Peste cinci mii de moldoveni se tratează de COVID-19 la domiciliu. Medicii de familie, în vizorul Ministerului Sănătății

Peste cinci mii de moldoveni se tratează de COVID-19 la domiciliu. Medicii de familie, în vizorul Ministerului Sănătății

Peste cinci mii de moldoveni se tratează de COVID-19 la domiciliu. În cadrul ședinței Grupului Focal a fost analizată situația privind tratamentul la domiciliu a persoanelor cu forme ușoare ale infecției COVID-19, dar și a celor care sunt externate din instituțiile spitalicești, conform noilor prevederi ale Protocolului provizoriu COVID-19.

Potrivit autorităților, pe parcursul săptămânii trecute, au avut loc repetat ședințe și instruiri cu medicii de familie privind aplicarea noilor prevederi ale Protocolului. Totodată au fost discutate și soluționate problemele pe care le confruntă aceștia în controlul infecției.

„În situația actuală, rolul medicilor de familie este unul esențial, aceștia fiind implicați atât în testarea, tratarea și supravegherea pacienților infectați cu COVID-19, care primesc tratament la domiciliu, precum și continuarea prestării serviciilor medicale: imunizarea, supravegherea copiilor, gravidelor, monitorizarea și tratarea pacienților cu maladii cronice, realizarea examenelor medicale profilactice. Echipa Ministerului este alături și oferă tot suportul necesar”, a subliniat ministra Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței.

Începând cu data de 10 aprilie a fost dat start tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19, în conformitate cu prevederile Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie.

Totodată, pe data de 25 august, au fost introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19.

Astfel, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

în total, de pe 10 aprilie când a fost introdus tratamentul la domiciliu, 17.370 persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, 10.374 au finalizat tratamentul cu vindecare, iar 1.333 au fost internate în instituțiile spitalicești.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal