiola.
Totodată, oficialul european a subliniat că o altă recomandare pentru primele 100 de zile, a fost organizarea unui concurs corect și transparent pentru numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. ,,Și în această privință, reiterez, necesitatea unui proces de numire în această funcție cu adevărat deschis și transparent, deoarece funcția este vacantă din octombrie 2014”, a adăugat șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău.
De asemenea, Pirkka Tapiola a recomandat Guvernului de la Chișinău să implementeze pe deplin pachetul de legi privind prevenirea corupției și să publice rapoarte scurte trimestriale pe acest subiect pe site-ul Ministerului Justiției.
,,E nevoie de un asemenea nivel de transparență. Trebuie consolidată capacitatea operațională a Comisiei Naționale de Integritate și trebuie optimizată harta instanțelor judecătorești. Acest lucru înseamnă mai puține instanțe de judecată. Iar dacă avem mai puține instanțe, instanțe mai bune, cu mai mulți judecători, folosind sistemul de distribuție aleatorie a dosarelor, putem garanta mai bine că dosarele nu merg la cineva anume, dintr-un motiv sau altul, dar chiar sunt distribuite aleatoriu. Și o ultimă recomandare ține de reforma Curții Constituționale, conform Strategiei de reformă a sectorului justiției”, a mai declarat Pirkka Tapiola.
Vezi și aceste știri

Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)

Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost reales în funcția de director general al Organizației Mondiale a Sănătății

Uniunea Europeană caută soluții pentru continuarea importurilor de cereale din Ucraina. Ar putea fi create coridoare terestre
Advertoriale

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Tork - brandul Nr.1 în Europa - acum și în Moldova. Unde pot fi găsite cele mai căutate produse și soluții profesionale de igienă
